Færder mikrobryggeri tok en klar seier i Adresseavisens store test av juleøl, der hele 79 sterkøl ble vurdert. Det lille Oslo-bryggeriet Cervisiam gikk til topps i butikkøl-kategorien, juleøl under 4,7 alkoholprosent. Totalt 55 juleøl ble vurdert i denne klassen.

Øltørst? Her finner du årets juleøltest.

Norges største test

Med 135 juleøl totalt setter årets juleøl-test ny rekord. I fjor ble 119 ulike juleøl smakt og bedømt i det som den gang var Norges største juleøltest. I år er altså tilbudet til juleølelskere enda større.

Og det er bare å glede seg, for det er mye god smak gjemt bak spenstige, originale, morsomme og farverike etiketter. Både farve- og smaksmessig er det stort spenn, fra det helt lyse og friske til det mørke, tunge og smaksrike.

– Morsomt for oss som er glad i øl at det er blitt så mye øl på markedet. Og man prøver alt. Heldigvis er det ikke blitt for spesielt ennå, men det nærmer seg en grense, mener Andreas Jonsson, restaurantsjef ved Ladejarlen.

Må få kjærlighet

– Jeg synes juleøl generelt er blitt veldig krydret. Det er mye godt her, men ikke alt passer til mat. Juleølet må få kjærlighet fra bryggerne, sier Tommy H. Helland, daglig leder ved Gulating ølutsalg.

– For meg er juleøl mest til kos. Og til jul finner du ikke en dråpe vin i mitt hus. Den ultimate match til røkt ribbe er et godt humlerikt juleøl som knekker fettet godt, sier Frank Knutsen, daglig leder ved Bror Bar og en av to utdannede ølkelnere i panelet.

Norsk seier

Over to dager og i hele ti timer luktet, smakte og spyttet ekspertjuryen på åtte ihuga ølentusiaster seg gjennom den store mengden norsk og utenlandsk juleøl. Det ble norsk seier i begge kategoriene, men et øl fra New Zealand plasserte seg på andreplass i sterkøl-klassen. Øl fra Danmark, Belgia, Frankrike og Sverige var også representert, men den store mengden var fra norske bryggerier.

– Dette var en veldig proft gjennomført test. Det kan ikke være noen i Norge som er mer seriøs, dette var svært ordentlig, kommenterte Magnus Lykkelig, eier og driver av Moskus Bar.

– Jeg forsøker å integrere øl i «vinpakken» ved restauranten. Øl med friskt sitruspreg og mye humle fungerer bra, sier Ida vin Stoltz fra Røst Teaterbistro.

– Det er en del øl her jeg ikke ville ha kjøpt. IPA er ikke juleøl. Og så synes jeg utlendingene sniker seg inn på et lukrativt norsk marked uten å ha hjemmel for det, sier Svein Terje Høyer, medlem av Dahlsølets Venner og globetrotter innen øl.

Tønsberg-bryggeri til topps

Mamma Tone og sønnen Mathias har brygget Norges beste sterkøl til jul.

– Fy fader, herregud, dette var dødsmorsomt!

Bryggermester Mathias Krüger i Færder mikrobryggeri reagerer med hopp og sprett og jubelrop når Adresseavisen røper at bryggeriets juleøl Røkelse har stukket av med seieren i Norges største juleøl-test.

– I går fikk vi vite at det andre av våre tre juleøl, Gull, gikk til topps i øltesten som Universitas, Oslo-universitetets avis, hadde gjennomført. Vi er skikkelig fornøyd med plasseringene i flere tester hittil, men seieren i Adressa-testen var topp, sier Krüger.

28-åringen er nyutdannet lege, men har ingen planer om å gå inn i legeyrket så lenge ølbryggingen går så bra som den gjør. Det lille bryggeriet midt i Tønsberg sentrum ble startet av Mathias og hans mor Tone for tre år siden. Selv tok Mathias et halvt års pause fra legestudiene for å hjelpe sin mor i gang.

– Jeg er opptatt av det akademiske og prosessen, av å gjøre ting riktig. Mamma er mer opptatt av krydderet hun kan bruke, sier han om arbeidet i bryggeriet som lager 200000 liter øl i året.

Vinnerølet Røkelse selges som tre-pack på Vinmonopolet, sammen med sine søsken Gull og Myrra. Det ble tappet totalt 6000 flasker, men Mathias hadde nok ønsket at de hadde brygget mye mer, for det er alt utsolgt fra bryggeriet og hos distributøren. Bare polbutikkene har flasker igjen.

– Denne seieren betyr mer for oss personlig og følelsesmessig enn for salget. Skjønt, første- eller sisteplass i slike tester har sin virkning. Uansett blir det garantert lettere å jobbe i bryggeriet de neste ukene, sier Mathias Krüger.

Beste butikk-øl fra Oslo

Det lille Oslo-baserte nomadebryggeriet Cervisiam vant butikkøl-klassen klart.

Entusiastene bak Cervisiam kommer fra hjemmebryggermiljøet. Etter at de hadde vunnet flere prestisjefylte kåringer bestemte de seg for å brygge øl for salg også. Men uten eget anlegg er de avhengige av å leie seg inn hos andre. Derav betegnelsen nomadebryggeri. Austmann i Trondheim, Schouskjelleren i Oslo og Dugges i Sverige har vært blant samarbeidspartnerne så langt.

Ølet Seasonal stash er en såkalt milk stout tilsatt kanel og vanilje. Det er i utgangspunktet brygget for ølbutikk-kjeden Gulating. I Trondheim selges det i Mathallen.

Forbindelser til Trondheim

– Vi ønsket å lage et stoutlignende øl, men med 4,7 prosent alkohol i stedet for 10 prosent. Vi valgte å bruke kanel, som passer godt for å få julestemning, sier daglig leder Pushkin Hama.

Bryggeriet har flere forbindelseslinjer til Trondheim. De har også brygget hos Taps. Og når de bruker kaffe, kommer den nybrent fra Jacobsen og Svart. Dessuten er samboeren til en av de tre andre bak Cervisiam, Ellen Minerva, fra Trondheim.

Mamma Tone og sønnen Mathias Krüger startet Færder mikrobryggeri i 2013. Tre år senere går de til topps i Adresseavisens store test av juleøl med ølet kalt "Røkelse". Foto: Thomas Xavier Floyd