- Da denne muligheten kom susende, kunne jeg ikke si nei, sier Bodil Børset (42).

Børset har vært ansatt som direktør for Hamsunsenteret siden januar 2009. Hun er opprinnelig fra Rindal i Møre og Romsdal, har doktorgrad i litteraturvitenskap fra NTNU og hadde akkurat begynt å se seg om etter en jobb nærmere hjemstedet da stillingen som seksjonssjef for Kreativt Norge ble utlyst.

- Jeg har sittet i denne lederstillingen i litt over åtte år. Da er det på tide å gjøre et veivalg og søke nye utfordringer. Det tror jeg er sunt både for meg og for Hamsunsenteret, sier hun.

Børset vil få ansvaret for å bygge opp og synliggjøre virksomheten for kreativ næring i det nyopprettede kontoret i Trondheim, i dialog med bransjen og kunstfeltene. Hun vil også måtte bidra til faglig utveksling mellom de ulike seksjonene i Kulturrådet.

- En spennende by

- Det er en spennende stilling der jeg tror jeg har noe å bidra med. Jeg har fra før én fot i kulturlivet og én i næringslivet, og jeg har ledet oppbyggingen av en institusjon. Det er erfaringer jeg vil ta med meg. Og så er Kulturrådet en spennende organisasjon der det skjer mye, sier Børset.

Noe av motivasjonen for at hun søkte, var et ønske om å komme nærmere familien. Hun har også jobbet på NTNU i en årrekke og føler hun kjenner kultur- og næringslivet i Trondheim godt.

- Trondheim er en by med mange spennende prosesser akkurat nå, innen byutvikling, campussaken og at det har dukket opp flere nye institusjoner, som Litteraturhuset. Jeg ser frem til å få være med i et slikt kreativt fagmiljø.

Selv om det nye kontoret vil ha geografisk beliggenhet i Trondheim, vil de ansatte jobbe for kulturnæringen i hele landet, understreker hun.

Tre viktige oppgaver

- Jeg har et veldig godt inntrykk av Kulturrådet som organisasjon, deres visjoner og strategier. Vår avdeling vil ha en helt ny stab. Selv om det ligger noen føringer og mandater her, er dette en mulighet til å være med på å bygge opp kontoret. Det blir en veldig utadrettet stilling.

Børset tiltrer i stillingen 15. august. Da skal hun gjøre seg godt kjent med organisasjonen og ledelsen i Oslo, før hun skal se nærmere på kontorets mandat og tydeliggjøre det mest mulig.

- Vi må definere hva vi skal jobbe med. Det ligger noen politiske føringer her, og jeg må sondere opp mot kulturdepartementet for å høre hva deres tanker er.

Kontorets tre viktigste oppgaver, slik Børset ser det, blir:

1. Å se på hvordan man kan hjelpe enkeltkunstnere og mindre virksomheter til å styrke sine egeninntekter, ved å utvikle entreprenørskap og forretningsdrift.

2. Å hjelpe bransjen med marked og innsalg – få kunsten ut og gjøre den tilgjengelig.

3. Å forsterke støtteapparatet og kompetansen rundt.

Ansatte rådgivere

- Jeg må også gjøre meg kjent med feltet og kulturaktørene vi skal jobbe for. Målet er at flere kunstnere og kulturaktører kan leve av det de holder på med. Det er også noe vi jobber med her på Hamsunsenteret, sier Børset,

- Dette blir nok en veldig krevende, men samtidig spennende og givende jobb. Jeg liker å ta tak i noen utfordringer, og det tror jeg vi har mange av her.

Kulturrådet har også ansatt to rådgivere til det nye kontoret: Solvor Amdal, daglig leder i Midtnorsk Filmsenter, og Ingrid Bones, i dag bosatt i London.

Det nye kontoret skal samlokaliseres med forvaltningen av Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde som til sammen består av sju årsverk.

Infomøte torsdag

- Vi er svært glade for at Bodil Børset vil lede Kulturrådets satsing på kreativ næring. Vi føler oss trygge på at Børset vil finne en vei for å skape resultater og være en trygg forvalter av det nye spennende initiativet og de mulighetene dette gir. Vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet sammen, sier Harald Botha, avdelingsdirektør i Kreativt Norge.

Harald Botha, avdelingsdirektør i Kreativt Norge.

Torsdag denne uka kommer Kulturrådet til Trondheim for å møte feltet, og inviterer derfor til et åpent ettermiddagsmøte i Dokkhuset.