- Tok du bilde av meg nå? Jeg er jo så skitten, jeg har arbeidsbuksene på, ler Hanne Harstad mot fotografen.

Lørdag åpner hun jubileumsutstilling. Galleri Hanne i Kongens gate 37 er byens eldste galleri, og har holdt det gående siden 1976. Nå feirer hun med verker av mange sine favoritter og trofaste samarbeidspartnere: Frans og Nico Widerberg, Svein Johansen, Per Kleiva, Rolf Nærli, Gerd Lorås, Bjørn Carlsen og Håkon Gullvåg blant annet.

- Er de ikke vakre, de er nesten ikke å oppdrive, sier Harstad og nikker mot en vegg med gamle tresnitt av Frans Widerberg.

Gjeld hos Fjell

I over 50 år har hun samarbeidet med Widerberg, og på motsatt vegg henger et litografi av kunstneren som hun også hadde på åpningsutstillingen høsten 1976.

- Dette er en av de første litografiene jeg fikk av Widerberg. Han har en så følsom strek! Da var jeg 17 år, allerede svært kunstinteressert og hadde gått to år på Statens tegnelinje i Oslo. Dessverre kom jeg ikke inn på Kunst- og håndverksskolen og utdannet meg i stedet til sykepleier.

Hanne Harstads liv er like fargesterkt som bildene både til Widerberg og Bjørn Carlsen. Hun elsket de actionfylte vaktene på legevakten i Oslo. Som ung sykepleier i London brukte hun alle pengene på klær og sko. Senere brukte hun lønna på kunst. Hun kjøpte bilder på avbetaling, men gjelden ballet på seg. Kunstnervennen Kai Fjell ga henne til slutt en haug med bilder som hun fikk beskjed om å selge til en god pris for å komme à jour rent økonomisk. Som kona til en lege flyttet hun til Namsos der hun brukte stua som galleri.

- Det er kunst som har tatt det meste av tiden min. I tillegg har jeg ridd hest og reist mye. Nå går jeg på sprangrytterkurs sammen med 15-åringer på Øysand. Hesten heter «Babe». og jeg mater henne med epler.

Børsen

De siste dagene har hun brukt på praktiske gjøremål foran jubileumsåpningen. Hun har hengt opp bilder, kjøpt nye takspotter på Ikea («Er de ikke pikante?»), handlet inn småmat og drikke, samt kaffetrakter. I sommer malte hun halve galleriet innvendig – med tre strøk. Det krevende arbeidet med å male himlingen, førte med seg noe godt.

- Jeg har slitt med en vond hofte etter et fall for noen år siden. Men uvante bevegelser gjorde at smertene forsvant.

På kjøkkenet i andre etasje står tekst-tv på med oppdateringer på aksjekurser.

- Jeg tjener litt på børs hver dag, jeg. Jeg har lenge hatt aksjene til skipsreder John Fredriksen, og får utbetaling hvert kvartal. Jeg pleier å si at det er reder Fredriksen som holder liv i meg og galleriet, ler Hanne Harstad.

I andre etasjene viser hun blant annet fram bilder av koloristen Bjørn Carlsen som blant annet er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet.

- Han er suveren! Dronning Sonja har noen bilder av Carlsen. Noen tøffe med heroinsprøyte og sånn.

Etterspurt kunstner

- Hvilke kunstnere er det etterspørsel etter?

- Per Kleiva er etterspurt. Han har hele tiden vært trofast mot stilen sin. Nå er han 83 år og jeg tror nok noen ser for seg at bildene hans vil stige i verdi. Et trykk av hans ikoniske trykk «Amerikanske sommerfugler» går for 120000 kroner.

Sønnen døde

75-åringen er usikker på om det blir noe 45-årsjubileum, men har foreløpig ikke tenkt til å gi seg som gallerist. Hun har ingen åpenbare arvtagere. Den ene sønnen, som er lege, er utelukket. Hadde den andre sønnen levd, kunne han ha tatt over livsverket. Men for 15 år siden døde han i en husbrann.

- Bjørn var en begavet gutt, en bohem og drev med kunstmaling. Blant annet hadde han siviltjeneste på Kunstnernes Hus i Oslo. Dessverre døde han av kullosforgiftning.

Åge på kunstjakt

Jo da, hun har fått prøvd deg. Men velger å se det lyse i livet. Se tilbake til alle artige episoder sammen med kunstnere. Og alle kundene. På slutten av 80-tallet tipset noen Adresseavisen om at Åge Aleksandersen hadde blitt observert på Galleri Hanne hvor han kjøpte et par bilder. Dagen etter sto en artikkel på trykk om Åges kunstkjøp.

- Jeg ante jo ikke hvem Åge var, og ringte ham for å si at det ikke var jeg som hadde tipset avisen. Senere dro han til Nicaragua, der kjøpte han et kunstverk som han forærte meg da han kom hjem. Hyggelig!

Hanne hviler aldri: Hanne Harstads (75) galleri, Galleri Hanne i Kongen gate, er 40 år i år. I dag åpner hun jubileumsutstilling. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen
Populær: Per Kleivas bilder er blitt stadig mer etterspurt, sier Hanne Harstad. Her er Kleiva avbildet i forbindelse med en utstilling i Trondheim Kunstmuseum i 2015. Foto: Håkon Jacobsen
Galleri Hanne runder 40 år: Gallerist Hanne Harstad har skaffet mange av Svein Johansens oljemalerier til jubileumsutstillingen som åpner lørdag. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen