- Dette er noe helt nytt, her går vi på ukjent mark, sier Johansen om det multimediale prosjektet «Lost Memory». Han har komponert musikk basert på lydene i laboratoriet der Moser forsker på rotter. Resultatet har blitt et verk som skal integreres i Mosers foredrag under en internasjonal nevrofaglig kongress på Cuba 19. januar. Prosjektet kombinerer kunstneriske og vitenskapelige tematiseringer av hukommelse og stedsans, og hva som skjer ved Alzheimers sykdom.

Rytmiske rottelyder

- Jeg fant tonen med rottene umiddelbart, jeg. Det var veldig mange spennende lyder der, og masse rytmikk, og da tenkte jeg at dette må jeg bare få tak på, sier Johansen som ble sittende på laboratoriet et halvår å komponere musikk. Han har tidligere laget et bestillingsverk for Trondheimsolistene til May-Britt og Edvard Moser i forbindelse med Nobelutnevnelsen i 2014.

- Disse lydene som rottene lager går utrolig fort, så jeg har tatt ned tempoet og notert eksakt rytmikken, tsji-ka, tsji-ka. Det første prosjektet vi gjorde het «My Running Rat», og det var da vi tenkte at vi må lage en hel forestilling der vi trekker vitenskapelige foredrag inn i musikken. Da kom ideen til «Lost Memory», sier Johansen og forklarer det som et verk i tre deler om Alzheimerproblematikken og celledød. Lydbildet han har tatt tak i er fullt av følelser og tøffe rytmer.

Ekte lyd

- Hjerneforskning er rock`n roll så det suser. Og så er det den melankolske delen med celledøden, der du hører det smuldre opp. Det er sterkt rent følelsesmessig, men jeg har tuklet minst mulig med de signalene rottene gir. Det er autentiske rottelyder vi hører i musikken, forteller komponisten.

May-Britt Moser har alltid vært opptatt av lyder i forbindelse med forskning på nervecellene.

- Jeg pleide å si til studentene mine at dere må høre på popkorn-lydene. Dersom du hører popkorn-lyd, og du registrerer det, da er mest sannsynlig en plasscelle. Og det å møte en komponist som hører på den lyden med sin bakgrunn, det er kjempespennende, sier Moser, og understreker at hun er totalt avhengig av musikk.

- «Lost Memory» er bare så vakkert. Samtidig er det et sårt tema basert på noe mange av oss har opplevd, at nære personer blir dårlige i hjernen sin og bare forsvinner fra oss, sier forskeren som håper folk får med seg både musikken og innholdet i foredraget hun skal holde.

Les også: Trondheimsolistene nominert til to europeiske musikkpriser

Får frem følelsene

- Det fine med dette er at når jeg holder forelesning om såre tema som for eksempel celledød i hjernen, så får jeg ikke lagt nok følelser i foredraget mitt. Jeg får dermed ikke formidlet at jeg forstår hvor fælt det er oppleve at venner og slektninger blir så dårlige. Men nå føler jeg meg så heldig som får være med på dette der man får uttrykt de sterke følelsene gjennom musikk og bilder, sier Moser som er opptatt av å formidle at forskning er noe langt mer enn tørre, kjedelige fakta.

- Dette er kjempeartig og det blir jo veldig nært knyttet til forskning når musikken er basert på de elektriske signalene i hjernen, sier Øyvind Gimse i Trondheimsolistene. Han har vært involvert i hele prosessen med forelesningskonserten der de blander musikk og vitenskapelig informasjon.

Vidt spekter

- Det har blitt veldig variert og veksler mellom det drømmende, lyriske, og det tekniske med disse rottelydene som ligger tettere opp mot datasignaler. Og visst er dette rocka. Dette er banebrytende, sier Gimse.

- Dette er en ny måte å formidle avansert forskning på. Musikken er en måte å åpne opp for andre innfallsvinkler og sende assosiasjonene videre. Noe av det som preger Trondheimsolisten er at vi ønsker å gå nye veier og presentere ting på nye måter, supplerer Steinar Larsen, daglig leder for Trondheimsolistene. De skal fremføre verket sammen med et kammerorkester i Havanna. Samtidig vil det bli vist en film laget av Johan-Magnus Elvemo som er amanuensis ved institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU.

- Det handler om å jobbe med det visuelle slik at det både blir interessant å se på samtidig som det skal ha en viss faglig relevans. Det er mange følelser man kan ta utgangspunkt i når man skal beskrive dette. Alzheimers er trist og forbundet med mye engstelse. Det er mye dramatikk her, sier Elvemo.

Samarbeidsprosjekt: Trondheimsolistene skal fremføre Bertil Palmar Johansens musikk som er skrevet til og inspirert av May Britt Mosers foredrag om Alzheimers. Anledningen er en nevrokonferanse på Cuba 19.januar der Moser deltar. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Samarbeidsprosjekt: Johan-Magnus Elvemo har laget filmen til foredraget May-Britt Moser skal holde under en kongress på Cuba 19.januar. Bertil Palmar Johansen har skrevet musikk til foredraget baseret på autenstiske rottelyder fra Mosers forskning. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Komponist Bertil Palmar Johansen har skrevet musikk skrevet til May-Britt Mosers foredrag om Alzheimers. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Trondheimsolistene reiser til Cuba sammen med May-Britt Moser for å fremføre verket «Lost Memory» som er skrevet til Mosers foredrag om Alzheimers. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen