I et rekordstort nyhetsslipp med spesielt solide viner fra Loire i Frankrike, Franken og Nahe i Tyskland og Adelaide Hills i Australia, gjør trønderen Roar Aune (68) sin debut som vinprodusent.

Les Adresseavisens vindguide for mai her

5–6 år etter at han kjøpte en gård i Dão-regionen i Portugal, har han tre viner klare for salg i hjemlandet. Vinene lages så naturlig og så økologisk det lar seg gjøre.

Valgte med hjertet

Roar Aune har alltid fulgt sin indre stemme. Da han som ung gutt selv meldte seg opp på skredderlinja ved yrkesskolen fremfor å starte på handelsskolen, som foreldrene på Persaunet ønsket at han skulle gjøre, holdt han på å bli utvist hjemmefra. Senere har han gjort flere av sine valg med hjertet, både i arbeidslivet og privat.

Etter yrkesskolen studerte han mønsterkonstruksjon hos Müller & Sohn i München, deretter skulle han begynne ved Royal Design School i London. Men da hadde ryktet om den lovende trønderske klesdesigneren nådd Helly Hansen, der han fra 1970 fikk ansvar for produktutvikling, først og fremst på funksjonsbekledning, bl.a. overlevelsesdrakter for Nordsjøen. Deretter ble han sjefsdesigner hos Kløver & Sundt, en av Norges største grossister innen tekstil, før han etablerte eget firma og produserte både egne klær og produkter for andre. Så en ny runde for Kløverhuset Fabrikker, før en åtte år lang og lykkelig periode med strikkedesign for Janus.

10000 bukser i uka

– I en periode sto jeg nok bak mye av designet på det folk i Norge gikk rundt med av klær. Jeg husker vi sendte 10 000 bukser i uka fra Portugal til Norge, sier Aune.

På kundelisten sto butikk-kjeder som Ricco Vero, Voice of Europa, Jean Paul og Dressmann. Også da han etter 20 år med design ville undervise nye, unge designere og begynte som lærer i Bergen, fortsatte han med egen produksjon ved siden av.

–Det var givende å undervise. Gjennom deltakelse i faglig råd i undervisningsdepartementet fikk jeg også være med å påvirke fagutdanningen. Jeg har veldig tro på flere av de unge, norske klesdesignerne nå.

Solgte hus og hytte

Roar Aune hadde lenge drømt om å lage vin. Da han nærmet seg pensjonsalderen så han at han hadde opparbeidet seg en bra pensjon. Med oppspart kapital kunne han kjøpe en vingård, for han ville klare seg i etableringsfasen med pensjonen. Hus og hytte i Norge ble solgt. Jakten på drømmegården endte opp i nærheten av Oliveira do Hospital. Her har han nå 3,5 hektar vinmarker og laget i 2015-årgangen kun 5000 flasker som Norges ambassade i Portugal og den norske importøren Handpicked Wines har tatt hånd om.

–Jeg regner med å få rundt 10–12 000 flasker fra 2016-årgangen, for så å øke til 20–25 000 flasker fra 2017-årgangen. Hittil er alt selvfinansiert, og det har jeg tenkt å fortsette med.

En levende legende

Aune har hatt ønologi-professor Virgilio Loureiro som mentor og læremester. Loureiro er en levende legende i Portugal.

–Det er håndlagede viner jeg presenterer. Temperaturkontrollen er dypfrosne vannflasker vi senker ned i druemosten. Og alt vi gjør i vinmarkene er råøkologisk. En lokal gjeter med en saueflokk som gresser blant vinrankene er gjødselet. Jeg benytter kun lokale portugisiske druer. De har et enormt potensiale. Jeg mener f.eks. at encruzado er en av de beste hvitvinsdruene i verden. På den røde siden er alfrocheiro og touriga nacional to av druene jeg vil satse spesielt på.

Vinfirmaet han har etablert i Portugal har fått navnet Vinhos das Mercês. Quinta das Mercês var det opprinnelige navnet på gården han har kjøpt. Rett oversatt betyr det barmhjertighet.

Vindrømmen: Roar Aune har ofte fulgt hjertet sitt opp gjennom årene. Da han ble pensjonist sa hans indre stemme at det var vinbonde han burde bli. Nå lever han ut denne drømmen i Dão i Portugal. Foto: Picasa
Vinbonde: Trondhjemmeren Roar Aune trives som økologisk vinbonde i Portugal. Foto: Picasa
I hjembyen: Denne uken har Roar Aune vært på besøk hos datter og barnebarn i Trondheim. Da benyttet han anledningen til å presentere sine tre første viner for flere av byens topprestauranter og for ansatte ved Vinmonopolet. Mottakelsen har vært svært positiv. Foto: Ulf Dalheim