Amerikanske Peter Swanson fikk et gjennombrudd med sin andre thriller «De som fortjener det», en ellevill høk over høk-historie med glamorøse og konsekvent usympatiske rollefigurer.

Den kom på norsk i fjor, og nå er hans debutroman også tilgjengelig i norsk språkdrakt – timet til forfatterbesøk på Krimfestivalen i Oslo.

LES OGSÅ DETTE INTERJUET MED SWANSON: Han gir sine rollefigurer som fortjent.

«Den tikkende kvinnen» bærer en del likhetstrekk med «De som fortjener det», blant annet har den et par sentrale aktører av den ganske upålitelige sorten.

Debuten har imidlertid ikke det frenetiske drivet til «De som fortjener det», og er mer tradisjonelt oppbygd. Synsvinkelen er konsekvent på 40 år gamle George Foss; for det meste i nåtid, men med noen tilbakeblikk på sentrale begivenheter i Georges studietid.

Det var nemlig da han møtte og forelsket seg i Liana Decter, en femme fatale av bemerkelsesmessige dimensjoner, som brått dukker opp 20 år etter, og igjen snur opp ned på Georges gjennomsnittlige liv.

Liana ber George om en tjeneste, som blant annet innbefatter å levere tilbake en halv million dollar som Liana har stjålet fra en ex-elsker med forbindelser i organisert kriminalitet og tropedo-miljøer.

George stoler ikke et sekund på Liana, og det har han heller ikke det minste grunn til, men raskt er han i sine drifters vold – og han kan vinke farvel til sitt gjennomsnittlige liv som magasinredaktør med jevne besøk på den lokale diner som rutinemessige høydepunkt.

Romanen er ikke skrevet med like overbevisende drive og autoritet som etterfølgeren, og er bedre i begynnelsen enn mot slutten.

Men selve sluttpoenget er lekkert.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL