Ståle har alltid hatt kreative prosjekter på gang. Da han var i pappaperm med sønnen Thias ryddet han kalenderen for jobb, noe som ifølge han selv førte til en kreativ eksplosjon i hodet hans. Da begynte han å tegne.

LES OGSÅ: Det er for mange kjedelige vegger i Trondheim

Illutrasjoner fra pappaperm

- Jeg lagde åtte illustrasjoner mens jeg var i pappaperm som omhandla situasjoner jeg opplevde i hverdagen. Jeg delte tegningene mine i sosiale medier og fikk god respons. Så fikk jeg en henvendelse fra et forlag som ville se flere tegninger, med mål om å kanskje gjøre det til en bok.

Ståle jobbet med å lage nye tegninger hver kveld i flere måender. Dagen da forlaget sendte han en mail om at de likevel ikke ville trykke boka, var vond.

- Jeg gikk i kjelleren, ja. Men bare i sånn omtrent tre sekunder. Så tenkte jeg at det må da finnes en annen løsning. Så jeg ba om hjelp til å samle inn nok penger til å trykke 500 bøker.

Få dager etter at at han hadde bedt folket om hjelp, var summen han hadde fått inn over det dobbelte av det han trengte. Da ble det trykket flere bøker. Før Ståle visste ordet av det, var alle bøkene solgt. Og det allerede før boka hadde gått i trykken.

LES OGSÅ: BLE DRAPSTRUET ETTER DETTE VEGGMALERIET

- Det var en helt sinnssyk følelse! Jeg tror det er såpass stor interesse fordi mange kjenner seg igjen i det jeg skriver og illustrerer. Det kom en 80-åring bort til meg for ikke lenge siden og sa at illustrasjonene minnet han på hvordan det var å være småbarnsfar. Det er nok et ganske universelt tema. Også holder jeg det hverdagslig, liksom. Jeg håper at det kan være et fint avbrekk i disse glossy instagram-tider. Samtidig så tenker jeg at folk kanskje synes det er litt kult at jeg turte å prøve igjen selv om jeg fikk avslag. Jeg tryna jo skikkelig og det gikk til helvete først. Man liker ofte folk som ikke gir opp.

Ga opp drømmejobben

I sommer, like før boka ble lansert, valgte Ståle å si opp sin faste stilling som Art Director, noe han beskriver som «drømmejobben».

- Helt siden studietida hadde jeg hatt lyst på den jobben, ærlig talt så overraska jeg meg selv meg å slutte. Men på et tidspunkt jobba jeg døgnet rundt med den daglige jobben min og egne prosjekter. Jeg måtte liksom velge. Også følte jeg at mine egne prosjekter fortjente en ordentlig sjanse, da. Så da ble det sånn.

Med "egne prosjekter" mener Ståle blant annet både illustrasjoner, veggmalerier og skriving, i tillegg til å være foredragsholder og holde kurs. Nå har det gått en måned siden han hadde sin siste arbeidsdag som Art Director, og han trives med sin nye hverdag.

- En kompis sa til meg at jeg skal fortsette å gi full gass, men bare med en pedal. Det prøver jeg å tenke på når ting blir litt for hektisk.

LES OGSÅ: Trondheim har fått litteraturhus

"Takk for laget"

Da ingen ville gi ut Ståles bok bestemte han seg for å starte sitt eget forlag, "Takk Forlaget", og trykke opp boka der. Nå har han fått tilsendt manus fra andre som vil gi ut bøker under hans forlag.

- Det er litt uvirkelig, nå sitter jeg liksom på den andre siden av bordet også er det jeg som må si nei til folk sine ideer, som de sikkert har jobbet masse med! Det føles rart.

LES OGSÅ: Den nye katolske kirken i Trondheim er fiks ferdig

- Jeg holder det hverdagslig, liksom. Jeg håper at det kan være et fint avbrekk i disse glossy instagram-tider, sier Ståle Gerhardsen om boka si. Foto: Vegard Eggen
Ståle opplever at mange kjenner seg igjen i illustrasjonene hans. Foto: Ståle Gerhardsen