Navnet Starmus er satt sammen av ordet stjerne og musikk på engelsk. May og Israelian fant hverandre i drømmen om å gjøre vitenskapen, spesielt læren om verdensrommet, tilgjengelig for folk flest – gjennom, musikk, kunst og kunnskapsformidling. De la lista høyt og ville samle de beste fra ulike vitenskapelige felt for å diskutere menneskehetens fremtid, sammen med berømte folk fra mange ulike områder.

Stjernespekket

Den første Starmus-festivalen ble holdt i 2011, den andre i 2014 og den tredje i 2016. Da Edvard Moser deltok i juni var det sammen med Stephen Hawking, ti nobelprisvinnere, Alexei Leonov – det første mennesket som gjorde en romvandring, flere andre astronauter og fysiker, forfatter og musiker Brian Cox, programleder for mange populære vitenskapsprogrammer for BBC tv og radio og mange flere.

Brian May med Mandela i Tromsø

På den musikalske siden bidro blant andre Brian Eno (kjent fra Roxy Music, solomusiker og produsent for band som U2, Coldplay, Talking Heads og David Bowie), keyboardisten Rick Wakeman (Yes) og Sarah Brightman. I styret for Starmus er musikerne representert med verdensstjernen Peter Gabriel (kjent fra Genesis og en solokarriere gjennom flere tiår). Både blant musikerne og vitenskapsfolkene er kvinnerepresentasjonen lav.

Mange bekjentskaper

Stephen Hawking har solide forbindelser innen musikk og underholdning. I 1994 lånte han stemmen sin til en låt på Pink Floyds album «The Division Bell», på samme vis var han involvert i U2 sine konserter på O2 arena London i fjor sommer – og da komikergruppa Monty Python hadde sin gjenforening samme sted i 2014 var han en celeber æresgjest.

Så om de potensielle arrangørene i Trondheim i 2017 trenger tips til artister å kontakte, kan de begynne ganske høyt oppe på listen over verdenstjerner.