Filmer hvor kjente amerikanske skuespillere kler seg ut som 70- og 80-tallet, er i ferd med å bli en egen stilsjanger. Gjerne badet i fet musikk, rare frisyrer og glorete klær. Forsommerens «The Nice Guys» med Russell Crowe og Ryan Gosling eller «American Hustle»(2013) med Bradley Cooper, Christian Bale og Jennifer Lawrence er ferske stjerneeksempel på slike filmer.

College-dramaet «Everybody Want's Some!!» er tilsynelatende en saftig ungdomsvariant av den samme greia, med barter, berter og et fantastisk lydspor. Fra The Knack og Hot Chocholate via Van Halen og Devo til Patti Smith og The Sugarhill Gang skildres helga fra unge Jake ankommer college, fram til første forelesning mandag morgen.

Frisyrer, typetegning og tidskoloritt spiller opp til utagerende retrofest. Collegedramaet om en gjeng gutter som er gode i baseball, og derfor har verden, det vil si jentene og studentbyen for sine føtter, har imidlertid mer ved seg enn det tilsynelatende kan se ut som.

Filmen er laget av Richard Linklater, en av de beste amerikanske skildrerne av ungdom og oppvekst på film. Fremfor alt i «Boyhood»(2014) som fulgte de samme skuespillerne fra hovedpersonen var barn, til han begynte på college. Han er også med rette kjent for «Før Soloppgang»-trilogien (1995-2013). Hans første virkelig gode film, kom rett på video i Norge, 1993s «Dazed and Confused». «Everybody Wants Some!!» framstår som en slags uavhengig oppfølger til eller fortsettelse av den.

Ungdomsfilmen fra 1993, med tittel fra en sang av Led Zeppelin, utspilte seg siste dag på high school i 1976. «Everybody Wants Some!!» har lånt tittel fra en sang av Van Halen. Den utspiller seg fra baseballstipendiat Jake (Blake Jenner) ankommer college, og skildrer folkene og festene han møter helga før semesterstart. Enda en amerikansk film om unge menn på college, på jakt etter sex og rus, med baseball som døråpner.

Som det er den en av de beste i sitt slag, men den har også noen flere dimensjoner. I all brunsten og machokonkurransen er det så vidt mulig å finne én brukbar kvinnerolle. Mer eller mindre ukjente skuespillere, de fleste med bakgrunn fra tv-serier, er med på å gi filmen en annen tone enn mange stjerner-utkledd-som-70-tallet-filmer.

Filmen tegner et lekent bilde av en kulturell brytningstid høsten 1980. De unge mennene veksler uanstrengt mellom disco, rap, hardrock, funk og punk, såfremt det gir mulighet til fest og damer. Filmen spiller dessuten herlig opp mot inntrykket av at ungdom så mye eldre ut før i tiden, ved å la skuespillere som er i midten og slutten av 20-åra spille første og andreårsstudenter.

«Everybody Wants Some!!» funker også som feststemt komedie om en gruppe mer eller mindre selvgode unge menn som konger på haugen på college i 1980. En kledelig famlende hovedperson og måten filmen bruker tid på, gjør den relativt løse historien fra tre dager før skolestart til severdig drama om definerende ungdomstid. Om noen døgn som tilsynelatende flyter av sted i rus og dus, men sett i ettertid rommer minner, scener og historier for livet.

Rastløs ungdom: Unge baseball-studenter på jakt etter fest og damer i «Everybody Wants Some!!», et nytt godt drama om formative år, for ikke å si dager, av Richard Linklater, med Blake Jenner(t.v) i hovedrollen. Foto: Van Redin