- Dette er fryktelig synd. Jeg skjønner ikke hvorfor mathallen ikke overlever, utbryter stamkunde Sigrun K. Helle.

Hun står inne i lokalet som en gang rommet både butikk og spisested. Spisestedet er stengt, og det solide tregulvet i forretningen er fylt opp med kasser, stabler med halvtomme paller og demontert butikkinteriør. Likevel er det fortsatt noen varer igjen.

Trønderske grønnsaker uten sprøytemidler

Det var i forrige uke at det ble klart at mathallen i Trondheim ikke lengre er levedyktig. For få kunder og for lav omsetning er to av grunnene til at hallen må stenge. Sigrun K. Helle kommer til å savne Mathallen når den i slutten av uka stenger for godt.

- Det finnes utrolig mye bra kortreist mat her. I tillegg vil jeg gjerne kjøpe økologiske grønnsaker, så lenge det er mulig. Jeg er ikke så begeistret for alle sprøytemidlene, forteller Sigrun.

Hun har handlet her et par ganger hver uke, og mener at det er viktig å støtte opp lokal, trøndersk mat. Sigrun sier at hun ikke vet hvor hun skal gå nå som mathallen forsvinner. Det blir ikke det samme å gå på Bunnpris mener hun.

- Bunnpris har heldigvis begynt å ta inn flere økologiske varer, men den fisken som de har her finner jeg nok ikke noe annet sted.

Fått klemmer fra fremmede

Daglig leder for Mathallen, Anne Morkemo, mener også at det burde ha vært rom for en mathall i Trondheim. Hun synes det er vemodig at driften legges ned allerede etter ett og et halvt år. Akkurat nå holder hun på med å selge unna mye av fortetningens interiør, som også flere privatpersoner har vært interessert i å kjøpe. Morkemo er rørt over den støtten hun har fått fra sine kunder.

- Jeg har fått klemmer av mange jeg ikke engang har pratet med før. Vi har også fått positiv respons fra andre byer, sier hun rørt, men samtidig vemodig.

Hun mener at mathallen i Trondheim kanskje bare var litt forrut for sin tid. I U.S.A. og Canada har slike mathaller vært vanlig i mange år. Hun sier likevel at de kunne ha gjort ting annerledes.

- Vi kunne ha brukt lengre tid på etableringen, og vi skulle nok ha kommet i gang med egenproduksjonen tidligere. Noe av det som solgte best var hjemmelagede fiskekaker. Folk vil gjerne ha god og enkel hverdagsmat, sier Morkemo, før hun spøkefullt smetter inn:

- Selv ikke jeg spiser tørrmodnet kjøtt fra Trondheim slaktehus på en tirsdag.

Kortreist hurtigmat

Hun mener at en av utfordringene med å drive Mathallen har vært at mange kommer innom og handler småting, mens de legger resten av innkjøpene til en av kjedebutikkene.

- Kanskje også hatt produkter til lavere pris, slik at flere hadde kjøpt hverdagsmaten sin her. Mulig jeg skulle ha laget en luksusversjon av Fjordland.

Morkemo har ikke bestemt seg for hva hun skal gjøre nå som arbeidsplassen hennes avvikles.

- Jeg skal i hvert fall slappe av litt.

- Kommer du til å starte mathall nummer to i Trondheim?

- Nei, det har jeg ingen planer om nå. Men jeg har fått mange forespørsler. Jeg er uansett ikke lei denne byen, avslutter Morkemo.

Fast kunde: Sigrun K. Helle kommer til å savne utvalget i mathallen. Foto: Terje Visnes