Snåsamannen, Harald Eia, Obama-favoritten Esperanza Spalding og gitarhelten John Scofield er noen av de utallige publikumsattraksjonene som har fylt Dokkhuset de siste ti årene.

Også i høst, når Dokkhuset feirer tiårsjubileum, blir lokalene fylt av musikk og en rekke andre arrangementer. Aktiviteten har økt og økt siden dørene åpnet 26. september 2006, og i fjor satte de rekord.

Chick Corea er en av mange stjerner som har spilt i Dokkhuset. Han har et så godt forhold til Trondheim Jazzorkester at bandet er invitert til 75-årsdagen hans i New York.

- Totalt hadde vi 334 arrangementer, konserter og andre tilstelninger, i løpet av 2015. Det er flere enn noen gang, og jeg ser for meg at vi kommer til å ligge på samme nivå i 2016, sier daglig leder for Dokkhuset Scene, Kristen Ramsøy-Halle.

NTNU-rektoren er stolt

Aktiviteten han og Dokkhusets produsent Arild Schei står i spissen for, får skryt fra alle hold når huset står foran tiårsjubileet.

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier han er stolt over at NTNU har vært med på å gjøre det mulig. Trondheims byplansjef, Hilde Bøkestad, mener Dokkhuset har stor betydning for byen, ikke bare på grunn av den høye aktiviteten.

Det er stor spennvidde i Dokkhusets tilbuud til publikum. Pinnedyrets sexliv er én av temaene man kan lære om.

- Dokkhuset er en historisk bygning, og den forteller om byens historie. Dermed blir huset viktig for Trondheims identitet og et smykke i bydelen, sier hun.

Vellykket videreutvikling

Bøkestad mener arkitekt Svein Skibnes og hans medarbeidere sørget for en svært vellykket videreutvikling av bygningen. De tok vare på det gamle pumpehuset som i sin tid fjernet vann fra tørrdokkene til Trondhjems Mekaniske Værksted og bygget det ut, både mot Innherredsveien og mot fjorden.

- De gamle delene av bygningen er blitt foredlet, og kombinasjonen av nytt og gammelt er gjort på en uvanlig, men god måte. Under hele utviklingen av Nedre Elvehavn ble det lagt stor vekt på å bevare det gamle. Det har vært viktig for bydelens kvaliteter, sier Bøkestad.

Bøkestad skrev nettopp en kronikk i Adresseavisen om hvordan byen kan utvikle seg i en mer miljøvennlig retning.

Gjorde bydelen komplett

- Nå er Nedre Elvehavn komplett, sa Jarle Lysklett da Dokkhuset åpnet. Han var administrerende direktør i Nedre Elvehavn AS, som sto for utbyggingen av området og som betalte de 20 millionene utbyggingen kostet. Han mente hele bydelen fikk et betydelig løft når den også fikk et kulturhus.

Dokkhuset Scene, som står for driften, eies i dag av de fire organisasjonene Trondheim Kammermusikkfestival, Trondheim Jazzforum, Trondheimsolistene og Midtnorsk Jazzsenter (MNJ). Men etableringen og driften hadde vanskelig latt seg gjøre uten NTNU, som har vært den desidert største leietakeren siden starten.

NTNUs ambassade

- Gjennom et langsiktig og gjensidig samarbeid mellom NTNU og Dokkhuset Scene, har scenen bygd seg opp til å bli en markant, nyskapende og viktig kulturarena for kammermusikk, jazz og den sjangerfrie musikken, både nasjonalt og internasjonalt, sier Gunnar Bovim.

Han mener Dokkhuset på mange områder er NTNUs ambassade i det offentlige rom og et utstillingsvindu for universitetets mange skapende og kreative miljøer. Bovim sier også at de kunstnerisk-estetiske fagene er viktige for NTNU.

Corea, Mutter og Elling

NTNU har rundt hundre arrangementer i Dokkhuset hvert år, og de har blant mye annet brukt scenen til å utnevne æresdoktorene Chick Corea og Anne-Sophie Mutter.

De to inngår i en lang rekke verdensstjerner som har begeistret publikum. Noen av de andre internasjonale høydepunktene mange husker er vokalisten Kurt Elling, gitaristen Daniel Lanois og pianisten Brad Mehldau.

Hele eliten i norsk jazz har selvfølgelig også spilt der. Mange av dem opplever Dokkhuset som sin hjemmebane, siden svært mange i dagens jazzelite har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim.

John Scofield er en av mange stjerner som har begeistret Dokkhuset. Foto: Rune Petter Ness