Teater for de yngste, som passer helt ned til dem på tre år, er dessverre ikke hverdagskost.

Og i hvert fall ikke urpremierer av ny norsk dramatikk der både tekst (og tegninger), musikk og regi er besørget av nordtrøndere (henholdsvis Stai, Skrove og Haga).

For denne anmelder er det jo ekstra gjevt at den ene hovedpersonen heter Jakob. Men vel så bra er det at Stai i sine bøker kombinerer språklig lek (tilpasset målgruppen), fantasi, spenning og har pakket inn den grunnleggende humanistiske moralen såpass inn at det ikke blir misjonerende.

Nord-Trøndelag teater var først ute med den vellykkede «Jakob og Neikob og den mystiske pakken», men det er ekstra gjevt når Det Norske Teatret står for urpremiere på dramatiseringen av den første boka om duoen der den ene alltid sier ja, den andre alltid nei.

Men enkel, litt barneteatergammeldags scenografi, basert på Stais tegninger, med opplagte Svein Roger Karlsen og Geir Kvarme som henholdsvis Jakob og Neikob og Kaia Varjord i alle de andre rollene, var det stor stas for et bollespisende premierepublikum i alle aldre fredag ettermiddag.

Historien er både underfundig, spennende og morsom, i små øyeblikk nesten litt for spennende for de aller yngste. Men bare i små øyeblikk og såpass bør det være. Det hadde ikke gjort noe om det var enda litt skumlere og enda litt morsommere. Potensialet er der med to så snurrige typer, en såpass skummel tjuv som kommer i fengsel, og så bra skuespillere.

Men det er mer enn morsomt nok, mer enn bra nok til at barn, og voksne koser seg men den mest spennende (trønderske) barneteaterduoen siden Knutsen og Ludvigsen.

Det er bare én ting som virkelig irriterer, det er at Neikob er en mer spennende figur enn Jakob. Det er faktisk dårlig gjort.