En film om en 11-åring med sterk allergi mot egg, som får sin sykt selvopptatte tante som barnevakt mens foreldrene er på førjulsferie, låter som merkelig ramme for en familiefilm for 6-åringer og oppover. «Gilberts grusomme hevn» er basert på Stein Erik Lundes prisbelønte, lett groteske barnebok fra 1998, «Eggg». De som kjenner den, vil vite at det ikke akkurat er en pedagogisk historie om allergi som er saken, men en grotesk tragikomedie om en gutt som tar hevn over sin fæle tante.

Les også: «Herlig norsk barnefilm»

Filmen er spillefilmdebut for Hanne Larsen, som fikk Amanda for beste kortfilm for «Varde» i 2008. Det er lange mange norske familiefilmer om barn som flytter til nytt nabolag og sliter med å finne seg helt til rette. Simon Hobbel Rosendahls Gilbert sliter dessuten med kraftig eggallergi, som gjør at han kaster opp kraftig ved den minste smak av egg, noe som gjør barneselskap særlig utfordrende for ham.

Det er litt befriende med en norsk barnefilm med en voksenrolle så irriterende fæl som den sykelig selvopptatte tanta, spilt av Gisken Armand. Hun prøver å hindre 11-åringen i å være sammen med jevnaldrende, mens gutten sliter med å fortelle om allergien sin. Philip Øgaards stilrene foto og aktiv bruk av kroppslyder, gir tragikomisk tone. Egil Hegerberg gjør seg ikke bort som allergikerens far. I en film og historie som tør tygge en stund på vanskelige følelser, før den bygger opp mot et frodig hevnklimaks som får Doktor Proktor-filmene til å virke som en fjert til sammenligning.