Robertsen og åtte kaffebrenner-kolleger fra hele landet kjempet om NM-tittelen under mesterskapet som foregikk på Hjelseng gård i Stjørdal i helga.

I konkurransen, som altså innebærer å brenne den beste kaffen, skulle deltagerne lage én såkalt single origin (én kaffebønnesort fra Burundi) og én blend (blanding av tre sorter kaffebønner fra henholdsvis Burundi, Colombia og Etiopia).

- Jeg må innrømme at jeg gjettet litt vilt når det kom til blandingen. Jeg satset på 50 prosent Colombia, 30 prosent Etiopia og 20 prosent Burundi. Jeg aner ikke om det går bra. Jeg er her mest for å lære og tror nok ikke jeg vinner, sier NM-deltager Kenneth Robertsen når vi snakker med ham lørdag formiddag.

Til vanlig er han kaffebrenner og barista ved Jacobsen og Svart ved Bakke bru i Trondheim. Kaffebaren spesialiserer seg på svart kaffe, og kunder som ønsker søte kaffedrikker med krem og sirup må gå et annet sted.

Samme som vin

Å brenne kaffe er en kunst og krever presisjon både når det kommer til å plukke ut de beste, rå kaffebønnene, samt selve brenningen. Det er i brenningen at smak og aroma kommer fram, sier dommer John Stubberud.

- Brennes kaffebønnene for mørkt, får kaffen en brent smak som ødelegger kaffebønnenes originale karakter. Kunnskap om råvaren er også viktig. Deltagerne må vise at de evner å plukke ut de grønne bønnene med best kvalitet. De skal være grønne, fine og hele, forklarer han.

- Hva liker du best – blend eller single origin?

- Jeg liker single origin best. Det er som med vin. Jeg liker vin laget på én druesort bedre enn cuivet, vin laget på flere druesorter. Etter min smak er dessuten den beste kaffen fra Kenya og Etiopia. Den har syrlige, friske toner med litt sødme. Etiopisk kaffe har dessuten en smak av bergamott. Denne noten forsvinner hvis kaffen brennes for kraftig.

Flyplasskaffe

- Drikker du pulverkaffe?

- Jo da, jeg reiser over hele verden som VM-dommer, og tar en kopp middelmådig kaffe på fly eller togstasjoner. Innimellom får man kjøpt ganske bra espresso på flyplasser, sier Stubberud.

Naturlig nok er det største kaffemiljøet i Oslo, men kaffeekspert Stubberud er imponert over miljøet lenger nord i landet.

- Både i Trondheim og Tromsø er kaffebrennermiljøet svært bra. I andre europeiske land er ikke kaffen i nærheten like god.

Sammen med fire andre dommere fra Danmark, USA og Norge utgjorde han det internasjonale dommerpanelet under helgens mesterskap som Special Coffee Association Norway sto bak. Vesle Langøra kaffebrenneri i Stjørdal, som månedlig brenner et tonn kaffe, var vertskap.

- Vond kjedekaffe

I tillegg til Kenneth Robertsen fra Jacobsen og Svart, var det to andre trøndere med: Idar Ellingsen fra Langøra i Stjørdal og Steve Olsen fra Storm Kaffe på Lade. Robertsen bekrefter at det er flere, små kaffemiljøer i Trondheim som «brenner bra».

- Det begynte med Dromedar, de har gjort en kjempejobb med å få trønderne til å kjøpe skikkelig kaffe. Siden har det bare gått oppover.

- Hva med den amerikanske kaffebar-kjeden Starbucks, som vi også har i Trøndelag?

- Starbucks har bidratt til å popularisere kaffe og i de første årene var den god. Men etter hvert ble de nok for grådige og lager i dag kaffe med lavere kvalitet. De brenner for kraftig og kaffen er etter mitt syn ikke veldig god, svarer Robertsen diplomatisk.

- Hvorfor er kaffebar-kaffe så dyrt?

- Fordi bønnene er av beste kvalitet og vi kjøper fra kaffebønder som får ordentlig betalt. Dette er etisk handel og alle i alle ledd skal ha lønn. Da må man regne med at en kopp kvalitetskaffe koster 30, 40 kroner.

Og norgesmesteren ble ...

Kristian Helgesen, gründer av kaffebrenneriet Langøra, forklarer at bønnene som små brennerier benytter har en høy grad av såkalt fair trade.

- Importører som leverer til brennerier og kaffebarer som driver småskala, kjøper gjennom svært transparente kanaler. Derfor er kaffen dyrere enn i en vanlig matbutikk. Når det er sagt, så er også norsk supermarkedskaffe jevnt over bra, mener Helgesen.

NB! Søndag kveld ble NM-vinneren kåret og det ble Simo Kristhidi fra Solberg & Hansen i Oslo som gikk til topps. Kristhidi blir dermed Norges representant i VM i Kina i november.

Lever for kaffe: John Stubberud, som er bosatt i Østerrike, reiser verden rundt som kaffebrenner-dommer. Sammen med fire andre dommere dømte han under Norgesmesterskapet i kaffebrenning i Stjørdal i helgen. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Rått og godt? : Rå kaffebønner er grågrønne før de brennes. NM-deltagerne måtte vurdere råvarens kvalitet før de startet brenningen. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Eneste kvinne: Lene Klovning fra kaffebrenneriet og smakelab-en Kaffa i Oslo var den eneste kvinnelige deltageren under Kaffebrenner-NM som i helgen foregikk på Trøndelag kaffefestival i Stjørdal. Til venstre dommer John Stubberud. Dommer Michael Isaksson med ryggen til. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Kokekaffe er trendy igjen: Den tradisjonelle kokekaffen brygget med kaffekjel er på moten igjen. Og lite kan gå galt, sier Ola Brattås. - Kok opp vann. Ta kjelen av plata og hell cirka 70 gram kokekaffe oppi. Rør og la den hvile i cirka seks minutter avhengig av kaffens grovhet. Rør igjen, vent noen minutter og servér. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen