Juleroser(Samlaget/Egmont)

Fjorårets suksess følges opp, med to nye litterære hefter på slep.

I fjor ble det slått fast at det ikke bare er tegneserier som hører julen til. Heftet "Juleroser", sist sett i 1944, ble tatt imot med åpne armer.

I år trykkes det i et opplag på 70.000, og man har beholdt det eksklusive preget. Her er bilder du kan ta ut uten å ødelegge heftet, hvis du ønsker å ramme dem inn på gamle dagers vis. Eller sette dem opp med tegnestifter på en tavle eller på et kjøleskap med magneter, på dagens maner.

Redaktør er som sist Herborg Kråkevik, og heftet starter med diktet "Høg tid" av Helge Torvund. (Se Torvund selv framføre diktet sammen med Herborg Kråkevik i denne videoen.) Deretter følger bidrag fra blant andre Anne B. Ragde, Gro Dahle, Einar Økland, Kolbein Falkeid og Vetle Lid Larssen.

Skulle du ønske mer, har heftet i år fått følge av "Hellig jul" og "Rivertonklubbens julekrim". Nok til hele romjula.

Vannpolo på selryggen

Terningkast 3

Knoll og Tott (Egmont)

Det skjer i overkant mye på den lille øya.

Harold Knerr tegnet "The katzenjammer Kids" fra 1914 og til han døde i 1949. "Knoll og Tott" oppstod i 1897 og lages fortsatt, men sidene i årets julehefte er fra 1947 og er dermed signert Knerr.

De er stort sett av det sprelske slaget, med en svart superdverg i hovedrollen på de første sidene. Siden får vi sel-polo, sirkusbjørner, tannverk, podagra, majestetsfornærmelser og en rasende struts.

Legg til en revejakt, en andeinvasjon og en illsint tiger for godt mål, og du har et hefte som bobler over av ideer. Ikke så rart at rutene føles overbefolket.

Frisk tur på bøljan blå

Terningkast 5

Kapteinens jul (Bladkompaniet)

En skikkelig kaptein hører hjemme på havet.

Med to parallelle serier fra en liten sydhavsøy gående i årevis, er det ikke fritt for at poengene begynner å bli oppbrukt. Det som skal til for å blåse liv i "The captain and the kids" denne gang, er en båttur.

Serien oppsto etter at Rudolph Dirks ble fratatt "Knoll & Tott" i 1913, etter en konflikt med avisen. Kapteinen er en skipbrudden losjerende hos rampungenes mor, altså ikke deres far. Nå forsøker han å stikke av fra husleie og forpliktelser, men de andre følger etter.

Resultatet er morsommere enn det meste fra de kanter.

Kiowaenes høvding ordner opp

Terningkast 5

Sølvpilen (Aller Forlag)

Sølvpilen hører 70- og 80-tallet til, men har siden 2007 fått nytt liv som julehefte.

I fjor kunne man markere at det var 50 år siden Sølvpilen ble skapt av belgiske Frank Sels (1942-1986). Også i år legger kiowa-høvding Sølvpilen, Falk og Månestråle ut på eventyr.

Arapahoenes høvding dør, og en maktkamp oppstår mellom sønnene Hvite Rev og Røde Hest. Det blir ikke bedre av at de samtidig er i krig med pawnee-stammen. I den andre historien kidnappes tanten til Falk, som en del av et politisk spill.

Fortellingene er så som så, men det virkelig fine med Sølvpilen-heftene er at de er rikelig utstyrt med bakgrunnsstoff fra den gang vesten var vill. Visste du at en av grunnene til at indianerne ble kalt rødhuder, var at de malte seg med rødt for å beskytte ansiktet mot sola? Så sies det på side 58.

Helt uten hemninger

Terningkast 6

Carl Barks' jul(Egmont)

Tolv trommende trommeslagere leder an.

Carl Barks (1901-2000) ble ansatt hos Walt Disney i 1935, et lykketreff for dem begge. Han sluttet riktignok i 1942, men fikk jobb hos et selskap med lisens til å produsere tegneseriehefter med Disney-figurene.

Barks innførte onkel Skrue, og det er ham vi møter i "Skrue blir spandabel". Historien fra 1964 tar utgangspunkt i julesangen "The twelve days of Christmas". Hva som ligger i setningen "det ante meg at jeg ville få trøbbel med den bekkasinen", er Barks på sitt morsomste.

Donald i klinsj med nevøene i "Nyttårsløftet" fra 1955 er av samme slaget. Ingen sperrer her heller, så se opp for tjære på hoppkanten. Og dodobein.

Sprø onkel og svor

Terningkast 6

Falchs jul (Vigmostad & Bjørke)

Falcheblikk på gammel julefeiring.

I fjor kjøpte bergensbaserte Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke opp Schibsted Forlag. Dermed overtok de også utgivelsen av juleheftene der.

Ikke minst gir de ut "Falchs jul", med tekst til gamle bilder. Det er signert Sigmund Falch, som jobber som prosjektleder i NRK og blant annet skriver for "Hallo i uken".

Blant årets personlige favoritter er "Eg hugser det godt. Jula då både onkel Willy og svoren vart sprø", "Allereie før treet var kasta ut, hadde to av naboane flytta" og "Onkel Sten to sekund før han merka at juletobakken var bytta ut med svartkrutt".

Du må se bildene før setningene gir mening, så for all del: Gjør det.

En hipster i pipa

Terningkast 5

Rutetid og Gjengen(Egmont)

Norske serietegnere er en hyperaktiv gjeng.

"Rutetid" kommer ut annen hver måned, pakket med stoff fra norske serietegnere. Hver gang et nytt emne. At vi har en gjeng som kontinuerlig klarer å komme opp med morsomme striper og enkeltruter om et gitt tema, ja det er imponerende.

I juleheftene er det selvsagt jula det dreier seg om. Heftesjef Frode Øverli lurer seg som vanlig unna temaet, men til gjengjeld får vi historien om hvor det ble av Tøfflus, signert Aleksander Kirkwood Brown og Tore Strand Olsen.

Nils Ofstad er som vanlig herlig å lese, og det tovete juletreet til Øyvind Langdalen er topp. For ikke å snakke om julestresset til Marius Henriksen og hipsteren (også kalt julenissen) til Nils Axle Kanten.

Full fart under julebordet

Terningkast 5

Radio Gaga (Egmont)

Juleheftesesongen fikk i år en tjuvstart med et julebordalbum.

Vi har savnet julehefter fra Radio Gaga, men her lager stavangerbosatte Øyvind Sagåsen i det minste sin egen vri: Et julebordalbum. Han har sikkert rett når han kaller det for verdenshistoriens første.

Hovedhistorien tar utgangspunkt i at radiostasjonen får en sjekk på ti millioner kroner, siden Prebens søkkrike far trenger et fradrag på selvangivelsen. Brita er kjapt ute og sikrer seg pengene til et julebord, der vi snakker om Kygo bak pianoet, jetpack-levert mat fra Jamie Oliver, juletorsk fra Putin og rikelig med russiske atleter.

Resten av albumet er fylt med stoff fra den kalde årstid, med hyttetur ved slalåmbakken, julefeiring med foreldre og barn og en psykiatrisk pasient på besøk i radiostasjonen på julaften. Eller er det selveste julenissen?

Et gjennomført julealbum er det i alle fall, blant det bedre Sagåsen har laget. Det sier ikke så rent lite.

Julenissen, Jesus, Jostein og Hanne

Terningkast 6

Tegnehanne (Egmont)

Julen er Hannes favorittid på året, men ikke uten komplikasjoner.

Danskeide Egmont er den største leverandøren av norske julehefter, og i år er 15 av de 30 heftene tegnet i Norge. 50 prosent er en rekord for forlaget, noe Tegnehanne er med på å sette.

Tegnehanne er Hanne Sigbjørnsen fra Kvernaland. Hun flyttet til Oslo og jobbet som sykepleier, samtidig som hun skrev om livet sitt i en slags tegneblogg. Den er blitt så godt mottatt at 26-åringen nå skriver og tegner på heltid, og fire av historiene fyller hennes første julehefte.

Først møter vi samboer Jostein, knuget av julestresset. Så blir vi introdusert for Grinchen, søskenbarnets nye kjæreste. Deretter jobbes det på julaften, før hun runder av med "Julenissen, Jesus og jeg".

Hanne har et hode det rører seg mye rart i, men ikke verre enn at du ofte kjenner deg igjen.

Juleøl og fylleangst

Terningkast 5

Nemi (Egmont)

Nemi er morsomst i fri dressur.

Da Nemi fikk kjæresten Grimm, falt temperaturen noe. I fjorårets julehefte ble det antydet at forholdet var slutt, noe som ble utdypet i årets vanlige hefter.

Nå er Nemi og venninnen Cyan i fri drift på byen igjen, med påfølgende fylleangst. Og når Nemi når stadiet tror-hun-kan-snakke-feilfri-bergensdialekt, er det på tide å få henne hjem. Det dreier seg i all hovedsak om jul her, men med fine unntak som tegningene til Helge Torvunds dikt "Kvit vin i høge glas" fra "Salt" i 1994.

Serieskaper Lise Myhre er også innom tema som likestilling og nettroll, men mest av alt handler jula om glitter og gull og gale mennesker, for å sitere Nemi.

Nissemor tar hevn

Terningkast 5

Kollektivet(Bladkompaniet)

Borte bra, men hjemme best for Ronny og gjengen.

De to siste julene har medlemmer fra Kollektivet vært innblandet i stridigheter på Nordpolen. Nå er de hjemme igjen, men ondskapen i form av nissemor har fulgt etter. Langturen var grei nok, men det føles godt å ha dem på plass i huset igjen.

Historien til Torbjørn Lien fyller alle heftets 32 sider, noe som er imponerende i seg selv. Den er lagt opp som en klassisk grøsserfortelling der intetanende beboere beleires av onde krefter, uten at man trenger å la seg skremme av den grunn. Av alle er det Magda, Mounirs innpåslitne påheng, som blir tungen på vektskålen.

Det hele ender med en ny tur, uten at vi skal røpe hvor.

Vikingskatt stjeles

Terningkast 3

Varg Veum (Egmont)

Oslo er en farlig by for detektiver fra Bergen.

Gunnar Staalesen fortsetter å sende Varg Veum på juleeventyr. Arild Wærness er medforfatter, mens Mike Collins tegner.

Tegneserieutgaven av den bergenske privatdetektiven har til tider vært tungt lesestoff, men nå konsentreres handlingen bedre. En vikingskatt er noe Staalsen kjenner fra sin egen trilogi for barn. Veum hyres inn som museumsvakt, og selvsagt er det noen som stjeler skatten. Innbrudd i Permanten er jo dagligdags. Oppklaringen er ikke mer søkt enn at vi kjøper den, selv om mye skal forklares.

Det ser også ut til at Veum får seg en motstander på linje med Knut Gribbs Olga Barcowa og Sherlock Holmes' Irene Adler.

Ny tegner i Blondie

Terningkast 3

Blondie (Egmont)

Sofaen er fortsatt Dagoberts beste venn.

Blondie så dagens lys i 1930, og starten ble utgitt i albumform for to år siden. Morsomt nok, selv om sluttpoengene er så som så. I juleheftet hopper vi 76 år fram i tid, til 2006 der Dean Young for lengst har overtatt etter sin far Chic (1901-1973).

Dean, født i 1938, begynte selv å bli en tilårskommen kar på denne tiden. Det meste i juleheftet er fra 2007, og yngre John Marshall krediteres for tegningene. Han hadde da vært hovedtegner i to år.

Historien er likevel den samme gamle. Dagobert er lat, sjefen er rasende og Blondie står på kjøkkenet.

Frossen fugl og ilsk bukk

Terningkast 4

Smørbukk (Egmont)

Ingen julefred å finne for Smørbukk.

Smørbukk så dagens lys i Norsk Barneblad i 1938. Gjennom årene har ulike tegnere vært involvert, men Håkon Aasnes er den som har arbeidet lengst med serien. Han overtok som tegner i 1982 og skriver nå også manus.

Årets historie starter med at Smørbukk finner en fugl under juletrehogsten, og så starter styret med å få den av gårde til Syden.

Andre halvdel er som vanlig en gammel fortelling, denne gang fra 1966. Klærne til Smørbukk forsvinner under et isbad i elva, noe som igjen fører til en bukk på avveier og en konsert med "piggtrådmusikk".

Nissegjeng fra Island

Terningkast 5

Flåklypa (Egmont)

Snø og stjerner skaper idyll, men det er bare utenpå.

Meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold er ikke en du ustraffet legger deg ut med, noe investor og bedriftsutvikler Knoph Swane får erfare. Springskallen til tross, Swane ser ut til å få gjennomført planene om slakting av Slidre Dampysteri, med påfølgende kanalisering av pengene til et selskap i Panama.

Solan er på sin side på flukt fra bygdas befolkning, etter å ha fått skylden for det en gjeng islandske nisser foretar seg.

Med andre ord; en vanlig jul i Flåklypa. Heftet er i ferd med å bli en uunnværlig del av jula.

Ka-blammmm og braka-boom

Terningkast 4

Fjorden Cowboys(Havfruo)

Det gjelder å springe steike fort når lunta tennes.

Hver episode av "Fjorden Cowboys" på TV2 Zebra følges i snitt av 300.000 seere, og de har 130.000 fans på Facebook. Dermed skulle alt ligge til rette for et julehefte om Joar og Lothepus fra Sørfjorden i Hardanger og deres uvørne omgang med sprengstoff.

Heftet har fått tittelen "Sterke smell i fjord og fjell", med tekst av Arild Wærness og tegning av grafikeren Bjørnar K. Meisler fra Saltdal. Historiene fungerer greit på egen hånd, med lettkledde damer og solide smell som trekkplaster.

Fra kåringen av Miss Hardanger går vi via en russisk ubåt til sprengingen av en rørgate i Ålvik og en feilmontert stålmast som må ned.

Det siste kunne opplagt ha gått bedre, men det viktigste er å følge med på hva mannen med dynamitten sier: Fyr her og spring for livet!

Et lite glimt av Bigfoot

Terningkast 5

Tommy og Tigern(Egmont)

Bill Watterson skyr offentligheten, men han finnes.

Tommy holder som vanlig stø kurs mot julenissens svarteliste, men årets julehefte inneholder en ekstra godbit: Stripene som Bill Watterson tegnet i Stephan Pastis' "Perler for svin" i 2014. På høyden av sin karriere i 1995, avsluttet Watterson brått "Tommy og Tigern" (Calvin and Hobbes).

Siden har han levd anonymt og tilbaketrukket i Ohio, men svarte uventet da Pastis sendte en stripe. Det endte med en mailveksling der Watterson gjestetegnet tre striper i "Perler for svin". Som å få et glimt av Bigfoot, kalte Pastis det.

Ellers er Tommy i toppform. "Første juledag kommer til å bli legendarisk", sier han og stabler snøballer.

Ut på byen julaften

Terningkast 5

Rocky (Strand Comics/Bestselgerforlaget)

Rocky får lov å være svensk, for en gangs skyld.

Normalt flytter oversetteren Rocky fra Oslo til Stockholm, noe jeg aldri har skjønt vitsen ved. Denne gang får imidlertid Rocky bli værende i hjembyen, siden historien berører dødsfallet til rapperen Onda i Sthlm Inkasso. Han døde av kreft i august.

Martin Kellerman lar sitt alter ego Rocky undres på om det er respektløst å oppsøke Söders Hjärta på julaften, utestedet der Onda hadde en julefest i fjor. Slikt er vanskelig å oversette.

Ellers handler det om tegneserien Iznoggod, mafia, pepperkaker og Al Qaida kontra IS: "Er du med i Al Qaida er du riksklovn numero uno i Pakistan. Isis er greia nå".

En slekt av soldater

Terningkast 3

Stomperud på eventyr(Egmont)

Den norske sardineksporten var god å ha.

I "Stomperud på eventyr" forsøker Terje Nordberg og tegner Magne Taraldsen seg på en fornyelse av den gamle soldatserien. Det gjør de med tekstbobler og høydeformat, men også ved å utforske slekten til Stomperud og kompisen 87.

I fjorårets hefte var vi tilbake i første verdenskrig, og året før slåss Stomperuds forfader mot Karl 12. Nå handler det om det algeriske opprøret i 1871, med Albert Stomperud og 87s tipptippoldefar i Fremmedlegionen. Et norsk lasteskip med sardiner kommer til hjelp.

Først og fremst er Christiania-skildringen fin, der de i begynnelsen av historien forlater Sørum for å søke lykken i hovedstaden.

Julens mange mareritt

Terningkast 3

Pusur (Egmont)

Livet med en lasagne-gumlende pelsdott.

Elsker du katten din? Jon elsker i hvert fall sin, selv om den ser på ham som sin slave, har null respekt og behandler ham som skitt.

Slik avrundes årets julehefte med Pusur, der vi også er innom diverse julemareritt. Som skruen som alltid mangler i gaven som må skrus sammen og kundeservicen til din nye elektroniske gave. For egen regning: Pluss gjerne på Playstation-spillet som trenger nettilkobling, fjorårets gave til husets yngste fra en velmenende onkel.

Men Pusur skal få siste ord: "Se mat. Spise mat. Livet er faktisk ganske enkelt".

Vikinglivet er tøffe greier

Terningkast 4

Hårek (Egmont)

Tvekamp, tusser og tverr kone er hva en viking må takle.

Disse søndagssidene er fra 1984, da opphavsmann Dik Browne (1917-1989) ennå hadde hånd om Hårek. På engelsk heter serien "Hägar the Horrible", et navn avledet av det Dik ble kalt av sine sønner: Hagar the Terrible.

Sønnen Chris overtok serien etter farens død og holder den fortsatt gående, men det blir ikke helt det samme. Dette juleheftet er imidlertid fylt med klassisk stoff, fra rundt samme tid som Dik Browne to ganger ble hedret av amerikanske National Cartoonists Society for å lage de morsomste avisstripene.

En vaskekte hillbilly

Terningkast 4

Snøfte Smith (Egmont)

Livet er en kagge hjembrent ved siden av senga.

Snøfte Smith strekker historien helt tilbake til 1919. I hjemlandet USA heter den fortsatt "Barney Google and Snuffy Smith", selv om Google ble skrevet ut av serien i 1954 og bare vendte tilbake i små innhopp.

Etter 2012 har han imidlertid begynt å opptre hyppigere igjen, men søndagssidene i dette juleheftet er fra 1971. Dermed får Snøfte ha scenen alene, noe han utnytter med soving, kortspill, jakt, fiske, hjemmebrenning og ellers hva fjellivet i Appalachene måtte ha å by på.

Han prøver seg til og med som caddy, uten hell.

Kongen er helt konge

Terningkast 6

Julekongen din (Strand Comics/Bestselgerforlaget)

Hvor har kona gjemt julekalenderen i år?

"Julekongen" var et lite vellykket julehefte basert på en NRK-serie og må ikke forveksles med "Julekongen din". Sistnevnte er skrevet er selveste Harald Rex og handler om hans liv på Slottet.

Neida, bare tulla. Det er Sindre Goksøyr og Odd-Magnus Williamson som skjuler seg bak navnet, og skildringene er høyst uærbødige. Tidligere utgitt i bokform, og i høst kom det første albumet fulgt av juleheftet. Det innledes av kongens leting etter julekalenderen, med håp om å få Matchbox-biler, togbane og trommesett.

Framstillingen er ikke særlig flatterende, men du kan ikke unngå å bli glad i figuren og setninger som "Sonja og jeg reiser mye rundt i vårt vakre land og er begge enige om at Lillestrøm er litt stygt".

Avrundes med nyttårstale.

Tid for mirakler og festtaler

Terningkast 6

Lunch (Egmont)

Kjell redder julen. Og verden som vi kjenner den.

"Det skjedde i de dager at det kom en befaling fra CEO Bache om at alle ansatte måtte møte til idédugnad. Og alle dro av sted for å innovere. Hver til sin krok".

Juleevangeliet er inspirasjonen til årets hefte fra Stavanger-bosatte Børge Lund. Men er det plass på møterommet? Blir det født en idé som redder forretningsverdenen? Og finnes det et liv etter oljen? Svarene får du her, sammen med Kjells tøying av personalets tålmodighet, akevitt-smaking, champagne-risting, julekort-skriving, rapportering og dokumentasjon.

Det er i det hele tatt et under at gjengen får tid til alt sammen, men så er da julen også tiden for den slags. I tillegg skal det handles julegaver i arbeidstiden, av en uvanlig gavmild Kjell. Ekte vennskap kjenner ingen beløpsgrenser, men hva gir du en Mac-nerd uten å fornærme ham?

Gnomer gode som gull

Terningkast 5

Donald, norske historier (Egmont)

En hær av grønne gnomer invaderer Andeby.

Med sju julehefter på rad begynner det for alvor å bli en tradisjon at Knut Nærum og Arild Midthun rotter seg sammen for å sende Donald ut på nye eventyr.

Denne gang har de fått hjelp fra 15 år gamle Anne Marie G. Storhaug fra Gjerøy i Nordland. Hun ble vinneren i konkurransen om beste idé til et julehefte, med en historie om Magica fra Tryll og en gjeng gnomer. Fordi ravnen Hugin mister en sukkerstang oppi gryta der gnomehæren trylles fram, går det ikke helt etter planen. En herlig historie, der gnomene stjeler showet.

I tillegg får vi "Julens ånder", der Donald forsøker å samle inn penger i et gammelt spøkelseshus.

Sukkersøt snøverden

Terningkast 2

Frost (Egmont)

Filmen "Frost" føder et kull med korte historier.

Fjorårets Frost-julehefte bygde på kinofilmen og hadde dermed en grei historie å utforske. Alessandro Ferrari henger med videre som manusforfatter også i årets hefte, men nå hviler mer på ham.

Det blir lite magi å spore i rutene, selv om det trylles jevnt og trutt og tappert. Morsomst er det når snømannen Olaf mister hodet, og vær trygg, det ender bra det også. Men heldigvis ikke med oppløftende moral, nye venner eller klemming. De korte historiene er overlesset med dette, ledet an av Barbie-aktige figurer med kongelige titler.

Men greit nok, er du ute etter sirupsnipper med ekstra sukker på, faller kanskje Anna, Elsa og Olaf i smak.

Isfiske med våt niste

Terningkast 5

Jens von Bustenskjold(Bladkompaniet)

Drikking, damejakt og uvettig skyting. Slik er livet i Oladalen.

Sigurd Lybeck fikk Jens von Bustenskjold-historier på trykk i "Arbeidermagasinet" tidlig på 1930-tallet, og i 1935 kom tegneserien ved hjelp av Anders Björgaard. De fortsatte fram til 1962, med Oladalen som en lett forkledning av Lybecks hjembygd Etnedal i Oppland.

I årets hefte svirrer det et helikopter over det isfiskende bygdefolket: "Den rare kaffekverna mol seg tett ned over hodene på folk og sto stundom helt stille i lufta som en annen augestyng". Skal vi tippe 50-tallet? Plassbakk-kallen jukser, drikker og prøver seg på damene.

I den andre historien er det Myreng-gubben som går berserk.

Her er hæren i 2016

Terningkast 3

Nr. 91 Stomperud (Egmont)

Stomperud som Rødhette med ballongbryst.

Neste år kan det markeres at det er 80 år siden Nr. 91 Stomperud så dagens lys i Norsk Ukeblad.

Han startet som en fornorsket versjon av svenske 91:an Karlsson, men fikk raskt sitt eget liv. Juleheftet kom allerede i 1938, og i 2005 overtok Håkon Aasnes som forfatter og tegner. Han har ført Stomperud inn i moderne tid, denne gang med Segway, terrortrussel og robotklippere. En slektning av obersten skaper trøbbel, mens 91 er spion i kvinneklær.

Og selvsagt kommer han hjem til jul, denne gang ved hjelp av en løpsk rakett.

Livet som rik er ikke lett

Terningkast 5

Fiinbeck & Fia (Egmont)

Heller en dram hos Olsen enn punch hos fru Slankh.

"Bringing up father" gikk i hele 87 år, fra 1913 til 2000. På norsk kom den som "Fiinbeck & Fia" i 1921, med sitt første julehefte i 1930.

Årets hefte er satt sammen av søndagssider fra 1947, mens opphavsmann Georg McManus (1884-1954) fortsatt tegnet serien. Han har en herlig dreis på det hele, selv om plottet er enkelt: Fiinbecks himmelrike er et pokerlag og sprengt oksebryst med spisskål, mens Fia dyrker sosietetsliv og shopping.

Historiene utspiller seg i kollisjonen mellom de to, med varierende vinnere og bildene på veggen som tilskuere.

Fjøsnissene fikser det

Terningkast 4

Tuss og Troll (Egmont)

Er du plagsom, kan du ende opp som en katt.

Håkon Aasnes (født 1943) er en gjenganger i juleheftene. Du finner ham i både Smørbukk og Stomperud og her i Tuss og Troll.

At tjenestefolk hadde faredager, to faste dager i året da de kunne bytte arbeidsgiver, var nytt for meg. Aasnes bruker disse dagene som bakgrunn for "Då fjøsnissane ordna opp", et eventyr med nisser og trolldom.

Andre halvdel er opptrykk fra 1966, med eventyrene "Dei 7 folane", "Kjetta", "Kjerringa som sat på Huk" og "Rosa". Sistnevnte er en skjønnheten og udyret-variant med en bjørn og en rikmannsdatter.

De gode naboene bygger snømenn

Terningkast 5

Pondus (Egmont)

Oops, der knakk blokkfløyten fra svigermor til jul.

Pondus har fått Jokke som nabo, og det danner utgangspunktet for årets julefortelling. Ikke spesialskrevet for dette heftet riktignok, men rykende fersk likevel. Dermed har vi Frode Øverli der vi vil ha ham, som en leverandør av nye julehistorier.

Denne gang handler det om snømannbygging og diskusjonen om hvem som er best av Kiss og AC/DC. Tito og Baltazar, naboene på den andre siden, har sin egen favoritt. Noen ekstra julestriper om andre tema er heller ikke å forrakte, som når Eddie bruker sjekketrikset "det er 3. søndag i eddvent" og scorer til bussjåfør Hugos store irritasjon. På pøbben finner vi også for en gangs skyld Harold, kastet ut etter en ustabil golf-chip i stua. Det krones av Pondus julegave til svigermor, en reise til Polsk Polynesia med bare ett anløp i året.

Ti hefter til

Terningkast 3

Donald Duck & Co:Middelmådige historier, der tre ikke har vært trykt i Norge. Et pluss for Langøre-fortellingen fra 1947.

Terningkast 2

Walt Disneys julehefte: Noen klassiske ensidere og en gammel Snøhvit-fortelling, men de nyere historiene er b-vare fra ulikt hold.

Terningkast 5

Donald Duck, god gammel årgang: Søndagssider fra 1948-1951 signert Al Taliaferro. Han var den som introduserte Ole, Dole og Doffen.

Terningkast 4

Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu: Oddgeir Bruaset ser på gammel julefeiring, pluss livet på knatt og knaus. Sørvestlandet savnes.

Terningkast 3

Tom & Jerry: Det er få hefter for de yngste i år, men de får sitt når Oscar Martin sørger for at jula feires av både katt og mus.

Terningkast 4

Nissen: Viktor Rydberg fra Jönköping skrev diket "Tomten" i 1881. Her er André Bjerkes gjendikting fra 1961, illustrert av Ingrid Elf.

Terningkast 2

Billy: 93 år gamle Mort Walker holder fortsatt oppsyn med livet i Sumpleiren. Disse sidene er fra 1995, da forfallet var i gang.

Terningkast 5

Asterix & Obelix: Sport er tema for årets gallergalskap, satt sammen av utdrag fra gamle historier. Et slags greatest hits-album.

Terningkast 5

Firekanta: Nils Axle Kanten er i gang med sitt vikingalbum "Veikingene", og forsmaken lover bra. Mye morsomt ellers også.

Terningkast 5

Hellig jul: Inspirert av de klassiske litterære juleheftene, med vekt på det kristne budskapet. Mye nytt stoff, men Selma Lagerlöf hører med.