Tradisjonen tro blir ett av lokalene i Studentersamfundet i Trondhjem bygd om i forbindelse med Uka.

Forrige gang var det dansebula Bodegaen i kjelleren som fikk en ansiktsløftning, i år er det ærverdige Selskapssiden i byggets nordfløy som avdukes i ny drakt når Uka-17 åpner 5. oktober. Dagens cocktailbar vil bli enda mer elegant, lover gjengen som vet mest om hva som kommer til å skje med lokalet.

- Eksklusivt preg

- Den nye Selskapssiden skal bli en lounge-bar med enda mer eksklusivt preg og lange drinker, der vi utnytter husets beste utsikt, sier byggeprosjektsjef Andreas Haavik og peker ut vinduet, over Nidelva og mot Marinen og Nidarosdomen.

- Vi skal endre flyten i rommet. Det blir rette linjer og symmetri, mer moderne. En helt annet stil, lover Mari Rye-Larsen, Martine Kjøge og Liza Marchenko, de tre arkitektstudentene ved NTNU som står bak vinnerforslaget.

Adresseavisen møter dem i kontrollert kaotiske omgivelser, midt i rivingen av det gamle lokalet. Bortsett fra noen hint her og der, forsøker de likevel å holde det meste hemmelig til lokalet åpner i ny drakt samme dag som Uka-17 sparkes i gang 5. oktober.

Moderne: - Det blir rette linjer og symmetri, mer moderne. En helt annet stil, lover (f.v.) Mari Rye-Larsen, Martine Kjøge og Liza Marchenko, de tre arktitektstudentene ved NTNU som står bak vinnerforslaget.

Fant ølflaske i veggen

Tidligere var Selskapssiden delt inn i tre rom: Sangerhallen, Praktrommet og Aarhønerommet (etter linjeforeningen for byggteknikk ved NT). Navnet Selskapssiden stammer trolig fra tiden da Samfundet var avhengig av utleieinntekter, og hvor lokalet ofte ble leid ut til private selskaper. I dag er Sangerhallen benyttet til administrative funksjoner, ombyggingen omfatter derfor Praktrommet og Aarhønerommet – som både i dag og etter ombyggingen framstår som ett rom.

- Det blir mye nytt og flott, men vi ønsker også å ta vare på historien gjennom noen morsomme små grep. Vi fant en hilsen under en av gulvplankene fra den siste store oppussingen i 2001 – og inne i en vegg fant vi en annen i form av en ølflaske og et eksemplar av Adresseavisen datert 2009, forteller Haavik.

Drypp av historie: Økonomiansvarlig for byggeprosjektet, Simen Vestad, viser fram hilsnene som ble lagt igjen i veggen under forrige oppussing av Selskapssiden - en ølflaske og et eksemplar av Adresseavisen datert 2009.

Mange og sterke følelser

De tre konkurransevinnerne forteller at de utarbeidet vinnerutkastet alene, men at de senere har hatt tett dialog med Uka og Samfundet rundt ønsker og retningslinjer. Å skulle endre på et ærverdig lokale i et bygg som er mer tradisjonsbundet enn de fleste andre, er ikke noe man kaster seg ut i uten en god dose respekt for fortiden.

- Vi merker jo at vi trår på hellig grunn! Det er mye å ta hensyn til og vi må derfor være ekstra nøye, sier studentene, mens Haavik forklarer at det er mange som har et forhold til rommet.

- Det er mange og sterke følelser knyttet til dette. -Vi må bare prøve å gjøre det enda bedre enn det har vært, og vi merker at vi kommer langt med å ha en god dialog med folk.

- Det er mange som mener noe. Vi ønsker å gjøre flest mulig fornøyd, samtidig kommer vi til et punkt der vi må ta det valget vi mener er best, sier Rye-Larsen. Hun kjenner lokalene godt fra før etter å ha jobbet ved Ukas tradisjonelle kasino «Monte Carlo» både i 2013 og 2015. Kjøge har vært innom som gjest, mens Marchenko hadde sitt første fysiske møte med lokalene under befaringen.

Mer sitting enn dansing

Haavik forteller at det fortsatt blir «Monte Carlo» i 2017, men nå et annet sted på huset. Sammen med Strossa og Lyche er Selskapssiden eneste sted på Samfundet er du får kjøpt sprit, og har således 20-årsgrense. Det vil fortsette, forsikrer Haavik.

Snart borte: Dette er baren gjestene på Selskapssiden er blitt vant til de siste årene. Ved Ukas åpning 5. oktober blir det en helt annen bar som møter gjestene.

Nye Selskapssiden vil ikke ha dansegulv, men derimot flere sitteplasser. Nøyaktig hvor mange er foreløpig usikkert, men de anslår en dobling i forhold til dagens løsning.

- Men det blir mulighet for å ha DJ. Det har vært en utfordring å forme et utested med DJ, men ikke dansing, sier arkitektstudentene om lokalet som skal ha kvinner mellom 20 og 25 som definert målgruppe.

- Tankegangen er vel at dersom jentene kommer, så kommer gutta etter, smiler Rye-Larsen.

Rivingen av dagens lokaler avsluttes før 1. mai, mens byggingen starter i slutten av august. Da har studentene en drøy måned på å få ferdig lokalet før Uka braker løs 5. oktober.