- Herregud, det er helt vilt. Vi har jo tenkt at vi hopper etter Wirkola når vi skulle følge etter «Julekongen», sier Hege Waagbø fra Trondheim.

Hun har jobbet på heltid som produsent for «Snøfall» siden sommeren 2014.

Der forgjengeren «Julekongen» (først sendt i 2012) fikk sin seerrekord på julaften med 1,1 millioner seere, har «Snøfall» allerede passert den rekorden. Serien ser dermed ut til å bli tidenes mest sette julekalender på NRK. Spesielt gledelig mener Waagbø det er at tallet holder seg jevnt høyt etter å ha steget de første episodene. Tallene viser også at de fleste ser serien sammen på tv kl. 18 hver dag, framfor hver for seg på nettbrettet.

LES KOMMENTAR: Fælt og godt for barna

- Det viser at historien engasjerer barna, men også de voksne, mener hun.

Serien ikke ferdig

Hege Waagbø er oppvokst på Othilienborg og studerte film- og medievitenskap ved NTNU – før hun flyttet til Oslo i 1996 for å fortsette utdanningen innen film og tv. Hun fikk praksisplass i NRKs barne- og ungdomsavdeling, og har vært der siden. Nå dagpendler hun fra Nøtterøy, der hun bor med mann og tre barn.

LES ANMELDELSE: «Snøfall» ligner en ny juleklassiker

Men tro ikke at hun og de andre involverte sitter tilbakelent og nyter fruktene av arbeidet fram til jul. Først 19. desember legges aller siste hånd på serien.

- Vi jobber fortsatt på spreng med å ferdigstille de tre siste episodene, ettersom de har så mange digitale spesialeffekter og et massivt lyddesign. Men tilbakemeldingene og seertallene gir oss god arbeidslyst, og finalen blir fantastisk, lover Waagbø.

Ekte følelser

«Snøfall» forteller historien om foreldreløse Selma, som bor hos fostermoren Ruth sammen med hunden Casper, men som finner veien til eventyrlandet Snøfall. Der møter hun selveste julenissen, som attpåtil viser seg å kunne være hennes bestefar. Men Snøfall rommer også magi – og farer.

- Hvorfor har «Snøfall» slått så godt an?

- Jeg tror det er fordi det er en universell historie, som snakker direkte til både barn og voksne og som handler om ekte følelser selv om det er et eventyr. Store følelser, eventyr, humor og spenning, tror produsenten når hun skal beskrive appellen til serien som er regissert av Synne Teksum og forfattet av Teksum samt Hanne, Hilde og Klaus Hagerup.

- Folk vil heie på Ruth

Men «Snøfall» har også fått kritikk, fra blant andre Norsk Fosterhjemsforening. De mente skildringen av det anstrengte forholdet mellom hovedpersonen Selma og fostermoren Ruth gir et feilaktig og stigmatiserende bilde av barns hverdag i fosterhjem.

- For å være viktig og relevant for barna, må vi også våge å lage innhold som er krevende og vanskelig, men som også kan skape refleksjon. Dersom vi skal holde oss unna alt som er sårt, er det for mange historier vi ikke kan fortelle, svarer Waagbø, som forteller at de får tilbakemeldinger om at forholdet mellom Ruth og Selma har skapt gode samtaler i mange familier.

- Ruth er en av heltene i fortellingen. Mange ser at vi prøver å fortelle en kjærlighetshistorie mellom Ruth og Selma. Seerne kommer til å heie mer og mer på Ruth, hun har en fantastisk reise i løpet av serien, lover Waagbø.

Inspirasjon fra de beste

Waagbø forteller at NRK er klar over at de i 2016 er i hard konkurranse med internasjonale filmer og serier gjennom strømmetjenestene. Det krever at serien ser best mulig ut, i tillegg til å ha en god historie både barn og voksne kan få et forhold til. De har derfor siktet høyt når de har lett etter inspirasjon. Waagbø forteller at historien er inspirert av alle verdens eventyr, samt mer moderne fortellinger som Harry Potter og Narnia. Estetisk sett har de latt seg inspirere av Roy Anderssons spillefilmer når de har gitt form til VU, men også formspråket i «La den rette komme inn», «Brødrene Løvehjerte» og animasjonsfilmen «De fem legendene». Ikke minst er Waagbø stolt av rollebesetningen, og er glad for at barna også blir sett av anmelderne.

- Det blir stadig færre voksne som krever repriser på «Skomakergata» og «Jul i Blåfjell»?

- Ja, og det er helt greit, samtidig er de seriene en del av vår kultur. Alle har «sin» kalender, og det er noe fint med det også. Dessuten har det vært viktig for oss at «Snøfall» skal være full av julestemning og nostalgi, slik at savnet blir mindre, smiler hun.

- Vi har nærmest vært gift i snart tre år, sier «Snøfall»-produsent Hege Waagbø (t.h.) om kollega og regissør Synne Teksum. Foto: Privat