Mer enn én million har sett Karsten og Petra-filmene med Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen. Nå har de to unge skuespillerne vokst fra rollene og blitt erstattet med Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen. Resultatet er fullt på høyde med de fire forrige filmene i serien.

Denne gangen skal de to bestevennene på fjelltur sammen med familiene sine, selvsagt med kosedyrene Løveungen og Frøken Kanin på slep. Vi møter eventyreren Cecilie Skog, i en bitte liten rolle der hun spiller seg selv, som kommer til barnehagen for å lære barna om fjellvettreglene.

Vel oppe på fjellet viser det seg at det er pappaen til Karstens gamle barndomsvenn Aksel (Jeppe Bauck Laursen) som er deres turguide. Aksel er tilsynelatende en naturens mann og tar dem med på spennende naturopplevelser som inkluderer å kjøre hundeslede, kanopadling og nærkontakt med både reinsdyr og bjørn (!).

Inspirert av Karstens storesøster Siris romantiske roman, får Karsten og Petra en idé om å spleise Aksel og Petras mor (Janne Formoe) på vei mot fjelltoppen. Det går selvsagt ikke helt som planlagt.

Rar, men fint og originalt om å være utenfor og annerledes, skriver vår anmelder om Kosmoramas åpningsfilm

Som tidligere er dette først og fremst en film for målgruppa, barn i 4-5-årsalderen. Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen er troverdige som bestevenner og kommer greit ut av det.

Verre er det med det litt stivbeinte spillet til de voksne og den pedagogisk korrekte og litt prektige undertonen som preger filmen, med ansikter som smiler så bredt og lenge at ansiktene stivner. Det er hyggelig å være på fjelltur. For oss voksne – og kanskje også de litt større barna, skrider dessuten fortellingen litt vel sakte frem.

Det blir litt ufrivillig morsomt da Aksel mot slutten bruker minutter på å bevege seg strekningen familiene har brukt to dager på å gå. Og hvem har egentlig med seg en ekstern turguide på fjelltur?

Samtidig hjelper det å ha en historie å fortelle. I så måte minner filmen mer om forgjengeren «Karsten og Petra på safari» enn de tre andre. Virkemidlene er mer nennsomt brukt og bildene får i større grad enn tidligere tale for seg. Filmopptakene er gjort på Beitostølen og byr dermed på mange praktfulle naturbilder.

ANMELDT: Kristoffer Joner i en av sine beste filmroller som ubekvem far på jakt etter adoptivsønnens røtter

Etter mye hoiing og anstrengt stemmeleie den første halvdelen, finner filmen etter hvert en rytme som gjør fortellingen medrivende. Det topper seg i et dramatisk klimaks der Petra får bruk for fjellvettreglene hun lærte i barnehagen.

Det er ingen grunn til å tro at filmen ikke vil gå rett hjem til de minste, selv om barna som har sett de tidligere filmene sannsynligvis allerede er for store.

Filmen har premiere fredag 10. mars.

Anmeldt av KAI KRISTIANSEN

Steker pinnebrød. Hilde Lyrån, Markus Tønseth, Janne Formoe, Anna Celine Bredal, Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen og Jeppe Beck Laursen. Foto: Filmweb