Det er sommer-OL og semesterstart. Fra sommer OL for 48 år siden, har et ikonisk bilde blitt stående, gjenstand for egne bøker og filmer: Bildet hvor gull- og bronsevinner på mennenes 200-meter, Tommie Smith og John Carlos på pallen løfter en hånd med en svart hanske og knyttet neve, til støtte for Black Panther-bevegelsen. Den internasjonale olympiske komité krevde og fikk gjennomslag for at de to utøverne ble sendt hjem fra OL på grunn av den politiske markeringen.

Les også: Året var 1969, og unge kvinner holdt seg inne

Det var en berømt og beryktet leder for den militante delen av den amerikansk borgerretsbevegelse som besøkte Norge og Trondheim våren 1969. FBI-sjef J. Edgar Hoover hadde karakterisert The Black Panther Party som «den største trusselen mot nasjonal sikkerhet innenfra i USA». Partiet ble dannet i 1966 i Oakland, California av Huey Newton og Bobby Seale, med en militant, revolusjonær og erklært sosialistisk tilnærming til kampen for fargedes rettigheter.

Adresseavisen skildret besøket i Trondheim til daværende formann i Black Panters, Bobby Seale, og sentralstyremedlem Raymond Hewitt med skrekkblandet fryd. «Mao-inspirerte Black Panthers-ledere på Trondheimsbesøk i går» var tittel på saken om besøket avisen omtalte som «de mest militante lederne for USAs mest ytterliggående negerorganisasjon».

Uttalelsene feres fikk kanskje enkelte trondhjemmere ut av balanse ved frokosten. «Vi går inn for proletariatets diktatur. Vi ønsker ikke Nixons «black capitalism» i negerghettoene. Den vil bare øke rasemotsetningene og svekke solidariteten. Vi fører ikke en rasekamp, men en kamp for sosialisme», sa Seale og forklarte at de konsentrerte seg om svarte fattige, men oppfordret «de hvite fattige, de gule fattige og de meksikanske fattige i USA» til å bli «hvite-, gule- og meksikansk-amerikanske pantere».

Bobby Seale sa at han var enig med den myrdede Martin Luther King jr. om målene for bergerretsskampen, men ikke taktikk og midler. «Vi tror ikke på passivitet, men handling», sa han og fortalte at han hadde merket seg at den amerikanske monopolkapitalismen sto sterkt i Norge også, «på bakgrunn av de synlige tegn man kan iakkta i forretninger og på bensinstasjoner».

Samme kveld som SUF-stud arrangerte møte med Black Panthers i Trondheim, arrangerte Trondheim Unge Høyre og Trondheim Konservative Studentforening et debattmøte i Handelstanden, med tittel: «Ungdomsopprøret – tidsfordriv eller maktbegjær». Ifølge Adresseavisens referat fra det møtet sa magister Lars Roar Langslet at ungdomsopprøret hadde «gitt seg utslag som ansvarsbevisste mennesker må reagere mot». At Høyre foreløpig ikke hadde fått noe ungdomsopprør, forklarte han slik: «Det skyldes ikke at Høyres ungdom er mindre aktiv og initiativrik enn ungdommen i andre partier, men det skyldes et bredt fellesskap om grunnleggende politiske vurderinger og god kontakt mellom ungdomsorganisasjonen og partiet for øvrig.»

Noen måneder etter at Bobby Seale fortalte om Black Panther-bevegelsen i Samfundet, meldte Adresseavisen at han var arrestert av FBI i USA, anklaget for tortur av og mord på et partimedlem. «Hans tilhengere hevder politiet er ute for å knekke organisasjonen», meldte NTB. I oktober 1969 meldte avisen at Seale ble «kneblet og lenket til en stol» under en rettssak i Chicago, tiltalt for «uamerikansk virksomhet og sammensvergelse mot staten». Episoden er skildret av Graham Nash i sangen «Chicago». Stanley Nelsons ferske dokumentarfilm «The Black Panthers: Vanguard Of The Revolution» tegner et interessant bilde av Black Panther-bevegelsens vekst og fall. Etter at han slapp ut av fengsel, stilte Seale til valg som borgermester i Oakland i 1973. I sommer talte 79-åringen under et møte i San Fransisco om noe av det samme han snakket om i Trondheim i 1969: Om amerikansk politis framferd mot fargede.

Les også: Året var 1969, og RBK med fruer feiret i Palmen

OL-historie: De amerikanske sprinterne Tommie Smith(i midten) og John Carlos ser ned med løftede hender med svarte hansker da de fikk gull og bronse på 200 meter i OL i Mexico City i 1968. Sølvvinner australske Peter Norman ble også straffet for å ha hatt et borgerretsmerke på seg under medaljeutdelingen. Foto: Ap