Der Highasakites siste album «Camp Echo» sto i en spagat mellom den mer organiske forgjengeren «Silent Treatment» og et totalt synthdominert lydbilde, varsler deres nye singel at de nå er klare til å ta steget full ut.

Låten er et samarbeid med stjerneprodusentene i Stargate (Beyoncé, Coldplay, Rihanna m.fl.), og er mikset av den Grammy-vinnende amerikanske produsenten Miles Walker (Beyoncé, Usher, Pussycat Dolls m.fl.). Det bidrar til at «5 Million Miles» skinner sterkere enn noe de har utgitt tidligere. Det er nesten så en blir blendet, for de mister åpenbart også noe på veien.

Singelen starter velkjent med et stemningsmettet, slentrende synthtema i rolig tempo, før Ingrid Helene Håvik kommer inn sammen med trommene, iskald og fjærlett. Versene er spekket med fikse detaljer som det gradvis blir flere av ettersom låten utvikler seg, mens Håviks nydelige fraseringer leder an. Ikke minst bygges det elegant opp til den flotte bridgen, der intensiteten strammes til og perkusjonen gir en følelse av at tempoet dobles.

Les sekseranmeldelsen av bandets konsert på Pstereo i august

Men så faller det sammen. For i stedet for å gi låten et løft, blir refrenget en liten nedtur. Det flater rett og slett ut. Det alt for dominerende, EDM-inspirerte marimba-temaet oppleves som mer enerverende enn fascinerende, og bidrar til å punktere refrenget og til slutt hele låten for min del.

Låten er stemningsfull og har åpenbart kvaliteter. Det er lett å spore utviklingen fra «Camp Echo». Men det kan virke som om Highasakite er i ferd med å finjustere seg inn på et yngre og mer internasjonalt orientert publikum. At de følger opp singelen med Los Angeles-tur og opptreden på talkshowet til Conan O'Brien, «Conan», kan tyde på at de lykkes med det. Bare de ikke mister integriteten på veien. For kunstnerisk er dette i mine ører et ørlite steg tilbake.

I juni, juli og august turnerer Highasakite Norge med «Camp Echo», før turneen avsluttes for et nylig utsolgt telt i Dødens Dal under Uka i Trondheim 12. oktober.