Deler av Norsk kulturråd skal etter planen flyttes ut av Oslo, etter ønske fra regjeringen.

Et nytt regionkontor for kulturnæring, «Kreativt Norge», er attraktivt ettersom det betyr flere arbeidsplasser og en forvaltningspott på rundt 300 millioner nasjonale kulturkroner.

Stillhet etter «audition»

I et notat fra Kulturrådet fra før sommeren ble Bergen og Stavanger trukket fram som aktuelle steder for det nye kontoret, mens Trondheim ikke ble nevnt. Etter reaksjoner både fra Trondheim og andre byer, valgte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) å invitere også Trondheim, Oslo, Drammen, Kristiansand og Tromsø på «audition» i Oslo i november, der hver by fikk åtte minutter på å selge inn sin by som sete for det nye kontoret.

Beslutningen om hvilken by som skal få det nye kontoret skulle etter planen komme før jul, men avgjørelsen har latt vente på seg. Dette får flere til å spekulere i en uenighet rundt plasseringen.

- Vi sjekker hva som skjer i saken, men har fortsatt ikke hørt noe verken fra politisk ledelse eller administrasjon, sier Per Olav Hopsø (AP), leder av kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, til Adresseavisen.

- Fikk gode tilbakemeldinger

Sammen med Trondheims varaordfører Hilde Opoku (MDG) reiste han ned til Oslo for presentasjonen for kulturminister Helleland i november.

- Vi følte vi gjorde en god presentasjon, og har fått gode tilbakemeldinger om at vi svarte på det departementet ønsket å vite. Vi fokuserte ikke mest på det vi gjør i dag, men på hvorfor vi kan gjøre en best mulig jobb for kulturnæringene i hele Norge, mener Hopsø.

Han mener Trondheims håp i alle fall ikke blir svekket av at det drøyer med en avgjørelse.

- Det tyder i alle fall på at møtene ikke var en formalitet, og at vi har gjort en god nok jobb til at kulturministeren må tenke seg nøye om, sier Hopsø.

Bergen frykter uenighet

Kulturbyråd i Bergen, Julie Andersland (V), sier hun er overrasket over at det har tatt så lang tid.

– Vi ble lovet en rask avgjørelse, og at vi i alle fall skulle få vite noe før jul. Det er vanskelig å svare på hvorfor vi ikke har fått det. Det blir i så fall ren spekulasjon. Men man kan tenke seg at det kan være en uenighet et sted, for eksempel mellom fagmiljø og politisk ledelse, og at det gjør at avgjørelsen trekker ut i tid, sier Andersland til Bergens Tidende.

– Kulturrådet var tydelig på å anbefale Vestlandet. Så ble alle storbyene kalt inn på audition, og så vet vi ikke hva som har skjedd etterpå. Men dersom det er uenighet er det grunn til å tro at det er politisk ledelse som ikke ønsker Vestlandet, mener Andersland.

Usikkerhet i Stavanger

Leder for kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger kommune, Annamaria Gutierrez (V), har ikke hørt noe fra departementet siden hun og ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), var på «audition» i Oslo i midten av november.

– Det var meget underlig da det ble klart at det gikk fra to aktuelle byer til en audition med syv byer, der Oslo var inkludert. Så skulle vi på «audition», som var litt av en opplevelse. Jeg tror ingen av lokalpolitikerne er vant til sånt, og det er veldig vanskelig å formidle hvorfor vi mener at vår by kan betjene en så viktig rolle i løpet av åtte minutter, sier hun til Bergens Tidende.

– Jeg håper selvfølgelig at det blir Stavanger, men når du venter såpass lenge så blir du usikker. Jeg mener fortsatt at vi har gode sjanser. Hvis de blir en av de andre byene, så vil jeg stille spørsmål ved det, sier hun.

«Vi er i sluttfasen»

Kulturrådet vil ikke kommentere saken, heller ikke Kulturdepartementet vil svare på når det kommer en beslutning, eller hvorfor det har tatt lengre tid enn forespeilet.

Verken Adresseavisen eller Bergens Tidende har fått snakke med kulturminister Linda Hofstad Helleland. Kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Giørtz, sier i en epost til Adresseavisen at «det er ikke tatt noen beslutning om lokalisering av kontoret for kreativ næring, men vi er i sluttfasen».