Hvis det ikke var for at den er en ganske god film, og lovende debut fra en filmskaper vi garantert får se mer fra, hadde det vært nærliggende å slakte «Bone Tomahawk» med moralsk forargelse. Vi skal ikke langt tilbake i tid før «Bone Tomahawk» ville blitt totalforbudt på norsk kino.

Når filmen, som er en slags blanding av western og skrekkfilm, er verdt plassen på norske lerret for seere over 18, er det fordi den i manus, regi og spill har noen kvaliteter som gjør den til en bemerkelsesverdig westernfilm. Langt bedre en forrige utgave på norsk kino, «The Magnificent Seven».

Les også anmeldelsen «De syv unødvendige»

S. Craig Zahler er 43-åringen som har skrevet, regissert og skrevet deler av musikken til «Bone Tomahawk». Før vi kommer til volden, som det faktisk er grunn til å advare mot, så skal det sies at bruken av skuespillere og språk, gjennom replikkene, er filmens fremste kvalitet.

Kurt Russell ser ut som om han kommer rett fra Quentin Tarantinos «The Hateful Eight» som sheriff. Skurkene, både indianere og hvite, er verre enn i de fleste Tarantino-filmer. På den andre siden er den godslige enkemannen og sheriff-assistenten til Richard Jenkins klassisk amerikansk western-birolle på det beste og varmeste.

Historien går fra vondt til verre etter at et par drapsmenn har krenket hellig indianergrunn. Filmen føyer seg inn i «The Searchers»-tradisjonen med cowboyer på søken etter en kvinne bortført av indianere. Indianerne her er ekstra ville, med kannibalisme og bukspretting som en del av repertoaret.

Det kan innvendes at volden og framstillingen av den blir for drøy. På den annen side bygges det langsomt opp mellom de mest brutale scenene, med en bruk av landskap, dialog og skuespillere som viser åpenbart filmtalent. Filmen har potensial som kultfilm og eksempel på at voldsspiralen på film gjør stadig nye omdreininger. Til å være usmakelig og fæl, er «Bone Tomahawk» nemlig skremmende god.

Les også anmeldelsen «Ville vesten er ikke som før»

Rå western: Kurt Russell som sheriff og Richard Jenkins som assistent gjør hypervoldelig western severdig, om neppe for alle.