For første gang siden 1950-tallet er operaklassikeren på nytt oversatt til norsk. Denne gangen ført i pennen av Maija Skille, kunstnerisk leder for Bjørvika-operaen.

- Mitt mål er at alle skal forstå teksten slik at det blir enkelt å følge med på handlingen, sier Skille, operasangeren som for tiden liker best å jobbe i kulissene som produsent og prosjektleder for flere kompanier.

Les også: Lover opera for hele landet

Svik og dyp sorg

De synger av full hals på det intime gårdstunet på Ytterøy i Levanger. Kulissene er ei vakker Trønderlån, stabbur, mastue og fjøs. Midt i det norskeste av alt utspilles handlingen som i sin tid var lagt til gatene i Paris.

- Dette er en opera full av latter og glede, men rommer også hjerteskjærende stunder med svik, motløshet og dyp sorg. Man får virkelig kjent på livet under en forestilling av La Bohème. Og så har vi fått med oss kremen av unge, fremadstormende sangere, sier Skille, som liker produsentrollen.

- Den gir meg armslag og muligheten til å påvirke. La Bohème i Bjørvika på Ytterøy blir noe helt spesielt, lover hun.

Bohemliv på Ytterøy

Det er sangere med både nasjonal og internasjonal erfaring som gestalter rollene i La Bohème. Kjetil Støa, Camilla Stenhoff Vist, Jørgen Backer, Lina Johnson, Per Anders Tønder, Martin Hatlo og Ola Marius Ryan har alle gjort stor roller i inn- og utland. Og de lever bokstavelig talt ut bohemlivet når de alle bor og jobber på Ytterøy i intense 14 dager frem til premieren første helga i juli.

- La Bohème på Ytterøya blir en annerledes versjon av verdensklassikeren, sier Kjetil Støa.

- Regissøren er ekspert på den lille situasjonen. Han tar med seg humoren og timingen som en komiker jobber med. Det er en veldig artig prosess, sier Støa.

La Bohème er en av de mest spilte operaer i verden sammen med Carmen, La traviata og Tosca.

- Jeg har gjort La Bohème flere ganger, blant annet en turnéversjon som vi reiste rundt i Sverige med. Det er veldig vakker musikk og en lettfattelig historie, sier Støa, som senere i sommer skal gjøre skalden på Stiklestad.

Les også: Stortingspresidenten hadde slekta på Ytterøy

Vil skape atmosfære

Dette er første gang stiftelsen Ytterøy Bygdetun setter opp en helaftens opera i Bjørvika Nord, som de liker å kalle seg.

- Det er musikktradisjoner knyttet til gården gjennom uminnelige tider. Derfor var det naturlig å fortsette denne tradisjonen da gården ble solgt til en stiftelse først på 1990-tallet. Vi kontaktet lokale operastjerner som Åse-Rakel Bøhn, Maija Skille og Ola Marius Ryan. De kom hit og sang for nesten ingenting. De vekket interessen for opera, ble profesjonelle og kom tilbake. De har gitt oss mye, sier Sigmund Laugsand, som er styreleder i stiftelsen Ytterøy Bygdetun. Kona Liv Laugsand er operasjef. Sammen med mange andre bruker de ufattelig mye tid på operadugnaden.

Operasjefen sier det er viktig å videreutvikle arrangementet første helga i juli.

- Vi ønsker å skape en atmosfære som folk vil huske lenge. En guidet tur i øyas histrie er ne av det vi tilbyr i forkant av operaforestillingen. Dette skal være en totalopplevelse som begynner når du går ombord på ferja i Levanger og som ikke slutter før du går i land igjen, sier Liv Laugsand.

Les også: Betagende prestasjoner i La Bohème

Vil gjøre opera folkelig

Maija Skille, som har oversatt La Bohème til norsk, er opptatt av å gjøre opera folkelig.

- Målet er at alle skal høre og forstå teksten. Her gjør vi det på vår egen måte, og har veldig fokus på naturlig skuespill. Dette er helt motsatt av å agere stort, som man ofte gjør i operaen. Her skjønner publikum hva aktørene gjør og sier, og ikke minst hvorfor. Dette handler på en måte om å fange de som ikke går i operaen.

Skille sier tradisjonell opera ofte har dårlig skuespill hvor ingen egentlig bryr seg om teksten.

- Derfor tok vi også inn Åsleik Engmark som regissør. En standupkomiker har ofte bare teksten å lene seg på. Han har mye å lære oss, sier Maija Skille.

Kunsterisk leder Maija Skille har oversatt La bohème og Åsleik Engark tar hånd om regien. - Vi har laget en versjon som er lett å forstå. Folk skal få med seg handlingen, lover de. Foto: Leif Arne Holme