Kampen om forsvarsmilliarden er nå flyttet fra regjeringskvartalet til Stortinget. Onsdag startet utenriks- og forsvarskomiteen sine høringer om langtidsplanen for Forsvaret.

Planen, som regjeringen la frem på siste arbeidsdag av vårsesjonen på Stortinget, er et omfattende dokument. Det handler om å fase ut elleve anlegg av varierende størrelse, slanke organisasjonen med 1400 ansatte og frigjøre 40 milliarder kroner de neste 20 årene, samtidig som Forsvaret styrkes med 165 milliarder kroner på toppen av de planlagte tilleggsfinansieringene av nye kampfly.

Oppe i alle milliardene står nok en gang et symboltungt lite kutt på mellom 50–70 millioner til drift av Luftforsvarets musikkorps i Trondheim og Marinemusikken i Horten.

LES LEDEREN: Vi bør ha råd til å holde oss med profesjonelle korps

28 musikere i Trondheim

Nå mobiliserer en samlet korps- og Musikk-Norge for de to korpsene som i går møtte i høringene til utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

- Det er mye som står på spill. Forsvarets musikk er ikke bare viktig for Forsvaret, korpsene er bindeledd mellom Forsvaret og det sivile samfunnet. De er også en sentral del av den kulturelle infrastrukturen i Norge. 63 profesjonelle musikkstillinger, 28 i Trondheim, utgjør en enorm ressurs i norske musikkskoler og musikkliv, sier forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon.

Se den unike bildefortellingen fra innsiden av Trondheims eneste profesjonelle musikkorps.

Spleiselag

Forsvaret har selv ha beregnet at bare 40 prosent av aktiviteten til Forsvarets Musikk er «interne oppdrag». Både Rian og flere av de andre organisasjonene lanserer nå at flere departement kan dele på regningen.

- I alle oppdrag representerer korpsene Forsvaret. Flere departementet kan bidra til budsjettene, men korpsene er og må forbli militære, sier Rian.

Få våpendragere

Det er ikke første gang forslag om å kutte i Forsvarets musikk ligger på bordet. Men til tross for at korpsene er høyt og lavt og overalt i Forsvaret, har Forsvarets Musikk få våpendragere i etaten når det koker ned til kroner, prioriteringer og budsjetter.

Blant partiene og politikerne på Stortinget er det større sympati. SV, Ap og regjeringens to støttepartier KrF og Venstre har alle uttalt at korpsene bør reddes. Om dette er nok for å overleve en helhetlig behandling av Forsvarets langtidsplan, er imidlertid fortsatt høyst uavklart.

- Venstre har vært med å redde korpsene mange ganger. Om det lar seg gjøre denne gangen, er jeg rett og slett usikker på, sier partileder Trine Skei Grande, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Skei Grande kan støtte et resonnement på at regningen må fordeles mellom flere departementer. Men hun mener dette også kan by på nye utfordringer.

- For Forsvaret handler dette om veldig små penger, men innenfor kulturlivet vil det være svært store penger. Det viktigste blir å komme frem til en løsning som gjør at korpsbevilgningene ikke blir utfordret ved hver eneste korsvei, sier Skei Grande.

- Småpenger

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør Trøndelag koordinerer nå jobben med å få forsvarskomiteen i Stortinget fra tanken om å kutte Luftforsvarets musikkorps i Trondheim.

- Det framstår som underlig å legge ned dette korpset nå som Luftforsvaret bygges opp i Midt-Norge. De kulturpolitiske konsekvensene av å kutte kraftig i korpsene, er så store at det tar fokus vekk fra viktigere forsvarspolitiske prioriteringer, tross at de utgjør kun små promiller av Forsvarsbudsjettet, sa Sandvik i Stortinget torsdag ettermiddag.