En av fjorårets mest originale og lovende debutfilmer slippes rett på dvd/strømming i Norge. Det til tross for at den har to av de mest interessante skuespillerne i verden for øyeblikket, Michael Fassbender og Ben Mendelsohn («Bloodline») i sentrale roller. Regidebutant Maclean, med bakgrunn fra det skotske kultbandet The Beta Band, har laget en annerledes western på veldig godt, men for noen kanskje også litt irriterende.

For filmvenner er det mange grunner til å få med seg en debutfilm utenom det vanlige. Kodi Smit-McPhee er fascinerende, irriterende og god som forelsket skotsk tenåring i dramatisk kulturkollisjon med Det Ville Vesten. Fassbender og Mendelsohn er fascinerende som røffe motstykker til tenåringen, men også lydmessig og visuelt er filmen i svært gode hender.

Irske Robbie Ryan er en av de beste og mest allsidige filmfotografene for tiden, godt sett i Andrea Arnolds siste filmer, men også for eksempel i Ken Loachs Gullpalme-vinner «I, Daniel Blake» som kommer på kino i høst. Ryans bilder står godt til den litt langsomme stilen Maclean har valgt. Det er også grunn til å merke seg den australske komponisten Jed Kurzel, som nylig løftet en annen film med Fassbender, «Macbeth» til særegne høyder gjennom utsøkt soundtrack. De fleste bak og foran kamera i «Slow West» vil vi ganske sikkert få se og høre mye mer fra.

Langsomt, men styggvakkert og kraftfullt skildrer filmen en naiv, forelsket skotsk tenåring på leting etter sin elskede i Den Nye Verden, et brutalt Amerika på 1870-tallet. Michael Fassbender spiller en lovløs som gir den fortapte unge skotten en hjelpende hånd, i en film som bruker og strekker western-sjangeren på ganske originalt vis. Til styggvakkert resultat, med besk humor under røff kollisjon mellom det naive og romantiske og det kyniske og brutale.