Når man ser på antall konserter som blir arrangert i norske fylker hvert år og sammenlikner tallet med antall innbyggere, kommer Sør-Trøndelag på førsteplass, til og med foran Oslo.

Trondheim opplevde i år en konsertsommer uten like. Det ga penge ri kassen og skapte glede og samhold.

Dette er en av mange opplysninger man kan lese ut av Kulturrådets ferske statistikk for norsk kulturliv. Rådet har nettopp offentliggjort tall for litteratursektoren, musikklivet og visuell kunst, tre sektorer som til sammen omsatte for 11,5 milliarder kroner i 2015 og som dermed blir en viktig del av norsk næringsliv.

Litteraturen er den største sektoren, med en omsetning på nesten seks milliarder kroner, foran musikkbransjen (drøyt 3,7 milliarder) og visuell kunst (knapt 1,9 milliarder).

Den største verdien ligger ikke i regnskapene, skrev Adresseavisen på lederplass om tidenes kultursommer.

Basert på Tono-tillatelser

Når man går inn i detaljene, ser man at Sør-Trøndelag har høy kulturaktivitet, særlig når det gjelder musikk. Det er riktignok ikke mulig å lage en helt korrekt liste over hvor mange konserter som blir arrangert omkring i norske fylker. Konsulentselskapet Rambøll, som har gjennomført prosjektet på oppdrag fra Kulturdepartementet og Kulturrådet, mener likevel at de har et godt grunnlag for å anslå antall konserter.

- Vi har regnet ut dette på grunnlag av enkelttillatelsene som Tono gir til konsertarrangørene. Vi tar noen forbehold, men tallene gir et godt bilde av aktiviteten, sier Petter Brunsberg Refsli i Rambøll Managing Consulting. Tono er organisasjonen som ivaretar norske musikeres opphavsrett, og de må gi tillatelse når det arrangeres konserter.

Tallene stemmer godt

Det høye antallet konserter i fylket er fordelt over alle sjangre fra korps og klassisk musikk via jazz og folkemusikk til pop og rock.

Her er lista over de ti beste og de ti beste kulturkommunene i Trøndelag.

- Jeg er ikke overrasket. Dette stemmer godt med undersøkelsene som viser at Sør-Trøndelag er det beste kulturfylket i Norge og at Trondheim er den storbyen som gjør det best på lista over de beste kulturkommunene, sier Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring.

Han viser til Telemarksforsking, som hvert år utarbeider Norsk kulturindeks. Der er Røros i fem år på rad blitt kåret til Norges beste kulturkommune.

Voldsom aktivitet

By Rise sier at tallene fra Kulturrådet bekrefter inntrykket av at Trondheim og Sør-Trøndelag er en svært kulturregion med et godt tilbud og med et aktivt publikum som har stor spennvidde i sine interesser.

Kim Aasli, bookingansvarlig både på Byscenen og Pstereo, sier at konsertaktiviteten er voldsom. Byscenen hadde utsolgte konserter med Big Bang, The Young Neils, Motorpsykkel og Den store juletrefesten fire dager på rad i forrige uke og opplever svært stor publikumsinteresse.

På Nedre Elvehavn planlegges et nybygg som kan fylle tomrommet etter at Brukbar/Blæst gikk konkurs.

Det meste er utsolgt

- Vi, i likhet med blant andre Moskus og Antikvariatet, har et lojalt publikum som kommer kveld etter kveld, og mange av konsertene er utsolgt. 70 prosent av de rundt 60 konsertene vi har arrangert i år har vært utsolgt. I vår hadde vi et gjennomsnitt på 542 publikummere per konsert. Den maksimale kapasiteten vår er 600.

Aasli opplever også at konsertene blir utsolgt mye tidligere enn før.

- Våren 2017 har vi konserter med blant andre Jan Ove Ottesen og Raga Rockers. Begge ble utsolgt i løpet av 48 timer, før vi rakkk å annonsere. Da jeg var bookingansvarlig på Blæst i åtte år, ble konserter sjelden utsolgt før samme kveld. Det er gode tider, forteller han.

Førtiåringer med god råd

- Hva er årsaken til disse endringene?

- Både Pstereo, Trondheim Concerts og Uka har gode salgstall, og publikum er blitt vant til at konserter blir utsolgt tidligere. En annen årsak til den høye konsertaktiviteten er nok at mange over 40 år er blitt ivrige konsertgjengere. De har god råd, og de har tid. Samtidig går det godt i Studentersamfundet, så de yngre går også på konsert. De mindre klubbene og de uetablerte artistene kan derimot ha problemer med å trekke like mye folk.

Fullt hus: Heidi Skjerve var blant dem som opptrådte da Dokkhuset feiret tiårsjuileum i høst. Foto: Rune Petter Ness