Stine Mari Moen (25) og Karen Tyldum (21) fra Høylandet har vært med på festivalen siden de var unge.

De kaller seg selv patriot med stor «p» og jobber både som frivillig på festivalkontoret i tillegg til at de er med i revygruppen UL Framhug. I år har de gått gjennom nåløyet av 300 innsendte bidrag for fjerde gang.

- Vi har vokst opp med dette. Dette er det festival er for meg, å jobbe døgnet rundt. Jeg blir ikke sliten, ikke før festivalen er over, sier Stine Mari.

- Trist når alt er ferdig

Torsdag sto revygruppen i dagteltet og sang om kommunesammenslåing, i stykket de kaller «Vi sei nei». Fredag skal de bidra med «Vi bryter inn». Det handler om når nyhetene bryter inn i musikken som går på radioen. Jentene forteller at de allerede har oppnådd årets mål ved å få delta på festivalen.

- Det er gøy å få stå på scenen med de største lagene. Men det er trist når alt er ferdig og Høylandet tømmes på søndag. Da er det hele to år til neste gang, sier jentene.

Avspark: Revyfestivalen fyller 30 år, og torsdag sparket kultursjef i nye Trøndelag Karen Espelund i gang festivalen. Foto: Peter Breivik

De mener det beste med festivalen er den gode stemningen rundt, i tillegg til alle revyene de får se.

- Det er humor hele tiden. Du kan gå til hvem som helst bare for å slå av en prat. Det føles ut som du kjenner alle selv om du aldri har sett dem før, sier Karen.

- Vi har allerede vunnet

Norsk Revyfestival på Høylandet fyller 30 år i 2017 og varer fra 5.-9. juli. På festivalen er det norgesmesterskap i revy, og vinnerne kåres lørdag kveld. I løpet av alle disse årene har en god del forandret seg, skal vi tro grunnlegger Lornts Mørkved.

- Kvaliteten er blitt bedre. I starten var det mye trøstesløst dårlig. Det var lange nummer uten poeng og folk som ikke kunne teksten. 30 år har gått veldig fort, det er helt uvirkelig. Ingen hadde trodd at det skulle bli som det er blitt, sier han.

Det var fullspekket med folk under åpningen av Norsk Revyfestival. Foto: Peter Breivik

Lånkerevyen fra Lånke i Stjørdal er den mestvinnende gruppen i NM i revy. Harald Morten Bremseth forteller at det beste med festivalen er å møte mange kjenninger, og at de er flink til å heie frem hverandre.

- Vi har allerede vunnet ved at vi har kommet hit. Det er en seier i seg selv. Vi skal bare gjøre vårt beste, sier han.

Tøyer grensene

Bremseth trekker fram et øyeblikk på scenen torsdag som ekstra spesielt. Da sto han på scenen sammen med datteren Malin, som spilte konen hans under stykket «Da tysker'n kom».

- Det var veldig emosjonelt. Vi er opptatt av å ta tak i ting som skjer i samfunnet - og tøye grensene i revyene. Det ligger mange timer med arbeid bak, sier han.

«Da tysker'n kom»: På scenen spiller Lånkerevyens Harald Morten Bremseth mannen til datteren Malin, noe han beskriver som «veldig emosjonelt». Foto: Peter Breivik

Revygalla er nytt av i år, som er en mimreforestilling for å se på revyen siden 1987. I tillegg er temaforestillingen «humor mot terror» nytt under jubileet.

Daglig leder for festivalen, Anita Østby, tror folk er blitt flinkere til å spisse revyene sine med årene. I tillegg forteller hun at humoren baserer seg på hva som er trendy nå.

- Vi har hatt en periode der det var mange revyer med BMI og slanking. På festivalen i år er det blant annet humor mot terror for å få belyst at det ikke er greit å holde på slik som terroristene gjør, sier hun.

Tjongsfjordrevyen leverte revyen «New Kids on the Blåkk» til stor jubel. Foto: Peter Breivik

FESTIVAL: La det svinge med en fargefrodig hippiestil