Forfatteren Fredrik Skagen sovnet inn 20. juni, 80 år gammel. Skagen skal bisettes i Tilfredshet kapell i Trondheim neste fredag.

En rekke kulturpersonligheter har mottatt dødsbudskapet med sorg.

Sterkt møte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har et helt spesielt forhold til Fredrik Skagen. Hun var fredag kveld i middagsselskap med statsminister Erna Solberg, men tok seg tid til å snakke med Adresseavisen om dødsfallet.

- Det er en stor mann og forfatter som nå er borte, sier kulturministeren.

Hun forteller at Fredrik Skagen var hennes første sterke møte med en forfatter.

- Da jeg gikk på videregående på Adolf Øiens kom han i klassen og fortalte om forfatterskapet sitt. Han hadde en sterk lidenskap for litteraturen, og snakket om Trondheim med en sånn kjærlighet og entusiasme. Jeg ble så stolt av byen min når han snakket, sier Hofstad Helleland.

Møtet ga også inspirasjon til ministerens særoppgave i norsk.

- Jeg snakket mye med han etterpå, og skrev også særoppgaven min om han, med hovedvekt på boka «Purpurhjertene», forteller hun.

FRA ARKIVET: Fredrik Skagen (70) hadde egentlig ikke tenkt å skrive flere kriminalromaner. Ved juletider fikk han likevel en idé om en pianostemmer med urent mel i posen.

Inspirasjonskilde

Forfatter Anne B. Ragde sier at Skagen etterlater seg et stort tomrom.

- Det er så forferdelig trist at han er borte. Han var en klok, varm og hardtarbeidende Trondheimspatriot.

Ragde forteller at Skagen var en stor inspirasjonskilde for henne.

- Det var 2. januar 1988, og jeg satt hjemme stiv av skrekk. Jeg hadde sagt opp jobben, og bestemt meg for å prøve meg som forfatter på heltid. Jeg var helt paralysert, og fant frem telefonkatalogen og lette frem Fredrik Skagen. Siden jeg ikke kjente noen forfattere, så tenkte jeg at jeg kunne spørre han om råd. Han var så hyggelig! «Slutt å tenke på hva du skal skrive. Begynn heller å les først. Det kommer til å gå bra, du må bare finne roen», sa han til meg og det hjalp meg veldig, forteller Ragde.

Veum og Martens

- Det er utrolig trist. Fredrik var en fantasifull forfatter, som jeg leste med stor glede. Selv om vi skrev ulikt, så delte vi de samme idealer og forbilder. Han var ti år eldre enn meg, men vi tilhørte den samme generasjonen av forfattere, sier Gunnar Staalesen.

Han skrev boken «Dødelig madonna» sammen med Skagen i 1993. I boken møtes Staalesen-karakteren Varg Veum og Skagens figur Morten Martens.

De to forfatterne møttes jevnlig både på litteraturfestivaler og i private sammenhenger.

- Han besøkte meg i Bergen, og jeg besøkte han i Trondheim. Fredrik var en lun og koselig fyr å være sammen med. Han var for øvrig også en glitrende jazzpianist, noe vi ofte fikk glede av i hyggelige lag, sier Staalesen.

P2-kampen

Gunnar Flikke, tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, løfter frem Skagens samfunnsengasjement og hans betydning for å skape trøndersk identitet.

- Fredrik var en strålende forfatter, men han var også en viktig samfunnsdebattant og kulturmenneske. Det var med stor sorg jeg mottok dødsbudskapet. Trondheim og Norge har utrolig mye å takke Fredrik Skagen for, sier Flikke.

Skagen og Flikke var begge sterkt engasjert i spørsmålet om lokalisering av NRKs nye radiokanal, den gang statskanalen bare hadde én radio- og én TV-kanal.

- Fredrik var sentral i kampen for å få lagt NRKs nye radiokanal utenfor Oslo, da den skulle etableres tidlig på 1980-tallet. Han mente det var viktig å se Norge og verden fra flere steder enn Marienlyst og Akersgata. Det var en kamp Fredrik og jeg delte et sterkt engasjement for, sier Flikke.

Flikke minnes også forfatterens vennlighet.

- Selv om engasjementet og temperaturen kunne være høy, så var Fredrik alltid så utrolig hyggelig, mild og imøtekommende når man møtte han på gaten, sier Flikke.