Stenersen forteller at tilretteleggelsen for funksjonshemmede har blitt mye bedre med årene, men at mange festivalarenaer fortsatt har et stykke å gå.

- Det er ofte lite informasjon på internett over tilrettelagte plasser på festivalområdet. Da blir det slik at du ikke bare gleder deg til å dra på festival. Det skal bli godt den dagen man kan dra på festival uten klump i magen fordi man er spent på hvordan det blir.

Vil ha bedre oversikt

Hun skulle ønske at flere festivaler la ut et oversiktskart på internett, slik at informasjon om tilrettelagte områder blir lettere tilgjengelig.

- Jeg er lei av å ringe til festivalarrangører. Det kan hende at svaret du får ikke helt stemmer overens med virkeligheten. Med et kart slipper vi å tenke så mye over hvordan det er tilrettelagt, og kan bare glede oss.

Slik kan personer med handikap på forhånd vite om problemer på festivalområdet, og planlegge hjelpemidler.

- Det er greit å vite om man må ha med seg ledsager. Å legge ut slik info burde være den enkleste sak, jeg kan ikke se hvorfor dette ikke skal gjøres.

Viktig for å leve et normalt liv

Stenersen sitter selv i rullestol. I fjor var hun med på et landsomfattende prosjekt om å undersøke utformingen til ulike arenaer, blant annet under Olavsfestdagene. Hun roser konsertarrangementene i Borggården for forhøyet område for rullestolbrukere, storskjerm for de med nedsatt syn, og egen bardisk. Men teltet på Torget var ikke like bra.

- Man hadde ikke avsatt eget område for folk med rullestol, men heller slengt opp noen skillegjerder. Vi så ingenting. Det er viktig å tenke på at rullestolbrukere sitter lavt, forteller hun.

Det å ha en tilrettelagt festivalarena er viktig for muligheten til å leve et normalt liv.

- Det å fungere som mor og venninne, det å kunne gjøre hva man vil og være som alle andre. Målet for oss er å leve et normalt liv, og da er det viktig at festivaler også fungerer for oss.

Stenersen forteller at det er lite som skal til for at slike arenaer passer for alle innbyggere.

- Har man et inngjerda område for rullestoler, bør man også ha tilgang på toaletter og bardisk. Det folk ikke ser eller tenker over, blir fort et stort problem for oss.

Også generalsekretær for Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol har mange av de samme synspunktene som Stenersen. På et generelt plan mener hun at det viktigste er mulighet til å ha med ledsager uten ekstra kostnader, at informasjon om tilrettelagte områder er lett tilgjengelig og at kontaktinformasjon er lett å få tak i.

- Det er viktig for oss å forstå hvilke områder som er tilrettelagte, og hvem vi kan ta kontakt med ved behov, forteller hun.

Fokus på tilgjengelighet

Olavsfestdagene satser på universell utforming under sine arrangement.

- Vi ønsker å fokusere på tilgjengelighet, og bruker en del ressurser på det, forteller arrangementssjef for Olavsfestdagene, Joakim Weibull.

Teltet på Torget blir i år erstattet med Radisson Blu Royal Garden.

- I år har vi ikke teltet, det blir erstattet med Royal Garden, og vi tar hensyn til innspill til den arenaen, sier Weibull.

Arrangementssjefen mener at det å legge ut et kart med oversikt over spesialtilpassede områder er et godt innspill.

- Dette er en ting vi ønsker å få med. Det er ikke sikkert at vi rekker å få det inn på hjemmesiden før årets festival, men definitivt noe vi kan ta med i fremtiden. Vi forstår at behovet er der og at folk ønsker tydelig informasjon, forteller han.

En selvfølge

Festivalsjef for Pstereo, Bård Flikke, forteller at det er viktig for dem å tilrettelegge for alle som deltar på festivalen.

- Det er en selvfølge. Marinen er heldigvis grei sånn, fordi den er tilgjengelig for alle sånn den er, sier han.

- Alle scenene er tilrettelagt, utenom Urørt-scenen. Man kommer ikke helt foran, men det har med sikkerhet å gjøre.

Han forteller at det noen ganger kan være lett å kun tenke på tilrettelegging for rullestolbrukere.

- Men vi jobber for å tilrettelegge for andre også. Vi har ingen stille soner, men Marinen har naturlige plasser hvor man kan ta et pust i bakken.

Festivalen har ikke lagt ut alt av informasjon på hjemmesidene sine ennå, men Flikke forklarer at det vil komme.

- Planleggingen går over ett år, og derfor kan vi ikke legge ut alt av informasjon med en gang.

Fokus på trivsel

Frøyafestivalen har fra starten i 2006 hatt fokus på tilgjengelighet på sitt område.

- Det skal være lett å bevege seg rundt da alt er på ett plan, forteller festivalsjef Hallbjørn Stenhaug.

Han forteller at de aldri før har hatt utfordringer når det gjelder tilgjengeligheten på området, og at de gjennom sine ti år ikke har fått inn noen klager.

- Hvis det kommer inn melding om noen som trenger spesiell tilretteleggelse, så vil vi prøve så godt vi kan å tilrettelegge for det. Vi har fokus på at folk skal trives, «hyggelig samvær» er vårt motto, og der er det ikke forskjell på om man er handikappet eller ikke.

Alle tre festivaler tillater ledsager med ledsagerbevis og har handikaptoalett tilgjengelig.

Hvor tilrettelagte er festivalene i Trøndelag? Pstereo, Olavsfestdagene og Frøyafestivalen har alle tilgang til handikaptoalett og gratis inngang for ledsager med bevis. Bildet er fra en konsert med Åge Aleksandersen på Sverresborg Arena. Foto: Morten Antonsen