- Det er en veldig fremtidsrettet måte å tenke samlingsforvaltning på, sier Suzette Paasche, direktør i Museene i Sør-Trøndelag (Mist).

- Da kan vi være trygge på at vi bevarer samlingene for fremtiden, samtidig som vi får delt dem med publikum, sier hun.

Fredag skrev Adresseavisen om de omfattende skadene på samlingen på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum (for abonnenter).

Samtidig som museet fikk en vannskade i magasinet i fjor sommer, sluttet to av avfukteranleggene å virke. Det førte til at 10 000 av gjenstandene ble angrepet av muggsopp. Oppryddingsarbeidet kan koste mellom 6 og 7 millioner kroner.

De siste månedene har Mist jobbet med å kartlegge kvaliteten på magasinene til museets ni museer. Det spenner fra gode til mellomgode, til direkte dårlige løsninger, forteller Paasche.

Underjordisk anlegg

Bakgrunnen for undersøkelsen er at Mist jobber med planer for et stort felles magasinanlegg som skal romme alle museenes 200 000 objekter og 2 millioner fotografier.

Plan- og utviklingssjef i Mist, Petter Ingvar Søholt, har vært prosjektleder for en mulighetsstudie der det blir skissert at et slikt anlegg må være på cirka 20 000 kvadratmeter fordelt på to plan.

- Vi ser for oss et fellesanlegg som kan romme samlingene til alle avdelingene. I tillegg vil det ha alle de funksjonene knyttet til samlingsforvaltning, som konservering, dokumentasjon, forskning og drift. Samtidig ønsker vi å la publikum komme inn og se samlingen, sier Søholt.

Å samle museenes magasiner og samtidig åpne opp for publikum er en trend i resten av Europa, fastslår Mist-direktør Suzette Paasche og plan- og utviklingssjef Petter Ingvar Søholt.

I rapporten foreslås det et underjordisk anlegg på museet på Sverresborg, med et publikumsbygg på cirka 500 kvadratmeter på overflaten.

- Fordelen med Sverresborg er at vi får utnyttet infrastrukturen som allerede finnes, i stedet for å etablere et tiende besøkssted. Det er ikke gjort noe lignende i Norge før, men i Glasgow har de et anlegg som ligner der vi ser for oss, sier Søholt, som har fått hjelp fra Norconsult AS til å holde et kritisk blikk på tallene i rapporten.

Anlegget anslås å ha en kostnad på 500 millioner kroner.

Ser til Glasgow

Som en del av arbeidet har konservator NMF i Mist Ann Siri H. Garberg sett nærmere på erfaringer fra andre europeiske museer. I en egen rapport viser hun eksempler på magasinutstillinger i blant annet Paris, Dublin og London.

Hun ser også nærmere på hvordan museene i Glasgow har gått sammen om en felles magasinløsning, Glasgow Museum Resource Centre, som er bygd både for publikum og for museenes 1,4 millioner objekter. Samlingene ved Glasgow-museene er sammenlignbare med samlingene i Mist, skriver hun i rapporten, med hele spekteret fra store transportmidler til kunst.

I dag leier Mist nærmere 4000 kvadratmeter magasinplass utenfor sine egne anlegg, cirka 1700 av disse i Dora. Å få samlet alle gjenstandene under ett tak vil gi inspirasjon til å bruke samlingen på en helt ny måte, tror Søholt.

- Det kan stimulere til nye, kreative ideer og gir oss en unik mulighet til å jobbe på tvers av avdelingene. I arbeidet har vi blant annet sett hvordan noen engelske museer kombinerer tilgjengelighet med kreative prosesser, sier Søholt.

- Opp til myndighetene

Planene ble denne uka lagt frem for Mists styre, som var svært positive, forteller Paasche. Styret har nå bedt om en skisse av omfanget av det videre arbeidet.

- Nå kommer vi til å søke om finansiering av et skisseprosjekt i 2018. Vi har et stort arbeid foran oss, sier Søholt. Han mener prosessen videre må ses i lys av planene om å slå sammen Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum til et nytt museum for kunst og design.

- Hvis vi bygger et felles magasin vil det kanskje ikke være behov for et stort magasin i et eventuelt nytt bygg. Her er det flere muligheter, sier han.

Mens museenes samlinger tidligere var det aller helligste og svært lukket, er det nå en trend å åpne opp for publikum, mener Paasche.

- Dette er noe vi drømmer om. Vi får ikke vist frem alt, men mye mer enn i dag. Vi har utfordringer med samlingene våre, dette er et svar på hvordan det kan løses. Om det blir noe av, er opp til de bevilgende myndigheter, sier hun.

- Kjempetragisk

Søholt var direktør på Sverresborg fra 1989 til 2010, i den perioden man fikk bygd de magasinene som nå er rammet av muggsopp.

- Staben på Sverresborg har gjort rommene perfekte de siste årene, derfor er det kjempetragisk at dette skjer nå.