J.J. Abrams gjenopplivet «Star Trek»-franchisen på stort lerret til overraskende vellykket resultat i 2009. Oppfølgeren til «prequelen», 2013s «Star Trek Into Darkness» var en mer blandet fornøyelse, hvoretter Abrams som regissør hoppet fra «Star Trek» til «Star Wars» med et visst hell.

Les også anmeldelsen av 2009s «Star Trek»

«Star Trek Beyond» er regissert av «Fast & Furious»-regissør Justin Lin. Den britiske komikeren Simon Pegg, som også spiller teknisk sjef på romskipet Enterprise, har bidratt på manussiden. Kloa til Lin kommer best til sin rett i fartsfylte actionscener, som filmen er godt forspent med. Mer spill på humor gjør seg også bra. Dessverre er manus som helhet for utydelig og pratsomt til at dramaet helt klarer formidle hva som står på spill.

Som mye franchisefilm for tida surfer «Star Trek Beyond» på retrofølelse, fra gjentagende bruk av replikken «Red alert!», til forsøk på å slå tilbake mot ondskapen til lyden av Public Enemy og Beastie Boys. Filmens største svakhet er at den ikke utnytter skurkene og deres planet bedre, i scenografi og drama. Det framstår som sløsing å ha Idris Elba i viktig rolle med så lite å spille på.

Filmen slenger opp noen moralske spørsmål, som sjefsskurkens tese: «Samhold gir svakhet», men filmen tar ikke skikkelig tak i det. Chris Pine ser ut som om han er i ferd med å vokse fra serien, mens Zachary Quinto fortsatt drar opp som Spock. Anton Yelchin som døde i en tragisk bilulykke i sommer vil bli husket bedre for andre filmer enn denne.

På'n igjen: Zachary Quinto som Spock, Sofia Boutella som Jaylah og Karl Urban som Bones i høstens utgave av «Star Trek»-franchisen. Foto: Photo credit: Kimberley French