Den spanske regissøren Jaume Collet-Serra har spesialisert seg på sjangerfilm med skrekk og spenning som motor, fra 2009s «Orphan», til en serie halvbra thrillere med Liam Neeson, med 2014s «NonStop» som et slags høydepunkt. Raffinement er ikke regissørens styrke. «The Shallows» er kanskje hans mest komprimerte film så langt, med et opplegg som grovt sett byr på ei strand, en kvinnelig surfer og en hai.

En drøy time med en kvinne og en hai, like ved land, kan låte som begrenset motor for en skrekkfilm. «The Shallows» skal ha ros for å få en del ut av ganske lite. Filmen ser i overkant glossy ut, med en reklame-estetikk og birolle-typer som ligner mer på tv-drama enn film. Hovedsaken, Blake Lively i hovedrollen, en morderisk hai og måten filmen formidler kampen i vannet på, er bølgerullende sjangerfilm på solid nivå.

Scenene i vannet, bruk av gopro-kamera og ikke minst framstillingen av det som må være en av de mest ondskapsfulle og morderiske haiene i filmhistorien, gjør «The Shallows» til effektiv, om ujevn skrekkfilm i hai-sjangeren. Ikke på nivå med «Haisommer»(1975) eller «Open Water»(2003), men det er mulig å skjønne hvorfor denne har funnet veien til kino, i motsetning til mange av haifilmene som lages.

Det kan innvendes at filmen tøyer realismen for hva en levende hai og en død hval kan avstedkomme av action, men som skrekkfilm om en kvinne i kamp med deg selv og naturen, har «The Shallows» et visst filmatisk bitt.

Utsatt kvinne: Blake Lively som legestudent og surfer som får bruk for alle sine krefter og kunnskaper når hun møter en morderisk hai ved stranda i «The Shallows». Foto: United International Pictures