«Hele menneskets ulykke har sin kilde i én eneste ting, nemlig at det ikke klarer å holde seg i ro i et rom.»

Utsagnet stammer fra filosofien Blaise Pascal på 1600-tallet, og er et av utgangspunktene for Erling Kagges bok «Stillhet i støyens tid».

Vi møtte den stillhetssøkende forfatteren på et passende sted i førjulstiden, på vestfrontplassen og inne i selve Nidarosdomen – en kald og frisk ettermiddag med snøfiller i lufta. Formatet og det historiske suset til Nidarosdomen er også egnet til å gi Kagge rom for ro og ettertanke. Men det er vanligvis ikke kirker han søker til når er på jakt etter stillhet.

Heller naturen enn kirka

- Jeg tenker som Nansen, jeg ville heller være i naturen og tenke på Gud, enn å sitte i kirken og lengte etter naturen, sier Kagge. – Som de fleste andre som har levd store deler av livet ute i naturen, tror jeg på noe er større enn oss, men har ikke noe detaljert forhold til kristendommen. På reisefot i større byer er det mer naturlig å trekke inn i kirkerom. Jeg har sansen for den katolske og ortodokse tradisjonen med at kirkene er åpne og at folk tenner lys. Da fungerer de som gode steder å trekke seg tilbake i en storby med støy på alle kanter, sier Erling Kagge.

Eventyreren, forleggeren og forfatteren begynte å jobbe med boka tidlig i 2015, etter å ha holdt et foredrag på et universitet i Skottland om stillhet, og påfølgende pubsamtaler med noen av studentene. Utgangspunktet var tre «enkle» spørsmål, Hva er stillhet?, Hvor er den? og Hvorfor er den viktigere enn noen gang?

Boka klokere enn ham

- Jeg har vel egentlig tumlet med disse spørsmålene i ganske mange år. Jeg var fornøyd med de 33 svarene jeg formulerte til spørsmålene, men tenkte ikke over at dette var bedre eller viktigere enn det jeg tidligere har skrevet. Men jeg må ha truffet noe i tiden responsen har vært ganske voldsom, både når det gjelder tilbakemeldinger fra enkeltlesere og internasjonal interesse, sier Kagge.

- Det er litt overraskende at du skulle gå hen og skrive en selvhjelpsbok?

- Det var ikke i mine tanker, det slo meg ikke at noen ville finne trøst og mening i dette, men dette er tydeligvis et av de gode tilfellene der boka er klart klokere enn forfatteren, sier Kagge.

Tidenes fjerde mest solgte norske sakprosabok

Tre måneder etter utgivelse er «Stillheten i støyens tid» er det bare tre norske sakprosabøker gjennom tidene som har nådd bredere ut, det er «Kon Tiki», «Bokhandleren i Kabul» og «Kjedsomhetens filosofi» av Lars Svendsen. Boka skal ut i 25 land, det er en pågående budrunde i ytterligere to land. Og i alle land er det ledende forlag som har kjøpt rettighetene.

- Jeg blir litt flau, men den britiske forleggeren snakker om «deep meaning in every sentence». Men en får litt perspektiver, på hva disse tankene rommer i en by som London der problemstillingen er enda mer relevant enn her. Boka er full av norske referanser, og det minner meg på om at en ikke skal være redd for å være lokal, selv om en ønsker å nå ut stort, sier Kagge.

Stargate og Wittgenstein

Boka er ikke akkurat uten internasjonale referanser heller. Den er høyt og lavt, bredt og smalt, mellom Nordpolen og Los Angeles, mellom Wittgenstein og William Blake, John Cage og Rihanna.

Kagge er innom sistnevntes store hit «Diamonds» og hvordan produsentduoen Stargate jobber med utgangspunkt i stillhet, og søker å legge på akkurat nok elementer.

- Når du er 53 år og skriver om at det er usunt med for mye mobiltelefon kan det lett bli gubbete. Det er greit å ha med noen mer moderne referanser, sier Erling Kagge, som bringer inn sine tre døtre som en referansegruppe i boka.

Er ikke bedre enn døtrene

- Jeg er ikke mye bedre enn dem i mobilbruk, jeg sjekker gjerne nyheter tre ganger i timen. Og vi har ikke høyere ambisjoner enn at mobilen skal unna de få måltidene vi spiser sammen, og vi klarer sjelden å gjennomføre det også.

- Telefonen har så mange forskjellige bruksmetoder at det er vanskelig å legge den bort?

- Det er jo egentlig tull, det er ikke vanskelig å legge den igjen hjemme og gå en tur på skauen, sier Kagge, som selv er en rimelig travel mann. Han organiserer hverdagen for å få nødvendige pusterom

- Den viktigste stillheten er jo den inne i deg selv, og om du organiserer deg rett finner du dem. Mitt utgangstips er å gå så langt du kan i en retning, og helst i ulendt terreng. Men har du en hverdag å forholde deg til, må du utnytte de rommene du har. Det hjelper å reise kollektivt til jobb, eller spasere om det er praktisk mulig. Bruk disse turene til å «rense hjernen»!

Også en ubehagelig stillhet

Vi går over vestfrontplassen og lurer oss inn i selve domen, der Nidarosdomens guttekor og Arve Tellefsen gjør seg klar til kveldens julekonsert. Kagge er vel heller ikke i tvil om at budskapet i boka hans passer godt inn sammen med julebudskapet

- Jo da, men for noen er jula en høytid som understreker egen ensomhet, og da er vi inne på en type stillheten som jeg ikke utforsker i boka, den ubehagelige stillheten, ensomheten, sier Erling Kagge.

Sted for meditasjon: Erling kagge søker normalt til naturen og ikke kirkerommet for stillhet og meditasjon. Men det er noe eget med Nidarosdomen. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Foto: Richard Sagen