Når man er litt lei av sosialrealistisk skandinavisk krim med livstrette politifolk i hovedrollene, så kan det være fint med en real thriller.

Roslund & Hellström har med tiden vokst til å bli blant de store i skandinavisk kriminallitteratur. «Tre minutter» er oppfølgeren til «Tre sekunder» som kom for syv år siden, og vi møter igjen den uforlignelige politimannen Ewert Grens. Årets roman inneholder en svært morsom åpningsscene som omfatter Grens, noen flasker eksklusiv årgangsvin og en hissig taxisjåfør.

I sentrum for begivenhetene står også denne gangen Piet Hoffmann.

I «Tre sekunder» infiltrerte han ett av Sveriges sikreste fengsler, samt den polske mafiaen, og denne gangen finner vi ham i Colombia, hvor han på vegne av amerikanske myndigheter har kommet seg inn i den colombianske narkomafiaen, en brutal, korrupt og voldelig verden. Hoffmann går under navnet El Sueco og har fått innpass i de innerste sirkler. En dag blir speakeren for Representantenes Hus, Timothy D. Crouse, kidnappet av mafiaen - amerikanerne blir naturlig nok rasende. Det utstedes en dødsliste over personer som skal likvideres, og på denne lista står Hoffmanns navn. Han kommer via Grens i kontakt med amerikanske myndigheter og inngår en avtale. Hans navn strykes fra lista, og han og familien skal få komme trygt tilbake til Sverige, dersom han greier å befri Crouse fra kidnapperne.

Det er en handlingsmettet thriller, dette her. Lang er den også - 560 sider. Men forfatterne greier å holde intensiteten oppe. Den er effektivt skrevet, det er få dødpunkter og spenning stort sett hele veien.

Det er egentlig kun én svakhet ved boka - Piet Hoffmann. Framstillingen av ham er høyst overflatisk, uten dybde. Eventuell frykt over å miste livet og familien er tynt skildret, det er vanskelig å leve seg særlig inn i hans skjebne. Men for all del, vil du ha en fartsfylt og spennende sommerthriller, er dette på ingen måte det dummeste valget.