Borggården badet i rytmer, lys og effekter i minuttene før midnatt til fredag. Hengivne publikummere fikk en spektakulær opplevelse.

En kan sikkert undre seg over hvordan Olav Digre, Aslak Bolt, Arne Fjellbu, Helge Thiis og alle de andre som gjennom århundrene har satt sitt preg på Norges nasjonalhelligdom Nidarosdomen, ville reagert om de hadde overvært at Borggården ved katedralens fot omgjort til et høyteknologisk diskoparty med mantraer som «sex is in the air».

En kan sikkert også undre seg over hvordan dette arrangementer kan oppleves som en naturlig del av Olavsfestdagenes profil.

Men hvorfor det?

Konserten var ikke annet enn en hengiven feiring av livet, og om en vil være ekstra velvillig, et apropos til årets festivaltema Idol.

Aktørenes hovedbudskap handler om kjærlighet, Ne-Yos «Peace & love»-avskjedshilsen til publikum var et eksempel på det. Konserten kan også oppleves som en rørende «homecoming» fra et sognebarn som har reist vesterveg og gjort suksess. Vi observerte dessuten opptil flere pilegrimer i publikum som åpenbart hadde reist over land og sjø for å oppleve noen av popmusikkens fremste bakmenn holde en svært sjelden konsert.

BILDESERIE: Se bildene fra Stargate-kvelden i Trondheim

Den kunne neppe vært holdt andre steder enn en arena der Stargates Mikkel Storleer Eriksen har vært til stede som publikummer hver eneste sommer.

Nå var det hans tur til å stå på scenen.

Scenen i Borggården var for anledningen dominert av en stor DJ-boks, med rom for lyseffekter både på selve boksen, bakveggen på scenen og store skjermer på hver side av scenen. Det skulle vise seg at tekniske problemer blant annet gjorde at de store skjermene til venstre for scenen aldri kom helt på plass, noe som gjorde totalopplevelsen noe mindre spektakulær – og som ganske sikkert stresset aktørene kraftig.

19 år gamle Alan Walker fra Fana var oppvarming. I sin faste anonymiserende påkledning, svart hettegenser og svart munnbind, formidlet han sin tunge instrumentale electrohouse – og ikke minst hans mange vokale hits med en naturlig avslutning i «Faded».

Det var ung gjennomsnittsalder i Borggården denne kvelden, men aldersspennet var bredt – og ikke alle i publikum skjønte seg på en gutt som skrur på knotter, veiver litt med hendene og formidler ferdiginnspilte vokalspor. Men gjengen fremst foran scenen skjønte det veldig godt.

Etter en litt for lang pause, satte Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen i gang med sitt sett. Innledningen, som avslutningen, ble ledsaget av Eriksens lavmælte autotune-vokal. Med et markant unntak i en avdeling midt i settet, besto resten av opptredenen av ferdig innspilt vokal og duoens scene-miks av kjente hitlåter.

Og hvilken hitrekke det ble. Låter de har skrevet og/eller produsert for artister som Wiz Khalifa, Rihanna, Ne-Yo og Selena Gomez ble servert i først halvdel av showet som ble avsluttet av de to låtene de skrev for Coldpay – før alt lys ble slukket på scenen, og hovedaktørene dukket opp på motsatt side av Borggården. På B-scenen spilte Hermansen og Eriksen blant annet sammen med Stargate-gründer Hallgeir Rustad og en kammer-kvintett fra Trondheimsolistene. Plutselig sto Ne-Yo der, og dro en lavmælt versjon av sin første og fortsatt største hit «So Sick». Seansen fortsatte med hans versjoner av «Unfaithful» og «Irreplacable», giganthits for Rihanna og Beyoncé. Til sammen et lite unikt kvarter av pur magi.

Dog kanskje ikke for alle i publikum. De av oss som hadde jobbet oss til optimal plass foran hovedscenen måtte hoppe opp over folkehavet for å få et glimt av hovedpersonene.

Nærkontakt fikk vi til gjengjeld da Ne-Yo tok sin siste låt som vokalist, den høypotente «Closer».

Nå hadde mørket senket seg for alvor. Stargate dro opp volumet, og stemningen var på topp inne i Borggårdens tettpakkede atrium. Det var ikke mange syklubber i pratemodus mens Stargate dro noen av sine største hits, blant dem  deres egen single «Waterfall» og andre nye låter. Det hele ble avsluttet med tre av Rihannas topphits. Fra «Only Girl In The World» til avslutningen «Diamonds», via Kate Perrys «Fireworks» og nye «Coo Coo Fun».

Hivju på Olavsfestdagene: - Domen knuser enhver Hollywood-dekorasjon

Det var staselig på slutten. Stargate har litt å gå på når det gjelder sceneautoritet, beskjedne bakmenn som de er av lynne – og de tekniske problemene gjorde dem nok litt stresset. Men de kan være stolte over å ha gitt publikum en stor, og ganske unik opplevelse.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Røykmaskinene gikk for fullt foran scenen da Stargate spilte. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Ne-Yo spilte sammen med Stargate et akustisk sett i Borggården. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Alan Walker varmet opp med sin electrohouse. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Magisk stemning: Stargate spilte for tusenvis av publikummere i Borggården. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Et spesielt kvarter: Ne-Yo, Stargate og strykere fra Trondheimssolistene gjorde et akustisk sett. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen