- Vi bruker å bli en bedre versjon av oss selv, hele gjengen, når vi er i Liverpool. Så blir utfordringen å klare å være det i et helt år!

Grytidlig tirsdag morgen satte familien Lund Ansnes seg på flyet fra Værnes. Foran seg har de ett år i Liverpool, en by som har blitt stadig viktigere i familiens liv. En kjedereaksjon, som startet med pappa, musiker og plateprodusent Josteins brennende interesse for Liverpool Football Club, har endt opp med at familien skal drive familiehotell 250 meter fra klubbens hjemmebane – mens mamma, journalist og forfatter Ragnhild håper på et internasjonalt gjennombrudd når hennes siste Liverpool-bok slippes på engelsk i oktober.

Midt i musikkhistorien

De tar med seg barna Elias (10) og Elvira (7), som dermed trer i skoleuniform det neste året.

- Det blir greit, men kanskje slitsomt om uniformene blir skitne, eller om vi roter dem bort, tror Elvira, som likevel gleder seg til turen.

Familien har lenge hatt leilighet i Liverpool som de har brukt i forbindelse med fotball, forfatterskap eller musikalske prosjekter, men nå bosetter de seg i et hus i bydelen Allerton. Et stykke sør for Anfield, et steinkast unna Penny Lane og Strawberry Field, og dermed også nær der både John Lennon og Paul McCartney vokste opp.

- Først fikk ikke Elvira plass ved skolen, og da gjorde jeg noe som faller meg vanskelig, nemlig å framsnakke oss selv. Alt for ungene. Vi solgte oss inn som noen som kunne være en ressurs for lokal- og skolemiljøet, både gjennom musikalske og fotballrelaterte aktiviteter. Heldigvis var dame som styrte administrasjonen stor Liverpool-fan, smiler Jostein.

- Ingen norsk koloni

Familien har gått inn som medeiere i Hotel Tia, som etter planen skal åpne 10. desember, i tide til hjemmekampen mot West Ham. En idé som selvsagt springer ut av lidenskapen for Liverpool, som har tatt to og et halvt år og mye arbeid å realisere.

- Det ble etter hvert klart at jeg er nødt til å være «hands on» til daglig. Jeg har mange svakheter, men en av styrkene mine er at jeg ikke gir meg når jeg først har bestemt meg, mener han. Jostein blir administrativ leder for hotellet, mens ekteparet Tage og Kamilla Herstad vil stå for den daglige driften.

- Tage har bodd i Liverpool i mange år, og er blant de mest kjente norske Liverpool-supporterne. Han har sett 700 kamper på rad, hjulpet mange norske supportere med billetter og overnatting og har et stort nettverk. Dette hadde ikke vært mulig uten ham, sier Jostein.

Anfield er et område med sosiale utfordringer, og de ferske hotelleierne ønsker å skape et hotell som tar sosialt ansvar. De planlegger middager for hjemløse er par ganger i året, de ansatte skal også rekrutteres fra lokalområdet.

- Det er viktig for oss at hotellet ikke blir en norsk koloni på Anfield, her skal det være plass til de lokale også, forteller de. Kanskje til nød også en og annen Everton-fan, byrivalens hjemmebane Goodison kan skimtes på andre siden av Stanley Park fra hotellets vinduer.

Mobbing og Alzheimer

Ragnhild Lund Ansnes har tre bøker om Liverpool bak seg. Hennes siste bok, «Liverpoolkapteiner», der hun portretterer 16 av klubbens kapteiner, kom på norsk og dansk tidligere i år. I høst slippes boka i England via deCoubertin Books. Den vil også være tilgjengelig over hele verden via Amazon, og det jobbes mot oversettelser og utgivelser i Sverige, Finland og Brasil. Forgjengeren «Liverpoolhelter» ble også gitt ut på engelsk, men forlagstrøbbel gjorde at momentet gikk ut av lanseringen. Denne gangen trekker hun fram et superproft forlag som gir boka rørende oppmerksomhet.

Ekteparet tror boka vil vekke oppsikt i England, ikke minst fordi de tar for seg tema som er tabubelagt i den britiske fotballkulturen. Som at kjekkasen Jamie Redknapp ble så nådeløst mobbet på grunn av sin kjente managerfar Harry at han droppet ut av skolen som elleveåring. Som at kapteiner som Tommy Smith og Ron Yeats er så plaget med Alzheimer i relativt ung alder at Ragnhilds intervjuer med dem antagelig er de siste de gjør.

Tribuneveteran

De to barna er selvsagt Liverpool-fans de også. Elias har allerede mellom 50 og 60 Liverpool-kamper under beltet, mens Elvira synes det kan bli litt for bråkete på kamp. Elias' favorittspiller er den superraske nyervervelsen Sadio Mané, og han tipper favorittlaget gjør ekspertenes tips til skamme og går helt til topps på tabellen.

- Så gleder jeg meg til vi kommer til Wembley, sier Elias. Fotograf og Liverpool-fan Terje beroliger med at det nok vil bli mange turer til cupfinalearenaen. At fotografen deler familiens Liverpool-lidenskap er et plaster på såret, etter at det først ble kjent at journalisten foretrekker erkefienden Manchester United ...

- Hva blir det aller artigste?

- Å dra på bortekamp! Da er det enda bedre stemning, sier Elias.

- Å gå på restaurant, kvitterer Elvira, som liker seg best på familiens asiatiske stamrestaurant Matou.

-T ror dere at der vil få lyst til å bo der mer enn ett år?

- Kanskje, om vi liker skolen og får gode venner, så, sier Elias.

Åpen retur

- Vi følger jo en drøm nå, samtidig vet vi det kan bli tøft. Vi beundrer ungene, mener Jostein og Ragnhild.

- Dette blir et eventyr vi gjør sammen. Før har det likevel alltid vært litt sånn feriefølelse, med litt snillere foreldre enn vanlig, når vi har dratt dit. Nå blir livet i Liverpool hverdagen vår. At ungene begynner på ny skole i nytt land gjør at vi er nødt til å følge dem opp tettere. Om de ikke får det bra, blir dette året mislykket, uansett om hotellet og boksalget går så det suser, er foreldrene enige om.

I utgangspunktet for ett år, men returen er foreløpig åpen. Ragnhilds mor har flyttet fra Hammerfest til Trondheim og Hammersborg for å være nær barnebarna, og har nok et sterkt ønske om at oppholdet ikke blir permanent.

- Samtidig sier folk at Liverpool er en by du flytter til og ikke fra, og vi kjenner egentlig sentrum i Liverpool bedre enn Trondheim sentrum. Samtidig har vi mange ting på gang her i Norge vi ønsker å komme tilbake til. Vi kommer nok alltid til å ha et bosted i Liverpool. Men om det blir vår første eller andre hjemby, får tiden vise.

Motorsag og champagne

- Ingen av oss har noensinne gjort ting for å tjene penger, det har aldri vært motivasjonen, sier Ragnhild.

- Men det gjør jo ikke noe dersom dette kaster av seg, at vi får råd til å holde på med dette i noen år, mener Jostein.

- Tjene nok til at vi på våre eldre dager kan sitte i Surnadal og drive på med motorsag og drikke champagne.

Liverpool er ikke bare en by med lang fotballhistorie. Familien Lund Ansnes bosetter seg i Allerton, et steinkast unna både Strawberry Field og Penny Lane. Foto: Privat
Hotel Tia, et steinkast unna Liverpools hjemmebane Anfield, skal bli en møteplass for norske og lokale supportere. Men først skal den blå malingen bli rød. Foto: privat
- Om ungene ikke får det bra, blir dette året mislykket, uansett om hotellet og boksalget går så det suser, mener Ragnhild Lund Ansnes og Jostein Ansnes. Nå skal barna Elias og Elvira trekke i skoleuniform i Liverpool det neste året. Foto: Terje Visnes, adressa