- Vi føler vi ikke blir hørt av kommunen og at de ikke vil svare på våre spørsmål, sier Torunn Herje, direktør på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum.

- I stedet må vi bruke advokater og mange penger for å kjempe for våre rettigheter, legger hun til.

I april i år vedtok Trondheim kommune å ekspropriere museets feste/leieavtale på parkeringsplassen i Sverresborg Allé. Vedtaket har bakgrunn i en konflikt om rettighetene til arealet, der museet og kommunen har ulike syn.

Parkeringsplassen det er snakk om ble etablert i forbindelse med åpningen av Sverresborgs publikumsbygg i 2000. Cirka 50 prosent av bygget ble finansiert av det sveitsiske ekteparet Monica og Pierre Chappius, som også brukte en halv million kroner på bearbeidelse av parkeringstomten.

Ifølge Herje var det den gang en del frem og tilbake om hvordan området skulle erverves. Museet inngikk i 2002 en tinglyst festeavtale med familien som eier tomten, en avtale som siden er blitt fornyet, samtidig som museet har hatt ansvar for drift og vedlikehold av tomten.

Klaget på vedtaket

Ved siden av parkeringsplassen ligger en fotballbane. Denne hadde tidligere grusdekke og kunne benyttes som tilleggsareal for parkering når det ikke har vært kamper, mens idrettslaget har fått disponere museets parkeringsplass, som har plass til cirka 80 biler.

Ordningen fungerte fint helt frem til grusbanen ble omgjort til gressmatte og ikke lenger kunne benyttes til parkering, forteller Herje.

I 2013 ble det i tillegg regulert inn en fotballbane ekstra plassert på museets parkeringsplass og en privat barnehage kombinert med klubbhus og arrangementslokale i boligfeltet like ved.

- De etablerer en ny fotballbane rett utenfor museet, ved siden av den eksisterende og etablerer en ny offentlig parkeringsplass som skal kunne brukes av alle. For å gjøre det må de ekspropriere vår festeavtale, og det har vi kjempet innbitt mot, sier Herje.

I en skriftlig klage til Eierskapsavdelingen i Trondheim kommune datert 26. april i år krever museets advokat (Prétor Advokat AS) at vedtaket om ekspropriasjon må oppheves.

- Følger bystyrets vedtak

Det argumenteres blant annet med at det ikke har vært reelle forhandlinger i saken og at interesseavveingen mellom partene ikke har vært grundig nok.

Advokaten og museet mener dessuten vedtaket om ekspropriasjon har skjedd på feil grunnlag. Argumentasjonen fra kommunen har vært at museet ikke har noen eksklusiv rett til parkering på området.

«Enten foreligger en eksklusiv rett som kan eksproprieres, og som det skal betales vederlag for, eller så foreligger en slik rett ikke og denne kan dermed heller ikke eksproprieres», står det i brevet.

Avdelingssjef ved Eierskapsenheten i Trondheim kommune, Ragnhild Børmer, skriver i en e-post at den nye parkeringsplassen bygges i overensstemmelse med gjeldende reguleringsplan, vedtatt av bystyret. Hun mener de ulike interessene er veid opp mot hverandre og at alle berørte parter har fått uttale seg.

- Det er på dette stadiet ikke rom for å foreta nye avveininger av arealbruken, skriver hun.

Børmer skriver at eksisterende parkeringsplass også var regulert til offentlig formål, og opparbeidet av museet i henhold til den tidligere reguleringsplanen og utbyggingsavtale inngått mellom kommunen og museet.

Kan rammes økonomisk

- Det er på den bakgrunn vi mener at museet ikke har noen råderett som gjør at de kan hindre de arbeidene som skal settes i gang. Når de likevel hevder å ha det, må vi ta grep for å sikre at anleggene kan gjennomføres i tråd med bystyrets vedtak.

Sverresborg er et av landets største friluftsmuseer og har en allsidig aktivitet. De har cirka 250 000 besøkende i året og et offentlig tilskudd på om lag 20 millioner kroner. I tillegg kommer en egeninntjening på cirka 16 millioner kroner.

- Det eneste vi ber kommunen om er at de legger til rette for den infrastrukturen vi trenger, sier Herje.

- Trondheim kommune har knapt noen utlegg på oss, men har utrolig mye igjen av å ha oss her. Både i form av økonomiske ringvirkninger for næringslivet og for barn og unge som får bli bedre kjent med sin egen kulturhistorie, sier Herje.

Direktøren frykter at hvis det blir vanskeligere å parkere ved museet, vil besøkstallene gå ned. Noe som igjen vil ramme økonomien.

- Vi har et viktig samfunnsoppdrag å ivareta og skal være et lavterskeltilbud det er enkelt å komme seg til. Da er vi avhengig av et minimum av parkering og ikke minst forutsigbarhet. Det eneste vi ber kommunen om er at de legger til rette for den infrastrukturen vi trenger, sier Herje.