«En mann med navn Ove» var en hjertevarm romansuksess, som har solgt 130 000 bare i Norge.

Filmatiseringen var kanskje ikke en like gjennomført kunstnerisk suksess. Men teaterforestillingen som nå turnerer Trøndelag i regi av Riksteatret, er en triumf.

Mye av dette er Sven Nordins fortjeneste. Han er alene på scenen i en time og 20 minutter, og formidler historien med respekt og avslappet tilstedeværelse. Han ér Ove, men også de andre personene som etter hvert utgjør «flokken» til enkemann Ove i det erkesvenske rekkehusområdet.

Ove er 59 år, har vært lojal Saab-kjører hele livet, og har fast inspeksjonstur hver morgen for å sjekke at alt går rett for seg i borettslaget. Han hater menn i hvit skjorte som kjører japanske biler, folk som ikke kan rygge med tilhenger og folk som ikke følger vedtatte regler. Han liker sine rutiner og misliker forandring. Han liker kjøtt med potet og saus, ikke ris med safran.

Når vi møter Ove er han rammet av akutt livskrise. Han har ikke noe å leve for uten sitt livs kjærlighet Sonja. Han skal ende sitt liv for egen hånd. Han prøver selvmord på flere måter, men mislykkes.

Men det skjer noe med ham i løpet av tiden historien trer fem, samtidig som hans iboende kvaliteter kommer til sin rett. Stykket starter som en raljering,men ender som en hyllest til menn av en generasjon og et sinnelag som tilsier at ord betyr ingen ting, handling alt.

Det er for så vidt enkle virkemidler i sving. Vi skjønner hvor det bærer når en såret skogskatt havner ved inngangsdøren til kattehater Ove, vi skjønner utgangen når fremmedskeptiker Ove blir utsatt fra stadig mas fra den gravide iranske nabokonen Parvaneh. Men den såre klangbunnen og dype menneskeligheten gjør dette til mye mer enn overfladisk moro og enkel sentimentalitet.

Det er en historie om grunnleggende og situasjonsbestemte kjønnsroller og om hva «den nye tid» innebærer, om hva vi har mistet og hva vi har fått.

Vi overvar trøndelagspremieren på Oppdal kulturhus, og oppdalspublikummet lar seg ikke by hvasomhelst. Men de lo høyt underveis og snufset grundig i lommetørklærne sine på vei ut av forestillingen mandag kveld.