Timingen er god for satirisk blikk på norsk kultur og selvbilde, sett gjennom en asylsøker som er opp til prøve i «Det norske hus» med oppholdstillatelse som mål. Jan Vardøens film har et frodig persongalleri. Den prøver å pirke i norsk selvbilde og kultur, med nikk mot både Ibsens «Peer Gynt» og eventyret om «Den syvende far i huset».

Gard B.Eidsvold og Hege Schøyen burde gjøre mer film. Fortrinnsvis med bedre manus enn i Jan Vardøens utflytende, bredpenslede sketsj av en satirisk komedie. Rammen gir forventninger filmen ikke innfrir, med asylsøker opp til eksamen i norsk væremåte i et slags kurssted ved fjord og fjell. Sharukh Kavousi kler hovedrollen i lusekofte, mens forsøket på sex-satire mot Siv Jensen og Per Sandberg er plumpe greier.

Les også «Vardøens erotiske Oslo-blues med Ibsen»

Det kan se ut som om filmskaper Vardøen har brukt mer tid på klær og scenografi enn manus. Hans tredje kinofilm er hans minst vellykkede. Egil Hegerberg som alle syv byråkratfedrene i huset gir artige enkeltscener, i en film hvor skuespillere, manus og bilder sjelden skaper gode eller minneverdige scener. Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway» og NRK-serien «Svart Humor» tar bedre og morsommere tak i noe av tematikken i «Det Norske Hus».

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også filmanmeldelsen «Indiana Jones i Domen»