Onsdag kveld spilte artisten Kris Kristofferson i Trondheim for første gang.

Kristofferson regnes som en av countrymusikkens aller største og har skrevet en rekke sanger som er blitt klassikere, ofte i andres versjoner.

I anmeldelsen av konserten beskrev vår anmelder artisten som «svekket», og at han slet kraftig med å akkompagnere seg selv: «flere av sangene snublet av gårde, ubehagelig nært klimpring og fyllerør». Konserten ble trist av helt feil årsak, mente Terje Eidsvåg.

LES ANMELDELSEN: En svekket storhet

Arrangør Rolf Bugge i impresariobyrået Next Step forteller at Kristofferson måtte oppsøke Rikshospitalet i Oslo i forkant av konserten i Oslo Konserthus lørdag 3. september.

Kona redd det var slag

- Han var ute og gikk seg en tur, og da han kom tilbake var han omtåket og begynte å sjangle. Både kona hans og jeg ble redd, og vi tok han med på sykehuset der han fikk behandling, sier Bugge.

Ifølge Bugge ble Kristofferson grundig undersøkt, blant annet med CT-skanning. Konklusjonen var at det ikke feilte ham noe.

- Det var veldig varmt i Oslo den dagen. I tillegg kom han med fly fra Hawaii, som har 12 timers tidsforskjell fra Norge. Det kan ha vært det som påvirket ham, sier Bugge, som understreker at vi må ta alderen hans i betraktning.

- Når en behandler en 80-åring tenker en gjerne det verste. Hadde han hatt et slag ville ikke legene ha tillatt ham å gjennomføre konsertene. Jeg tror vi rundt ham ble mer redd enn han var selv. Jeg er imponert over at han ennå gidder å reise rundt på turné, sier Bugge.

Lege til stede i Olavshallen

Arrangøren bekrefter at det likevel var lege til stede i salen under alle konsertene i Norge.

- For sikkerhets skyld hadde vi leger til stede. Alle tre svært musikkinteresserte og jobbet frivillig. Det var en god sikkerhet både for meg, kona og de to barna hans som var med på turneen, sier Bugge.

Kristofferson har lenge vært åpen om at han får behandling mot demens. I et intervju med Rolling Stone Magazine i juni forteller kona Lisa Meyers at de i vår fikk vite at artisten har Borreliose etter å ha blitt bitt av flått, og at demens-diagnosen trolig er feil.

Tildelt Erik Byes minnepris

Bugge forteller at Kristofferson synes det var veldig stas å spille i Norge, og at han syntes det gikk bra. I tillegg til Trondheim og Oslo spilte han i Molde. Han var også innom Protestfestivalen i Kristiansand der han ble tildelt Erik Byes minnepris, som «USAs Erik Bye», i tillegg til å spille noen låter.

Adresseavisens anmelder skrev at det er spesielt å se og høre en musikalsk storhet som Kristofferson på nært hold, men beskrev samtidig artisten som en «falmende storhet», og konkluderte med tre øyne på terningen. Det er ikke Rolf Bugge enig i.

Anmelder Ole Jacob Hoel var mer fornøyd da han så artisten på Roskildefestivalen for tre år siden. Og to år tidligere ga Terje Eidsvåg «American Triology» terningkast seks.

- Jeg synes konsertene var fantastiske, og at han gjorde det han skulle. I likhet med Johnny Cash har han aldri vært en musiker, men en songwriter som akkompagnerer seg selv med gitar og munnspill. Han er en legende som har skapt enormt mye bra musikk. Han var et stort smil etter konserten i Trondheim, sier Bugge.

Etter konsertene i Norge dro artisten videre på turné til Sverige, Danmark og Finland, før han fortsetter turneen i USA i oktober.

Kai Kristiansen900 17 038kai.kristiansen@adresseavisen.no