Jørgen Brekke kan kunsten å snøre sammen et krimplott. Han kan skape karakterer som skaper nysgjerrighet, og tør å tenke relativt enkelt.

Denne boka, hans sjette med etterforsker Odd Singsaker, foregår dels i 2016 – da han og hans kjæreste Felicia får en dramatisk overraskelse på hyttetur i Femundsmarka, dels i 2009 i et studentmiljø med tilstøtende professorer.

Ganske langt over halvveis inn i «Avgrunnsblikk» tenker jeg at dette må være det beste han har skrevet, og dermed helt på høyden med den aller beste nordiske krimmen.

Men jeg blir litt skuffet over siste del av boka. Dels er det en del forutsigelige vendinger, dels er det akkurat litt for mange «omkamper», altså at vi ledes til å tro at det er en person som er skyldig, før vi kastet mot en annen, men så er det likevel en tredje, men det er en twist der også …

Det er vel mange syke, onde sinn i denne boka og til slutt mister vi mye av interessen og medfølelsen. Men etterforsker Odd Singsakers liv og profesjonelle karriere blir flott utdypet.

Boka starter egentlig i 1997 med ei jente som dreper sin far, en alkoholisert overgriper, og er også innom byen Menton på den franske riviera, der en ung kvinne legger en plan for å drepe sin mye eldre mann.

Disse to kvinnene (eller er det kanskje den samme?) møter vi igjen senere i boka, men en del av historiens energi er at vi vet ikke hvem av bokas kvinnelige aktører det er. Vi skal nemlig til et moderne heksemiljø, wiccadyrkere, knyttet til Institutt for filosofi og relgion på Dragvoll, der vi også blir kjent med to professorer som synes disse kvinnelige studentene er interessante på mer enn en måte.

Tankene går til Tre Små Kineseres klassiker «Hei verden», der det var jetsettliv i Brænnebukta og kokain på Klett. Her er det hekseritualer i Brænnebukta og Rohypnol på Singsaker. Ja, for det går for seg.

Spesielt blir vi godt kjent med lederskikkelsen Vera, hennes mystiske venn Adam, og Fredrikke Nilsen, som vi tidlig i boka treffer på vei til sin foreleser Sauvages bolig på Singsaker med mørke hensikter.

Utagerende kvinnelige studenter møter skadeskutte unge menn, lett kyniske professorer, det skjer et mord, og midt oppe i et avgjørende etterforskningen får etterforsker Odd Singsaker hjerneslag. Han blir satt lenge ut av spill, og glemmer tankerekkene som fikk ham til å se mordetterforskningen med nye øyne.

Inntil han tar opp tråden igjen i 2016. Det er svært spennende, lenge, og alle tråder nøstes profesjonelt sammen.