– Norges førstedame opptrådte stadig hyppigere som presidentens faste følge, skriver Bomann-Larsen i boken «Hjemlandet», som er syvende bind i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud.

Kronprinsesse Märtha bodde med barna i eksil i USA under 2. verdenskrig, mens kronprins Olav oppholdt seg i London sammen med konge og regjering. Kronprinsessen ble helt fra ankomsten til USA 28. august 1940 tatt godt vare på av Roosevelt, som hjalp henne med å finne en eiendom i Washington.

Les også: Konger uten kvinner

Gode samtalepartnere

«Et intimt, privat forhold» er forfatter Bomann-Larsens beskrivelse av forholdet mellom den norske kronprinsessen og den amerikanske presidenten. De var gode samtalepartnere mens kronprinsessen og barna levde i eksil.

– Hva de gjorde, bortsett fra å spise middag, vet vi ikke, sier han.

Det var en kjent sak at presidenten levde i et platonisk ekteskap. Kona Eleanore Roosevelt bodde i et lite hus i hagen sammen med det som antas å være hennes lesbiske venninne.

Kontakten med Norges kronprinsesse var svært omfattende, ifølge forfatteren.

– Vi har ingen indikasjoner på at det var noe seksuelt, sier Bomann-Larsen. - At Roosevelt var veldig betatt av henne, det tyder alt på. Og for henne har hun alt å vinne. selv om det sikkert var anstrengende for henne.

Les også: «Kongens nei» er uanstendig

Var med hele tiden

– Vi kan gå inn hvor som helst i den amerikanske krigshistorien, og Märtha er til stede. Da Sovjet blir angrepet av Tyskland i juni 1941, ventet alle på Roosevelt – hvor er han? Han spiser middag med Märtha, forteller Bomann-Larsen.

Da Pearl Harbor blir angrepet, må Roosevelt ta en telefon, han må dessverre avlyse lunsjen med Norges kronprinsesse.

I boken forteller Bomann-Larsen at de møtte hverandre jevnlig, de hadde middag i Det hvite hus, dro på turer sammen og utviklet et svært nært forhold.

– Hun er for ham en inspirator, et pustehull, et av lyspunktene i hans tilværelse, sier Tor Bomann-Larsen.

Les også: Skilsmissen overrasker ekspertene

Roosevelt var dødssyk

Han sier at det som muliggjør den stadige omgangen, er at kronprinsessen har en posisjon som kongelig.

– Men har dette nære personlige forholdet mellom de to hatt noen historisk betydning?

– Alt som berører Roosevelt under den andre verdenskrig får historisk betydning fordi så mye henger på ham både militært og politisk, både om å vinne krigen og sikre freden. Så når hun inntar en så stor plass, tar så mye tid av hans liv, er hun for ham en inspirator, et pustehull, noe av det som gir han mulighet til å fungere.

– Vi skal huske på at Roosevelt jo var en dødssyk mann. Han dør jo før krigen er over. Kronprinsessen er ett av lyspunktene i hans tilværelse. Det er mer det, enn at hun spiller en politisk rolle. Hun holder ham levende, sier Bomann-Larsen til NTB.

Les også: Kronprins Olav skrev brev om krigsfrykten

Han startet sitt store biografiverk Haakon & Maud med boka «Kongstanken»i 2002, og skal gi ut ett bind til før det er ferdigstilt, opplyser forlaget Cappelen Damm.

Kronprinsesse Märtha og kong Haakon. Ifølge forfatter Tor Bomann-Larsen var begge svært sentrale for Norge under krigen. Foto: Fra boken "Hjemlandet"/CappelenDamm