Han er ingen minimalist, Ole Dalen. Nå, i julekonsertens 30-årsjubileum, enda mindre enn før.

Ole Dalens julekonsert i Olavshallen lørdag kveld ble en bløtkake av en førjulsfest og litt av en artistmønstring med flere titalls vokalister og musikere på scenen i løpet av kvelden.

30 års trening

Og det er klart, det sitter godt når du har finpusset formelen siden 1986. 30 års førjulshygge med artister på høyt nivå, fra starten på Baronen & Baronessen via Blæst, Samfundet og Scandic Nidelven, samt fem kvelder tidligere denne uka, kulminerte i selveste sjefsforestillingen lørdag kveld. For første gang i Olavshallen og for første gang på åpent salg. Og utsolgt, selvfølgelig.

- Etter høstens intensive slankekur må jeg nesten spørre: Kan dere se meg bak mikrofonstativet, spurte Dalen – og tonen var satt.

Mer trøndersk enn det meste

Ingen fare, om noe blir Ole Dalen mer og mer lik julenissen selv, i takt med en stadig hvitere hårpryd. Og tidvis like trivelig også, selv om den gamle utelivsbaronen også har mørkere og grovere historier på lager og gjerne deler dem. Opptil flere prominente gjester fra utenfor Trøndelags grenser til tross, en kveld med Ole Dalen ved roret blir fort noe av det mest trønderske man kan tenke seg. Mest på grunn av hovedpersonen selv, til stede på scenen hele tiden og med innstikk mellom hver sang.

Få skryter like sjarmerende og avvæpnende av seg selv enn trønderen generelt og Ole Dalen spesielt. En kaffekopp med Dalen-portrett (til salgs etter konserten) ble kveldens humoristiske akse, og hovedpersonen er den samlende skikkelsen en kveld som ellers veksler fra «Barnatro» via «Støveldance» til Mariah Careys «All I Want for Christmas is You», trenger.

TrondheimSolist-forsterkning

Selv om gjestelista alltid er hemmelig – mange faste gjester kjente nok igjen mye fra tidligere år – inkludert bandet med kapellmester Morten Huuse, gitarist Andreas Aase, trommis Steinar Krogstad og bassist Kjetil Sandnes. Mange av innslagene og solistene er gjengangere man ikke gjerne fjerner uten represalier – vi fikk selvsagt Tore Johansens «O helga natt» mens Bobby Witry sang «Vårres jul» til slutt.

Kammerkoret Aurum var med også i fjor, men årets besetning var utvidet med enda et nivå – bokstavelig talt – da TrondheimSolistene åpenbarte seg på et tredje platå bak- og ovenfor bandet under Moddis «Nordnorsk julesalme» og ut resten av konserten.

Arve møtte Åge

At Åge Aleksandersen og Ole Dalen framfører «Trondheimsnatt» sammen, er blitt en tradisjon, da sangen ble skrevet i forbindelse med Dalens nær fatale motorsykkelulykke i 2002. Det gikk likevel et gisp gjennom salen da Arve Tellefsen ble introdusert sammen med Åge for å framføre «Tonen», opprinnelig skrevet for Åges avdøde fiolinist Konstantin Popchristov.

- No vart æ nervøs æ å, flirte Åge, men klarte å gjennomføre til stående like fullt.

Løvland og Whitney

Rolf Løvland akkompagnerte Are Hembre og Tellefsen på sin enorme verdenshit «You Raise Me Up», og fikk Dalen til å utbryte «Vad fan gör vi nu» etterpå. Ensemblet gikk videre med friskt mot og bød på flere høydepunkt. Svensk-amerikanske LaGaylia Frazer imponerte salen kraftig – først med svisken «All By Myself» før hun dro oss gjennom en Whitney Houston-medley med bravur.

En frodig medley bød også Difference på, og viste at ingen trenger å være bekymret for om de har nivået inne før sin egen jubileumskonsert i samme sal kommende februar.

Og måler man en konserts vellykkethet etter antall fornøyde sukk og stående applauser, var det ikke mye som kunne gått bedre for Ole Dalen og hans etter hvert store bande medsammensvorne innen trøndersk førjulsunderholdning lørdag kveld.