1. april 1987 åpnet Havfruen fiskerestaurant. Nå kan de markere 30-årsjubileum som byens eldste selvstendige restaurant drevet av samme eier.

Grenaderen har holdt på lenge, men med forskjellige eiere. Lian restaurant det samme. Frati har vært drevet av samme familie, men av forskjellige generasjoner – og på forskjellige steder. Kjederestauranten Peppes har vært i bryggerekka siden 70-tallet. Enkelte innvandrerrestauranter begynner også å få noen tiår på baken.

Men altså: Ingen enkeltperson har drevet en restaurant i Trondheim så lenge som Herbert Klein har drevet Havfruen. Og det er kanskje rart, ettersom Klein er uten kokkeutdannelse, og ifølge eget utsagn har Havfruen nærmest vært en hobby i disse årene.

Slik bedømte Smakspolitiet Havfruen

Blidspent og taletrengt

- Utdannelsen min er innenfor restaurantinnredning, og det var lenge fortsatt hovedgeskjeften. Jeg har heldigvis hatt vett nok til å holde meg unna matlagingen, men må ha hatt teft når det gjelder å finne dyktige folk, sier Herbert Klein, som de som har besøkt Havfruen gjennom årene kjenner som en usedvanlig blidspent og taletrengt herremann.

D.D.E. og Postgirobygget

Havfruen har vært gjennom flere faser. Spesielt heftig stemning var det i lokalene den perioden Breiflabben pub og slarvhus hadde tilhold i kjelleren, et konsertsted som hadde delansvar for gjennombruddene til D. D. E og Postgirobygget på tidlig 90-tall. Nå kjelleren en del av restauranten oppe, men mest i bruk på lukkede selskaper.

Oppussinger og oversvømmelser

Men til tross for utallige oppussinger og jevnlige oversvømmelser, er de rustikke lokalene i bryggerekka nær Bybroa absolutt til å kjenne igjen.

Sushi og lutefisk

Herbert Klein kan skryte av en del innovative grep opp igjennom tidene. Havfruen var i 1998 de første som serverte sushi i Trondheim, Herbert var også med på å starte Sushi Bar, men solgte seg ut før sushi fikk sitt store gjennombrudd i Stiftsstaden.

Det var også Havfruen som begynte med lutefiskservering i stor stil i Trondheim. Selv om mange andre hengte seg på, er de fortsatt den restaurant i byen som omsetter mest lutefisk i forhold til størrelse. 100 tonn lutefisk mener Herbert de har servert i disse 30 årene.

Røykelov og svenskekongen

På skrytelista ligger også at Havfruen syv måneder før røykeloven ble innført i 2003 ble den første røykfrie restaurant i Norge, med Gro Harlem Brundtland og Dagfinn Høybråten til stede på markeringen.

Like røykfritt var det kanskje ikke den kvelden kong Carl Gustav svingte begeret på Havfruen etter at han og en kompisgjeng hadde syklet ned fra hytta på Storlien. Syklene ble stående igjen og plukket opp av politiet dagen etter.

Matforgiftet Arsenal

Kan ksje ikke akkurat på skrytelista, men likevel: Herbert og Havfruen hadde sin del i at Rosenborg lyktes i å spille uavgjort mot Arsenal i Champions League, selv om det bare var direksjonen og ikke noen av spillerne som ble matforgiftet på besøk der kvelden før kampen.

Granåsen og verdensrekord

Herbert og Havfruen er glad i sport. De har fast catering under World Cup på Granåsen, der mange tusen publikummere skal mettes, i de siste årene har det vært sjømat også der. De har også faste idealistiske prosjekter, både overfor kreftsyke barn på St. Olavs, rusorganisasjoner og til breddeidrett. De har også drevet med konkurranse selv, i 2014 havnet de i Guinness Book of records for verdens største blåskjellgryte.

Men mest imponerende er at selve restauranten har holdt det gående i 30 år. Det har vært andre fiskerestauranter i perioder i disse 30 årene, men de har alle bukket under. Hva er hemmeligheten til Havfruen?

Skylder på flaks

- Det er nå mye flaks også, mener Herbert. – Det, og nøktern økonomistyring. Det er ikke alle år som har vært like gode. Mye av årsomsetningen sikres før jul, så er turistsesongen gjennom sommeren god, og mange kommer til oss under skreisesongen.

Trondheim er selve sjømatbyen

- Vi har gitt opp å være gourmetrestaurant med store menyer, andre restauranter har høyere ambisjoner og er mer innovative enn oss. Det vi kan love er valuta for pengene og et godt måltid i en hyggelig atmosfære. Det skulle bare mangle at Trondheim har minst en sjømatrestaurant. Vi har utrolige rikdommer i havet rett utenfor, Sjømat burde dominert byen i enda større grad enn nå. Vi bidrar med vårt. Men et par kjøttretter må vi ha på menyen. det har vi hatt siden starten, innrømmer Herbert Klein.

En overlever: Havfruen er den lengstlevende restauranten i Trondheim under samme eier. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Nytt i byen: Sushi-kokk Kato Ishibashi serverte skeptiske trøndere på Havfruens tiårsjubileum i 1998. Foto: STEINAR FUGELSØY, Adresseavisen
Populær vare: 100 tonn lutefisk er severt på Havgruen gjennom 30 år. Foto: mikaela berg, Adresseavisen
Barnekokkekurs i 2005: Heidar Pål Ragnarson koser seg med fiskekakebaking, mens Gaute Skorthaug Berrefjord (t.v.) og Sigurd Berglann venter på tur. I bakgrunnen Kay-Magnar Stensønes. Foto: Trond Ola Tilseth, Adresseavisen
Piggvar til lunsj: Lærling Mathias Ugelvik serverer Herbert Klein dagens lunsj. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen