En lang rekke fargerike «cupcakes», eller muffins med et tykt lag glasur oppå, frister i glassdisken på Fairytale. Tidligere kalte stedet i Thomas Angells gate seg Fairytale Cupcakes, nå kun Fairytale, sikkert fordi de ikke bare selger cupcakes lenger. Menyen er utvidet med en lang rekke smørbrød, med tidvis avanserte og eksklusive «pålegg», om man da kan kalle for eksempel breiflabb for det.

For en fristende meny, tenker jeg mens vi står i kø ved glassdisken for å bestille.

Klokka er tolv på dagen og Fairytale er stappfullt. Anmelderkollega Håvard klarte så vidt å kapre et tomannsbord. Etter å ha bestilt salater og smørbrød blir vi sittende å rope til hverandre over bordet, i konkurranse med babygråt og en fryktelig akustikk.

- Det går an å få litt vondt i hodet av dette, sukker Håvard.

Deilig skinke, tørr and

Maten får oss på helt andre tanker. To salater og fire smørbrød på deling anbringes, det ser fargerikt og lekkert ut. Vi gyver løs på salatene først. Skinkesalaten består av aspargesbønner, reddiker, fennikel, parmesanchips, estragonmajones, tynne spekeskinkeskiver og masse urter. Den er nydelig. Halvtørkede minitomater er prikken over i-en her, med sødmen fra heltørkede tomater, blandet med saftigheten fra en frisk en.

- Her har de virkelig klart å sette sammen en salat som fremhever spekeskinka sine beste kvaliteter. Dette var rett og slett en veldig god kombinasjon av smaker, og ingrediensene har dessuten flott kontrast i teksturene. Det gjør det spennende å spise, sier Håvard, like fornøyd som meg.

Salaten med crispy duck er også god, men ingen ren inntertier. Gode, asiatiske krydre spiller godt sammen med mangosalsa og friske granateplekjerner, og andekjøttet er skikkelig sprøtt. I sprøeste laget dog. Jeg sliter med å skjære meg gjennom de tykkeste bitene and.

- Kjøttet er altfor tørt. Ikke saftig i det hele tatt, og da smaker det ikke så mye som man kunne ønsket seg heller, bekrefter Håvard.

Her kan du lese flere anmeldelser fra Smakspolitiet

Avansert pålegg

Over til smørbrødene, det nye flaggskipet på Fairytale. Konseptet virker å være å sette hele retter oppå ei tjukk smørristet brødskive. Langt fra ferdigsmurte løsninger. Første sandwich består av grilla breiflabb med blomkålpure, selleri, estragonmajones og diverse urter. Fisken er lun og helt perfekt varmebehandlet. Slett ikke tørr som breiflabb fort kan bli. Sammen med den friske estragonmajonesen smaker det som en fullkommen rett, fra et virkelig habilt kjøkken. Og artig at det funker så bra på ei brødskive.

- Kanskje ikke den mest spennende retten, men veldig godt. Spiser gjerne mer av dette, sier Håvard.

Røkt ørret med porsjert egg, hollandaise-saus, aspargesbønner og urter når ikke like høyt.

Ørreten smaker veldig salt og lite annet, mens sausen er helt pregløs.

- Selv om ørreten er oversaltet, mangler retten totalt sett salt og syre. Eggehviten på det posjerte egget er dessuten for løs, mener Håvard.

Litt søkt, nesten komisk, er det, å sitte å pirke på feil som løs eggehvite, når vi snakker om smørbrød. Men det er der nivået ligger, det er ambisiøse saker på skivene.

Vi avanserer til det vi kan kalle første hovedrett, røkt hjort med selleripure og béarnaise-saus med rosmarin. Kjøttet burde vært mørere, det burde vært mer saus, men helheten i smørbrødet liker jeg godt, smakene fungerer sammen. Siste hovedrett, langtidsbakt svinenakke med sopprisotto, brunt smør, salat og vinaigrette sitter derimot som et skudd.

- Jeg må si jeg var litt skeptisk til risotto på en sandwich, men dette funka. Selve risottoen er bare grei, men sammen med det møre og smaksrike kjøttet og salaten med den syrlige dressingen blir dette en fest, sier Håvard.

Stadig kø

Det er fortsatt kø ved disken og fullsatte bord på alle kanter. Vi sitter midt i lokalet og er stappmette.

- Har du og lagt merke til at vi er de eneste mennene i lokalet?, spør Håvard.

- Det er kanskje 30 damer her, og oss. Kanskje det er den rosa fasaden på Fairytale som gjør det, spekulerer han.

Samtidig ser vi personalet stadig gjøre klar take away-poser. Mulig all take away-maten er til menn, undrer vi. Det er i alle fall ingen grunn til å holde seg unna dette stedet her, uansett kjønn, slår vi fast.

Vi presser oss til noen cupcakes til slutt, det er tross alt en viktig del av stedets profil. Og – det er rimelig vrient å ikke falle for fristelsen, utstilte og smekre som de er.

Generelt opplever vi bunnene i tørreste laget, og frostingene (toppingen) i søteste laget – med hederlig unntak for skogsbærvarianten, som er skikkelig frisk og syrlig. Varianten med salt karamell er også definitivt på plussiden mens et par av sjokoladecupcakes-ene hadde hatt godt av mer eksklusiv sjokolade.

Frister til nye besøk

Alt i alt opplever vi Fairytale som et spennende og vellykka sted for eksklusive smørbrød. Prisene er selvsagt langt høyere enn det du betaler for ferdigsmurte skiver på den gjengse kafé, 179,- koster det for «Sulten», som består av to valgfrie smørbrød. De har også enklere og mer kjente varianter, som reker med majones og brie med spekeskinke. Snodig nok har de ikke et eneste vegetaralternativ på menyen, men det går an å spørre ved bestilling.

Lommeboka tåler ikke daglige besøk her, men for en lønsj utenom det vanlige, bør Fairytale stå høyt på prioriteringslista. Vi kommer definitivt tilbake.

Oppsummert:

Total 4 – Herlige smørbrød i støyete omgivelser.

Service 4 – Du bestiller selv i disken, noe som ofte betyr en del venting. Ellers hyggelig og på alerten, etterbestillinger kan gjøres fra bordet.

Atmosfære 3 – Koselig, men akustikken fører til mye støy, og det føles litt trangt og hektisk.

Pris 4 – Dyre sandwicher, men samtidig gode og til dels eksklusive råvarer, vel tilberedt. Litt for lang ventetid på maten.

Mat og drikke 5 - Kjøkkenet vet hva de gjør og har løftet sandwicher til et nytt nivå.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Smakspolitiet: - Vi presser oss til noen cupcakes til slutt, det er tross alt en viktig del av stedets profil. Og – det er rimelig vrient å ikke falle for fristelsen, utstilte og smekre som de er. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Kanskje er det den rosa fasaden på Fairytale som gjør det er mest kvinner der, spekulerer Smakspolitiet. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen