Coen-brødrenes gamle kompis og B-film-mester Sam Raimi har produsert de to første spillefilmene til Fede Alvarez. Etter remaken av Raimis «Evil Dead»(2013) bekrefter regissøren fra Uruguay sin begavelse for velgjort sjangerfilm. «Don't Breathe» er effektiv, velgjort ungdom-i-skummelt-hus-film med en sosial og økonomisk setting og uvant forhold mellom de unge hovedpersonene og den brutale mannen som prøver drepe dem.

Det er noen tilløp til originalitet å finne i «Don't Breathe» bak de velkjente skrekkfilmgrepene. De tre ungdommene i sentrum fortoner seg som en fattig gatevariant fra Detroit av «The Bling Ring» fra Sofia Coppolas film med samme navn. De er ikke på hyttetur i skummelt hus, men bryter seg inn i et, for å få nok penger til å dra til California. At de heller ikke skildres særlig sympatisk før de bryter seg inn i huset til en blind krigsveteran, gir et uvant forhold mellom offer og gjerningsmenn, som filmen utnytter godt og skiftene etter som situasjonen tilspisses.

Handlingen utspiller seg i kriserammede Detroit. Tre ungdommer i pengenød robber rikes hus. Anslaget mot en blind krigsveteran med stor erstatning går imidlertid fra vondt til verre. Spenstig bruk av kamera i lange tagninger, skiftende sympati mellom innbruddstyver og offer, samt effektiv utnyttelse av den blindes sanseverden gir en brutal skrekkfilm som blåser godt liv og død i velbrukt setting. Filmen forbereder publikum på det verste med en åpningsscene som forteller hvor ille det vil gå. «Don't Breathe» er dyktig gjort påkjenning av skrekk og gru på begrenset flate. Regissør Alvarez er en mann å merke seg.

Blind vold: Stephen Lang som blind, brutal ex-soldat og Dylan Minnette som innbruddstyv i trøbbel i «Don't Breathe». Foto: Gordon Timpen