Stort orkester: Trondheimsolistene og ledende jazzmusikere fra trondheimsmiljøet utgjorde det 30 personer store orkestret. Foto: Vegard Eggen

Ola Kvernberg, som en gang var en oppkomling av en string swing-fiolinist, har utviklet seg til å bli en av våre store jazzkomponister. Mandag innledet han ei ekstremt travel uke med et sterkt verk vi har hørt før, men aldri med en slik dybde og med så mange nyanser.

«Mechanical Fair» er blitt framført flere steder, også i Trondheim, etter urframføringa i 2012. Da Kvernberg fikk i oppdrag å være festivalartist, bestemte han seg for å lage den ultimate versjonen av verket.

Det var den vi fikk høre i all sin glans under Moldejazz' åpningskonsert i Bjørnsonhuset. Rundt 30 musikere satt på scenen, og når Kvernberg har et slikt verktøy å spille på, benytter han mulighetene fullt ut.

Hodet hans er fullt av musikk, og han sitter inne med en idérikdom som førte til at ingen av musikerne ble sittende arbeidsledige. Nyansene var så mange at vi bør høre opptaket mange ganger for å få med oss alt.

«Mechanical Fair» består av en serie låter som glir over i hverandre. Musikken er harmonisk og melodiøs og flyter nesten behagelig avgårde. Tittelen til tross, dreier det seg ikke om jern og metal, men om et overveiende akustisk uttrykk der strengeinstrumentene dominerer.

Men musikken har også skarpe kanter og utfordringer. Den er leken og vennlig, men av og til aggressiv, komponisten lokker oss til seg med smektende melodilinjer, men tar oss med inn på ukjente veier vi ikke var forberedt på.

Det var først og fremst helheten som imponerte i Bjørnsonhuset. Kvernberg selv var frampå med en rekke soloer, men tok aldri oppmerksomheten bort fra de andre. I orkestret satt Trondheimsolistene og flere andre av de fremste musikerne i trondheimsmiljøet, som Eirik Hegdal, Kristoffer Loe, Erik Nylander og brødrene Petter og Ole Morten Vågan, folk som Kvernberg er hundre prosent på bølgelengde med. Kirsti Huke krydret det hele med vokale klanger som tilførte musiken et nesten sakralt preg.

Da han avsluttet med et smektende ekstranummer fra musikken til filmen «Jag etter vind», var det mange som satt med lykksalige smil. De gledet seg til å høre mer fra den allsidige komponisten. Det får de, helt fram til sent lørdag kveld.