Gammel tradisjon: Steinhoggerne bruker fortsatt brukes de samme redskapene som i 1537. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen

- Jeg tror denne serien vil føre til et kraftig oppsving i trondheimspatriotismen. Folk vil nok også bli atskillig mer interessert i Erkebispegården, som mange ikke vet så mye om, sier Marianne Vikan.

Hun er fagleder for kommunikasjon og markedsføring ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) og har sett deler av første episode av serien som starter på NRK mandag. Tre kvelder hver uke til og med 11. mars skal mellom 800 000 og en million TV-seere følge deltakerne gjennom ulike prøvelser.

Her ser du hvordan deltakerne i «Anno» skal bo under serien.

De som er med i «Anno», skal hver uke prøve seg på tradisjonelle håndverk av ulikt slag. Første tema er steinhogging. På dette området er Norges fremste ekspertise samlet hos NDR, der elleve av totalt 25 håndverkere hogger i stein hver eneste dag.

Inviterer til aktiviteter

Vikan mener «Anno» vil skape så stor interesse for Erkebispegården at atskillig flere norske turister vil komme på besøk. Fra og med 14. januar og hver lørdag så lenge serien pågår vil NDR invitere publikum til aktivitetsdager i Erkebispegården der de får prøve seg på aktiviteter fra serien. De vil få møte flere av deltakerne, de får se fektedueller, og de får hogge i stein.

- For oss er det jo helt fantastisk at vi får se steinhogging på TV, sier Rune Langås, fagleder ved verkstedene til NDR. Han har hjulpet til under opptakene til «Anno», der seerne blir presentert for ulike håndverk hver uke.

Steinhoggerne jakter nå på ny kleberstein.

- Deltakerne imponerte, men i en TV-serie må de selvfølgelig velge noen lettvintløsninger. Å bli en dyktig håndverker tar lang tid. Man må prøve og feile i år etter år, sier Langlo og viser fram en piggmeisel, en flat meisel, ei steinhakke og ei treklubbe. Dagens steinhoggere bruker nøyaktig det samme verktøyet som de brukte i 1537, året som denne sesongen av «Anno» tar oss tilbake til.

Fire års etterutdanning

Han er glad for at steinhogging kommer i «Anno» akkurat nå. Det kan øke interessen for faget, og NDR skal snart søke etter nye lærlinger. Når lærlingetida er over, må de kommende håndverkerne gjennom en fireårig, intern videreutdanning.

De elleve steinhuggerne som kontinuerlig arbeider med å restaurere kirken, er akkurat nå i gang med en av de største oppgavene på mange år. De restaurerer Nidarosdomens kongeinngang, som ligger på sørsiden av koret, mot Erkebispegården.

- Inngangen er opprinnelig fra 1235, og den er noe av det som er rikest dekorert i hele kirken. Vi har tatt ned hele inngangen og gått gjennom stein for stein for å se hva som kan brukes videre, hva som må repareres og hva som må erstattes. Nå kan vi begynne å bygge opp igjen hele inngangen, sier Langås. Etter planen skal den omfattende og tidkrevende restaureringen være ferdig i 2020.

Det har tatt fem år å plukke ned kongeinngangen, stein for stein.

Gammel stein med topp kvalitet

Langås viser oss opprinnelige steiner fra kongeinngangen fra 1200-tallet som er i god stand og steiner fra den første restaureringen i 1870 som ikke lenger kan brukes. Steinene fra 1200-tallet er hentet fra steinbrudd ved Kuhaugen og Melhus og holder topp kvalitet.

Nyere steiner, fra restaureringene i 1870, 1920 og 1950, kan være mye dårligere, avhengig av hvor de er hentet fra. Langås forteller også om forskjellen på kalkmørtel, som opprinnelig ble brukt, og sementmørtelen som ble tatt i bruk mot slutten av 1800-tallet. Den er mye hardere og skaper problemer for restaureringen. I dag bruker steinhoggerne kalkmørtel som de produserer selv etter gammel oppskrift.

Fra kirkemakt til kongemakt

Alt restaureringsarbeidet gjøres med millimeterpresisjon og er atskillig mer krevende enn hverdagsgjenstandene deltakerne i «Anno» skal lage.

TV-seerne får innblikk i mye mer enn steinhogging andre håndverk fra middelalderen når serien starter. Det historiske bakteppet for programmene vil bli grundig belyst.

- Nidaros var sentrum for kampen mellom kirkemakt og kongemakt i 1537. Når serien starter, er det kirken som styrer. Når den slutter, har erkebiskop Olav Engelbrektsson flyktet, og kongen har overtatt. Måten denne tiden blir skildret på i «Anno», tror jeg blir fantastisk trondheimsreklame. Folk vil bli stolte av byen sin, sier Marianne Vikan.

Stort arbeid: Rune Langås leder steinhoggerne hos Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og er i gang med et stort arbeid med kongeinngangen. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen