Det regner nesten kontinuerlig i «Utmarker», noe som understreker en grunnleggende klaustrofobisk atmosfære. Ingen går tørrskodd, konkret eller i overført betydning, gjennom dette villniset av en mørk spenningsintrige.

Vi kastes inn i handlingen gjennom en dramatisk åstedsgranskning, og vi skjønner at det er mye vi ikke blir fortalt om politimann Sam Berger. Vi skjønner at dette er en etterforskning som skal tett på hans eget liv, han egen

oppvekst, hans egne demoner.

Vi blir overrasket mange ganger gjennom denne første boka i Arne Dahls serie med

hovedpersonene Sam Berger og Molly Blom (en link til James Joyce-karakteren Molly Bloom er sannsynlig, men ikke lett å finne ut av).

Det som i utgangspunktet virker som nok en hardkokt bok om nok en gal seriemorder, skifter til stadighet turtall etter flere effektive taktskifter gjennom fortellingen om en rekke forsvunne 15 år gamle jenter.

Jan Arnald, alias Arne Dahl, har hatt internasjonal suksess gjennom sin serie spenningsbøker og tilhørende tv-serie om den såkalte A-gruppen. Det er grunn til å tro at suksessen blir enda heftigere med denne serien. Her står mye mer på spill for de involverte. Dette er krimetterforskning uten sikkerhetsnett. «Utmarker» byr på alt du måtte begjære av tradisjonell spenning, kløktige intriger og intrikate drapsvåpen og torturinstrumenter, men i tillegg har den en litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstardard.

Her er forbrytelse og straff, skyld, hevn og botsgang. Her spiller handlingen på lag med natur, geografi og meteorologiske forhold. Her er skrudde sinn som de færreste kan relatere til, parallelt med en historie om oppvekstvilkår og samfunnsutvikling som toucher de flestes erfaringsgrunnlag. Det er nok også tilløp til unødvendig effektbruk. Men pytt.

Det er en drapshistorie som kommer svært tett på de to etterforskerne som ganske raskt går inn i en permanent unntakstilstand - som heller ikke er over når boka er over.

Det er effektive cliffhangere fra kapittel til kapittel, og ikke minst helt til slutt.

Når kommer oppfølgeren «Innland»?