Sebastian, 23 år, studerer statsvitenskap og bor sammen med Aron i hans leilighet, da de bestemmer seg for å finansiere fest og moro og eget forbruk med å deale høypotent marihuana, våren 2014 i Oslo.

Sammen med rikmannsvennen Preben, som skal ta en master i «Sjalusi og mindreverdighetskomplekser i Dag Solstad og Jon Michelets VM i fotball-kvintett i 1982-1998», røyker de seg helt ut på viddene og Blindern blir bare en salgsbod.

Mange kunder er top-secret;

utenriksministeren og næringslivstopper, og da de blir opptatt i dopordenen Det Norske Lauzan-forbundet, der alle må

brennemerkes med en joint i håndflaten, ligger alt til rette for å tjene store penger. Rettene som serveres på møtene kan være ovnsbakt sei med hvitløkmarinerte  toppskudd og jordbær i cannabiskrem.

I begynnelsen er alt fett som faen, kjærestene Kaja og Marianne elsker  Sebastian og Aron, dopet er et frigjøringsprosjekt, pengene som renner inn går til sjampis og dyre restaurantbesøk. Når de møter moralsk motstand argumenterer de for at weed er medisin for alle slags lidelser. Men da de finner ut at Facebook må være en rask distribusjonskanal, er det andre enn brukerne som blir interesserte. Kjærestene synes det går over stokk og stein, og etter en heftig og høy gruppesexseanse på sopp, trekker de seg ut.

Sebastian blir konfrontert med livsstilen sin av foreldrene i Stavanger, en gryende paranoia bygger seg opp og en fysisk

konfrontasjon med utagerende storpushere blir skremmende. Og politiet er på  trappene.

Rusmidler i flere slags former er blitt brukt i årtusener. I antikken brukte  grekerne ordet narkotikos som betyr nummende. Narkotika og effekten er blitt besunget rundt bål, på scene og i platestudio. Og beskrevet i litteraturen fra  Thomas de Quinceys «En opiumspisers bekjennelser», William S. Burroughs  «Naken lunsj» og til vår egen Ingvar  Ambjørnsens «Den siste revejakta», for å nevne noen.

Tobias Nordbøs roman føyer seg skjevt inn i denne rekken, selv om mengden av inntakene synes en smule overdrevet. Men ok, vi vet jo at Bob Marley kunne finne på å røyke opp til 50 gram i løpet av en dag!

Anmeldt av STEIN ROLL